Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland: Kristdemokrater och socialdemokrater överens om regeringsprogram

Horst Seehofer, Angela Merkel och Martin Schulz
Horst Seehofer, Angela Merkel och Martin Schulz Horst Seehofer, Angela Merkel och Martin Schulz Horst Seehofer,Angela Merkel,Martin Schulz,Tyskland

Efter ett dygn av förhandlingar har man nu enats om ett slutligt regeringsprogram. För att det ska komma till ett regeringssamarbete krävs ändå ännu att de socialdemokratiska partimedlemmarna godkänner programmet.

Till slut ska de svåra förhandlingarna främst ha kretsat kring uppdelningen av ministerposterna.

Enligt de uppgifter som hittills har läckt ut, så kommer socialdemokraterna bland annat att få ta hand om arbetsministeriet, något som var allt annat än oomstritt.

Socialdemokraterna ska därtill också få utrikes- och finansministerposterna.

I spekulationerna heter det att utrikesministerposten skulle gå till SPD-ledaren Martin Schulz, och att han skulle avgå som partiledare.

CDU blir av med viktiga poster

Att Hamburgs socialdemokratiske borgmästare Olaf Scholz kan komma att ta över finansministeriet kan ses som en stor skräll.

Under finansminister Wolfgang Schäuble har ministeriet redan länge varit ett starkt kristdemokratiskt fäste.

Samtidigt ger CDU också ifrån sig inrikesministeriet till det bayerska systerpartiet CSU. Den kommande inrikesministern kommer dessutom att få ett utvidgat mandat.

Inom CDU frågar man sig därför redan hur mycket Angela Merkel egentligen har offrat för att få ihop en regering och för att kunna fortsätta som förbundskansler.

– Puuh. Åtminstone har vi kanslersämbetet kvar, skriver till exempel den kristdemokratiske förbundsdagsledamoten Olav Gutting på Twitter.

SPD avgör om Tyskland får ny regering

Förhandlingsframgångarna för socialdemokraterna kan till slut avgöra hela regeringens öde.

Inför samtalen med Merkel hade man nämligen lovat att förhandla så det gnisslar på den kristdemokratiska sidan.

Det här löftet var riktat till de många socialdemokrater som är strikt emot ett fortsatt samarbete med Merkel.

Med ministerposterna och vissa förhandlingsframgångar vad gäller arbetsmarknad och sjukförsäkring har SPD-ledningen nu goda kort att övertyga partimedlemmarna om att ställa sig bakom samarbetet i alla fall.

Överenskommelsen ska nu presenteras inom partierna och därefter kommer socialdemokraterna att ordna en medlemsomröstning kring frågan om man kan godkänna programmet eller inte.

Resultatet av omröstningen bland de nästan en halv miljon medlemmarna väntas stå klart i början av mars.

angela merkel
Angela Merkel säger sig vara nöjd angela merkel Bild: EPA/UWE ANSPACH tysklands förbundskansler