Hoppa till huvudinnehåll

Taxell och Örnell-Backman vill se mirakel i Åbolands skärgård

Christoffer Taxell
Christoffer Taxell Bild: Yle Christoffer Taxell

Christoffer Taxell och Jenny Örnell-Backman har båda valts in som nya styrelsemedlemmar i Åbolands skärgårdsstiftelse.

Jenny Örnell-Backman driver gästhamnsverksamhet och har stuguthyrning i Högsåra. Hon ser det som viktigt att som företagare kunna var med om att utveckla skärgården.

- Som ny styrelsemedlem är det ju inga mirakel man kan göra. Eller å andra sidan kanske det är lite av mirakel vi behöver i skärgården, säger Örnell-Backman.

Jenny Örnell-Backman
Jenny Örnell-Backman Jenny Örnell-Backman Bild: Yle/Monica Forssell Högsåra,jenny örnell-backman

Den fråga som både Örnell-Backman och Taxell lyfter upp som den viktigaste är hur man kunde få folk att bosätta sig i skärgården.

- Här i Högsåra har vi i flera år funderat på var folk kunde bo, om det skulle finnas hus att hyra ut eller om man kunde bygga nytt, om privata aktörer borde engageras. Och överallt i Åboland funderar man på samma sak. Det här har Åbolands skärgårdsstiftelse redan länge jobbat med, men det är en svår nöt att knäcka, säger Örnell-Backman.

Taxell tänker skapa mer resurser för Åbolands skärgårdsstiftelse

- Den här stiftelsen har ett viktigt uppdrag. Alltså att försöka se till att det finns folk som kan vara fast boende i utskären även i framtiden, vilket är ett problem nu då förutsättningarna för det har minskat. Både på grund av dåliga förbindelser och på grund av höga fastighetspriser, säger Taxell till Yle Åboland.

Christoffer Taxell avgick nyligen som ordförande för Konstsamfundet efter 14 år på posten. För tillfället innehar han en styrelsepost i Ålandsbanken. Han är också ordförande för Stiftelsen för Åbo Akademis delegation. På onsdagen meddelar Åbolands skärgårdsstiftelse att Taxell nu tar plats i stiftelsens styrelse.

- Den här stiftelsen har ett viktigt uppdrag. Alltså att försöka se till att det finns folk som kan vara fast boende i utskären även i framtiden

Taxell (SFP) har tidigare representerat den åboländska skärgården i 16 år i riksdagen. En erfarenhet som nu enligt honom blir nyttig i Åbolands skärgårdsstiftelse. Han lyfter samtidigt fram den stora utmaningen för stiftelsen.

- Problemet nu är att stiftelsen inte har hemskt stora resurser. Att få mer resurser genom olika samarbeten är därför ett viktigt arbete. Det är också därför jag har gått med i den här styrelsen. Det har tidigare kommit in en del donationer, så vi får hoppas på att vi får se ännu mer donationer i framtiden.

Övriga medlemmar i styrelsen är:

Bengt Backman, ordförande
Mikael Söderholm, vice ordförande
Katja Bonnevier
Christjan Brander
Jörgen Grandell
Bertil Zetter

Åbolands skärgårdsstiftelse har för i år 2018 anställt Anna Franzén som sin verksamhetsledare på deltid.

Som stiftelsens kassör fungerar fortsättningsvis Micaela Jansson. Hon är även anställd som verksamhetsledare på deltid på Skärgårdscentrum Korpström, där Åbolands skärgårdsstiftelse är majoritetsaktieägare i fastighetsbolaget Sunnan.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland