Hoppa till huvudinnehåll

Oklart när abiturienterna får åka på lastbilsflaken våren 2019 - rektorerna värnar om traditionen

Lärkans abiturienter på ett lastbilsflak.
Det är ännu oklart när Lärkans abiturienter år 2019 ska få kliva upp på lastbilsflaken. Lärkans abiturienter på ett lastbilsflak. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Gymnasiet Lärkan,abiturienter,penkis 2017

Studentskrivningarna ändrar karaktär och tidpunkt läsåret 2018-2019. Det kan medföra att tidpunkten för både penkis och de gamlas dans kan flyttas.

En torsdag mitt i februari fylls många städers gator och torg med lastbilsflak fullastade med skrikande och hojtande ungdomar som firar att åratal av skola och slit snart är slut.

Samma dag eller dagen där på är det gymnasietvåornas tur att dra på sig frack och balklänning och med mer eller mindre lätta danssteg kungöra att de nu är äldst i skolan.

Men just nu är det oklart när penkis, också känt som bänkskuddardagen, ska firas nästa år och om abiturienter från alla skolor firar samtidigt.

Anledningen är att studentskrivningarna förändras – både till sin karaktär och tidpunkten för skrivningarna.

Studentskrivningar orsakar huvudbry

Språkprovens hörförståelsedel har hittills ägt rum under den första halvan av februari. Efter det har penkis traditionsenligt firats och det har samtidigt markerat slutet på studierna och att slutspurten och läslovet inför skrivningarna tagit vid.

Från och med våren 2019 inleds studentskrivningarna i mars.

Studierna avslutas olika tider i olika gymnasier, eftersom en del skolor har ett system med fem perioder och andra med sex perioder.

Det innebär en hel del svårigheter att samsas om vilka dagar penkis och de gamlas dans ska firas – eller om alla gymnasier över huvud taget ska fira samtidigt.

Abiturienter på lastbilsflak.
Det brukar vara många åskådare som samlas för att titta på abiturienternas lastbilståg.. Abiturienter på lastbilsflak. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn abiturienter,penkis 2017

"Ger en god stämning i hela staden"

I Helsingforsgymnasierna har inget beslut ännu fattats.

– Både penkis och de gamlas dans är fina och betydelsefulla traditioner, som vi ska värna om, säger Magnus Westerlund, rektor för gymnasiet Lärkan.

– Vi är medvetna om att det sker förändringar, men vi har inte tittat på nästa år ännu, säger rektor Westerlund.

Inte heller i Tölö gymnasium har det fattats ett beslut. Rektor Marina Sjöholm säger att det för hennes del är ovidkommande vilka dagar festligheterna tar plats, men hon tycker att penkis och de gamlas dans är en trevlig tradition.

– I ett uttalande anser chefen för de finska gymnasierna att just före sportlovet, såsom nu, är en lämplig tidpunkt. Och de svenska skolorna brukar göra som de finska, säger hon.

Precis som sin kollega Westerlund, anser Sjöholm att både penkis och de gamlas dans är en tradition som bör bevaras som sådan.

– Åtminstone i den här regionen, i och med lastbilsåkning och sånt, säger Sjöholm.

– Då alla lastbilar i Helsingfors åker runt samtidigt ger det en god stämning i hela staden, säger Westerlund.

Gymnasierna har makten

Utbildningsstyrelsen, som har ansvar för skolornas läroplaner, vill inte komma med rekommendationer för när penkis och de gamlas dans borde vara.

Ärendet ligger nämligen inte på Utbildningsstyrelsens bord. Det är upp till gymnasierna själva att bestämma när de ska firas penkis.

– Penkis och de gamlas dans är inte undervisningsverksamhet, utan snarare traditionellt rotade evenemang. Därför regleras inte tidpunkten för när de infaller i lagar och förordningar, säger undervisningsråd Kimmo Koskinen på Utbildningsstyrelsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen