Hoppa till huvudinnehåll

Vem blir Wallins arvtagare? Sandra Bergqvist är redo för riksdagen – Schauman och Wulff vill fundera

Sandra Bergqvist
SFP:s viceordförande Sandra Bergqvist. Sandra Bergqvist Bild: SFP/Johan Hagström Sandra Bergqvist

Efter att Stefan Wallin meddelade att han inte tänker ställa upp i riksdagsvalet 2019 började spekulationerna om vem som kunde vara hans arvtagare i Egentliga Finland. Utmaningen för partiet består i att det saknar en invald riksdagsledamot som ställer upp.

SFP:s viceordförande Sandra Bergqvist tvekar inte, hon meddelar att hon är redo att ge sig in i kampen om ett mandat för SFP i Egentliga Finland.

Hon ser det som det finaste förtroendeuppdraget man kan ha som åbolänning. Ansvaret är stort, men jag är redo att axla det, säger hon.

– Det är en ny situation för SFP i Egentliga Finland som vi inte har så ofta. Wallin kommer att ha suttit i 12 år, före honom hade vi Enestam och Taxell som båda satt sexton år i riksdagen.

– Det sker inte så ofta att vi byter riksdagsledamot och det är klart att det gör situationen extra spännande eftersom fältet är helt öppet. Jag har meddelat min kandidatur och det finns säkert andra som ännu gör det, säger Bergqvist.

Nicke Wulff intresserad, men väntar med sitt besked

Nicke Wulff, tidigare viceordförande för sitt parti och numera fullmäktigeledamot i Åbo, säger att en kandidatur låter lockande, men att han inte ger besked än.

– I ena stunden är man i full fart och tänker ställa upp, i andra stunden har man det relativt bra också nu med jobb, familj och fullmäktigeuppdrag i Åbo, så det gäller att ta en funderare. Inte bara med mig själv utan också med familjen, säger Wulff.

– Så klart intresserar det och jag ställer mig positiv till möjligheten, men det är svårt att säga ja eller nej nu på rak arm.

Nicke Wulff.
Nicke Wulff. Nicke Wulff. Bild: SFP/Johan Hagström SFP,Nicke Wulff

Wulff konstaterar att utgångsläget år väldigt spännande och att det är självklart att det finns sådana i Åboland som ser sin möjlighet att stiga fram och axla ansvaret.

Det blir också spännande att se hur kandidaten eller kandidaterna väljs, säger han.

– Det finns de som förespråkar en egen lista, men valmatematiken kanske talar emot det och då blir det att se över läget och hur vi går vidare och hur vi väljer kandidaterna som är uppställda.

Ida Schauman: tidigare valresultat förpliktigar att överväga

I riksdagsvalet 2015 samlade Ida Schauman 3 324 röster för sitt parti, men de räckte inte för inval.

Om hon gör ett nytt försök vill hon ännu inte meddela om. Hon vill först diskutera saken med sin familj, partivänner och väljare för att se om det finns efterfrågan för att hon ställer upp.

– Det är klart att tidigare valresultat och med det mandat som jag fått av väljarna nästan förpliktigar att jag funderar på en kandidatur. Ett arbete i riksdagen är ansvarsfullt och ärofyllt, men skulle också vara väldigt spännande.

stefan wallin, ida schauman, sfp
Stefan Wallin och Ida Schauman. stefan wallin, ida schauman, sfp Bild: Yle/Peter Karlberg Stefan Wallin,Ida Schauman,sfp

Hon säger att Stefan Wallin varit en otroligt stark och lyskraftig politiker som gjort mycket för regionen, men att samtidigt är det en del av politiken att politiker slutar och nya kommer i stället.

– På det sättet ser jag ingen stor dramatik i det här. Tvärtom, jag ser det som en möjlighet för SFP i Egentliga Finland att profilera sig i fall det blir till exempel ett primärval för nya förmågor.

Många beslut för partiet, men knappt om tid

SFP står plötsligt inför en ny situation som innebär att partiet inte kommer att ha en sittande riksdagsledamot som ställer upp i valet.

Enligt Marko Winter, partiets kretsordförande i Egentliga Finland, kommer det att ändra på konstellationerna.

– Stefan Wallin har gjort ett superbra jobb, men nu måste vi utgå från det här läget och det här är saker som vi redan börjat planera och vi har beaktat alla alternativ, säger Winter.

– Jag ser inte alls så dystert på det här. Jag tror att det här kommer att aktivera partifältet att vi söker nya förmågor. Med tanke på kommunalvalet som var vet vi att det finns flera som säkert skulle kunna axla ansvaret och bli vår nya riksdagsledamot.

I riksdagsvalet 2015 samlade Stefan Wallin 9 787 röster som partiet nu måste säkra och få omfördelade.

Marko Winter säger att det är viktigt för partiet att vara ute i god tid för att fatta beslut angående om det blir en egen lista eller ett valförbund med något annat parti.

En annan sak som kretsen får ta ställning till är en eventuell medlemsomröstning om kandidaterna.

– De besluten måste fattas ganska snabbt. Kandidatsonderingen och nomineringen är egentligen redan i gång. Vi har inte så mycket tid, först kommer landskapsvalet och sedan riksdagsvalet.

"Nya tag"

Med trion Bergqvist, Wulff och Schauman har SFP i Egentliga Finland flera erfarna namn med band till rikspolitiken att ta till, men trots det kan det vara en utmaning att sälja in dem hos väljarna.

Winter låter sig inte oroas, utan säger att det också är trevligt med omväxling.

– Vi är egentligen ett parti som klarat sig bättre än andra partier och vi har trogna som alltid ställer upp. Nu kan vi ta i med nya tag och lansera nya namn.

– Visst är det en stor utmaning, så känd som Wallin är också utanför partiet. En sak som vi ska satsa på ännu mera är att nå röster som inte är direkt svenskspråkiga eller bundna till SFP:s språkpolitik, vi har också annat att ge, säger Winter.

Läs mera:

Stefan Wallin säger hejdå till riksdagspolitiken

SFP:s riksdagsledamot och tidigare ordförande Stefan Wallin tackar för sig i och med riksdagsvalet 2019. Han intygar att han inte har något nytt jobb på lut. Om inget annat kan jag bli bohem, säger han till Yle.

Läs också