Hoppa till huvudinnehåll

Ny stängning av USA:s statsförvaltning hotar – handlar nu om militär och presidentens humor

USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium då mörkret sänkt sig över Capitol Hill på tisdagen 6.2.2018.
USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium. USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium då mörkret sänkt sig över Capitol Hill på tisdagen 6.2.2018. Bild: AFP / Lehtikuva Kapitolium

Mycket tyder på att USA kan komma undan en ny stängning av statsförvaltningen på fredag. Men oenigheten är stor. Presidentens humoristiska kryddor väcker också förundran.

Representanthuset har redan röstat igenom en kompromiss som garanterar finansiering av statsbudgeten till den 23 mars.

Det ger hopp om framtiden, men det är i senaten de hårda striderna utspelas.

Stängning hotar igen natten mot fredag.

Striden om ”drömmarna” till nästa rond

Den här gången har man ändå kommit förbi tvisten om DACA-barnen. De så kallade ”drömmarna” hotas av utvisningar i mars när deras skydd upphör.

Tydligen är det ändå en fråga som inte prioriteras just nu.

Men president Trump är tydlig med att muren mot Mexiko och fortsatt förstärkt gränsskydd är ett villkor för amnesti åt 1,8 miljoner illegala utlänningar.

Presidenten välkomnar stängning

På tisdagen sade Trump att han är för en stängning av statsförvaltningen, om det hjälper att få fram en lösning.

President Trump under ett möte i Vita huset på tisdagen 6.2.2017.
President Trump under ett möte i Vita huset på tisdagen 6.2.2017. President Trump under ett möte i Vita huset på tisdagen 6.2.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

- Hela världen skrattar åt vårt system. Ingenstans i världen har man det så här, sa presidenten.

Han syftade på det budgetsystem som gör att man inte kan garantera budgeten för hela året. Detta trots att själva verksamheten är godkänd.

Militären lider långsiktigt

Republikanerna har igen fört fram militärens svårigheter att leva med tillfälliga budgetlösningar.

En nedstängning av statsförvaltningen kan få svåra följder. I så fall betalas inga löner och ersättningar åt soldater och deras familjer som representerar och försvarar USA runtom i världen.

Den republikanska senatorn Deb Fischer vädjade på tisdag kväll om enighet över partigränserna.

- Alltför länge har politiken hindrat den viktigaste delen av förvaltningen, militären som garanterar vår säkerhet.

Enighet om militären över partigränserna?

Senator Fischer efterlyste partiöverskridande lösningar som ger en stabil möjlighet att upprätthålla den militära beredskapen.

Det är i senaten som den viktiga budgetdebatten förs. Den intensifieras under de två dagar som återstår före en eventuell stängning.

Där väntas flera strider och omskrivningar innan nedstängningen är undanröjd för den här gången, och innan de övriga frågorna är lösta.

Demokraterna kräver att höjningarna av försvarsutgifterna balanseras upp med lika mycket till annat än försvarsbehov.

Demokraternas ledare Chuck Schumer under en presskonferens på Capitol Hill på tisdag kväll.
Demokraternas ledare Chuck Schumer under en presskonferens på Capitol Hill på tisdag kväll. Demokraternas ledare Chuck Schumer under en presskonferens på Capitol Hill på tisdag kväll. Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Chuck Schumer

- Vi understöder en höjning av anslagen för vår militär och vår medelklass, säger Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer till Politico. Det går inte att ge pengar till det ena, men inte det andra.

Trump vill ha stilig militärparad

Debatten om militären tog en oväntad vändning på tisdagen.

Washington Post avslöjade att presidenten har beställt en militärparad av Pentagon.

Vita huset har bekräftat att planerna är igång. Presidenten blev imponerad av den franska styrkedemonstration han såg i Paris på självständighetsdagen den 14 juli ifjol.

USA:s president uttryckte stor förtjusning över militärparaden i Paris som han följde med på den franska nationaldagen 14.7.2017.
USA:s president Donald Trump uttryckte stor förtjusning över militärparaden i Paris som han följde med på den franska nationaldagen 14.7.2017. USA:s president uttryckte stor förtjusning över militärparaden i Paris som han följde med på den franska nationaldagen 14.7.2017. Donald Trump,Emmanuel Macron,Frankrike

Enligt tidningens källor vill han att en parad ordnas i Washington under någon lämplig patriotisk högtidsdag.

Den kunde ske på den amerikanska självständighetsdagen den 4 juli eller veteranernas dag i november. Då firas också att det har gått hundra år sedan slutet av första världskriget.

Demokraterna oamerikanska försvarsfiender?

I väntan på militärparad fortsätter presidenten sina angrepp på demokraterna, som han anser ofosterländska och oamerikanska.

På tisdagen välkomnade han en stängning av statsförvaltningen om det hjälper att få demokraterna intresserade av landets försvar.

Däremot bortförklaras nu hans tidigare uttalande om att demokraterna är landsförrädare, på grund av deras kritiska reaktion till hans tal i kongressen i tisdags.

- Det var bara humor. Alla i salen skrattade och förstod att det var ett skämt, sa Vita husets presschef Sarah Sanders.

Biden: Trump är ett skämt

Kritikerna, med demokraterna i spetsen, har svårare att förstå presidentens humor när han anklagar dem för landsförräderi.

De anser att Trump försöker införa ett auktoritärt styre i USA. Den planerade militärparaden är också ett ytterligare bevis på den saken.

- Det är Trump som är ett skämt, säger tidigare vicepresidenten Joe Biden. Han länkade samman Trumps uttalanden om demokraterna med kritiken mot FBI och andra juridiska myndigheter.

- Ingen president har tidigare gått ut med en sådan attack mot hela FBI. Vad tror ni de tänker i Moskva? Det här motsvarar allt som Putin önskar. Det är en katastrof, sa Joe Biden till CNN.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes