Hoppa till huvudinnehåll

Vinterspelen i Pyeongchang på svenska

Stort lakan med texten Pyeongchang 2018 på en av idrottsanläggningarna.
Stort lakan med texten Pyeongchang 2018 på en av idrottsanläggningarna. Bild: Yle olympiska vinterspelen,Vinter-OS i PyeongChang 2018

Yle bevakar de olympiska vinterspelen i Pyeongchang i Sydkorea i februari 2018. Tävlingarna invigs officiellt den 9 februari och avslutningsceremonin hålls den 25 februari.

Yle Arenan är platsen för dig som vill hänga med i allt under OS. Här kan du följa det allra mesta som händer i Sydkorea, som mest fem sändningar samtidigt. De svenska referaten på Arenan finns på adressen arenan.yle.fi och i Arenan-appen då du valt svenska som språk.

"På tv är det Yle TV2 som gäller, men en del av tävlingarna sänds också på Yle TV1. Den absoluta merparten av tävlingarna som sänds i tv har svenskspråkigt referat. Hockeyherrarnas matcher hörs på svenska i Yle Vega", berättar Yle Sportens chef Johan Portin.

Tidsskillnaden mellan Finland och Sydkorea är sju timmar. Tävlingarna och direktsändningarna startar därmed klockan två på natten finsk tid och avslutas cirka klockan 17. Spelen sammanfattas också i radio, tv och på webben på svenska.yle.fi/sporten.

"Vi kommer att ha sammanfattningar på svenska i Yle Vega i samband med nyheterna klockan åtta. Vi kommer också att sammanfatta när OS-dagen är slut i Korea, det vill säga mellan klockan 16 och 17 finsk tid."

Herrhockeyn i Yle Vega leder till tablåförändringar

Sändningsrättigheterna till tävlingarna i Pyeongchang delar Yle med Discovery. Det här innebär att Yle inte har rätt att sända herrarnas ishockeyturnering i tv, men nog på radio. Herrhockeyn refereras på svenska i Yle Vega och på finska i Yle Puhe.

Av herrishockeyn sänder vi Finlands matcher och dessutom semifinalerna och finalen i Yle Vega. Det här blir första gången sedan 2008 som vi får njuta av radioreferat också på svenska.

Ishockeyreferaten på Yle Vega kommer leda till en del tablåförändringar på kanalen då matcherna sänds. Bland annat Vegas regionala morgonsändningar den 15 februari berörs. Då hörs de fem regionala morgonsändningarna via Yle Arenan i stället för på Vega.

Damernas ishockeyturnering kan du följa både i tv och på Arenan.

Yle Sportens OS-team förmedlar stämningar på alla plattformar

Svenska Yle har ett team på plats i Pyeongchang, men ännu flera av dem som förmedlar OS-stämningar och referat finns i Böle.

I radion är Christoffer Herberts hockeyreferent tillsammans med Christian Vuojärvi medan Anki Karhu refererar damernas ishockeyturnering i tv. Leif Lampenius och Glenn Lindholm refererar tävlingarna från skidstadion, Ilse Klockars refererar freestyle och gamla räven Bror-Erik Wallenius refererar curling.

I referentteamet finns bland andra också Magnus Eklöv (skidskytte), Janne Karinkanta (snowboard), Kristian Karlsson (alpint), Mikael Oivo (backhoppning), Marianne Nyman (konståkning).

Antti Koivukangas är med i OS-teamet och refererar invigningen och avslutningen.

Små tablåjusteringar på Yle Fem under OS

Eftersom Yle Fem inte denna gång kommer att fungera som OS-kanal blir tablåförändringarna på den kanalen små. Yle Fem kommer att inleda sina sändningar kl. 17.55 de vardagar som OS pågår. Det här betyder att frågesporten Vem vet mest, som annars sänds vardagar kl. 17.25, utgår. Istället ges plats i tablån för Pikku Kakkonen.