Hoppa till huvudinnehåll

Paprikarullader med parmaskinka och paprikavinägrett

Rostad paprika blir söt, mjuk och formbar. Tillsammans med salt parmaskinka och frisk salvia får vi en färggrann rätt att njuta av. Servera gärna med ris och en frisk paprikavinägrett.

Paprikarullader

Paprikarullader på en skärbräda i ett kök.
Paprikarullader på en skärbräda i ett kök. Bild: Yle/Carina Ahlskog Paprika,recept,Strömsö (tv-program)

Ingredienser, 4 pers:

  • 3 röda paprikor
  • ½ kruka salvia
  • 6 skivor parmaskinka
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar
  • olivolja för stekning

Gör så här:

  1. Dela paprikor på mitten.
  2. Pensla med olja och rosta 12-15 min i ugn med grill på 250 c.
  3. Tag ut och låt svalna.
  4. Skala och skrapa ur.
  5. Fördela 3 salvia blad i varje paprikahalva och täck med skinka.
  6. Rulla ihop och fäst med tandpetare.
  7. Stek eller grilla hastigt ca 2 minuter.

Servera med paprikavinägrett.

Paprikavinägrett

Paprikavinägrett i en skål
Paprikavinägrett i en skål Bild: Yle/Carina Ahlskog Paprika,Strömsö (tv-program),recept,Vinagrete

En frisk och fyllig sås till den söta paprikarulladen, paprikavinägretten går snabbt att göra och passar också som en fräsch sås till andra rätter, varför inte till en fin bit grillat kött eller kyckling.

Ingredienser, 4 pers:

  • 2 gula eller orange paprikor
  • 2 msk vinäger, gärna sherry- eller champagnevinäger
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk kapris
  • 1 st schalottenlök
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Riv 2 paprikor och svetta mjuka i lite olivolja.
  2. Mixa med olivolja, vinäger, salt och peppar.
  3. Blanda ner kapris och fintärnad lök.

Mer om recepten:

Vi serverade saffransris till paprikarulladen. Saffransriset gjorde vi genom att först svetta arborioris i lite olivolja med finhackad lök och en gnutta saffran. Sedan tillsatte vi vatten vartefter som fick koka in tills riset var mjukt

Portion med paprikarullader med paprikavinegrätt och ris.
Portion med paprikarullader med paprikavinegrätt och ris. Bild: Yle/Carina Ahlskog recept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Morotstartar med friterad kapris - gör en vegetarisk tartarbiff

    En förrätt helt i linje med hållbarhetstänk.

    Varsågod! Här får du den klassiska smakbilden av en vanlig oxtartar. Morotstartaren får rätt konsistens av att man bara sjuder moroten lätt. Tillsammans med sälta och knaprighet från kapris och bröd saknar man inte köttet alls.

  • Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

    En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

    Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

  • Lammbruschetta med morotstzatziki passar både som tilltugg och förrätt

    En bruschetta är en liten, frasig italiensk macka.

    En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

  • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

    Vegetarisk version på hot dog.

    Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

  • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    Ett härligt alternativ till fiskbordet.

    Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

  • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

    Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

    Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

  • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

    Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

    Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

  • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

    Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.