Hoppa till huvudinnehåll

Åbogul spårvagn testkörs i Helsingfors – parkeras sedan på Salutorget i Åbo för allmän beskådning

Spårvagn parkerad utanför Logomo i Åbo.
I samband med Trafikverkets seminarium Rata 2018 stod spårvagnen parkerad utanför Logomo. Spårvagn parkerad utanför Logomo i Åbo. Bild: Yle/Jouni Koutonen spårvagn,Transtech,Transtech Artic,Transtech Oy,Logomo

För några veckor sedan rullade en spårvagn in i Åbo. Den är snart tillbaka och då ska Åboborna få kliva ombord.

Det var säkert en och annan Åbobo som gnuggade ögonen för en tid sedan, men det var faktiskt en spårvagn som först stod parkerad vid Hampspinnaregatan och sedan rullades ner mot Logomo.

Snart är den tillbaka och då på paradplats. Den 26-27 februari kommer samma spårvagn att presenteras för allmänheten på Salutorget.

Kör Åbogul i Helsingfors

Senast vagnen var här visades den på Trafikverkets seminarium Rata 2018. Efter det åkte den splitternya vagnen till Helsingfors där den kommer att sättas i trafik. Först i testtrafik utan passagerare och senare med passagerare ombord.

Spårvagnen kommer dock inte att ha den bekanta gröna färgen som Helsingforsspårvagnarna har. I stället ska den köra omkring i Helsingfors i Åbo regiontrafiks gul-vita färger då den testas på huvudstadens alla spårvägslinjer. I frampartiet står texten Föli och den franska liljan pryder sidorna.

Egentligen är det grön, men tillfälligt helfolierad i Åbo regiontrafiks färger. Det är tillverkaren Transtech som önskat att helfolieringen sitter kvar eftersom vagnen ska ta ännu en sväng till Åbo.

Det betyder att det kan verka som om en spårvagn tillhörande Åbo regiontrafik åker omkring i Helsingfors. Då den sätts permanent i trafik på Helsingfors gator avlägsnas folieringen och spårvagnen är lika grön som de andra vagnarna i huvudstaden.

Just nu står valet mellan spårvagnar och superbussar i Åbo. Spårvagnarna är betydligt dyrare, men verkar ha Åbobornas sympatier. Tidigare i veckan presenterade staden en utredning kring de två alternativen. Flera instanser och även Åboborna kommer att få säga sin åsikt om hur de vill åka i framtiden.

Spårvagn i Åbo.
Samma spårvagn på väg ner från Hampspinnaregatan till Logomo i samband med Trafikverkets seminarium Rata 2018. Spårvagn i Åbo. Bild: Yle/Peter Karlberg spårvagn,spårvagn i åbo

Transtech beredd att leverera

Spårvagnen kommer under två dagar att stå som en reklampelare för Transtech på Salutorget och bolaget har säkert sina skäl för att få synlighet för sina spårvagnar mitt i beslutsprocessen.

Transtechs verkställande direktör Lasse Orre säger att det är upp till stadsfullmäktige i Åbo att avgöra om det överhuvudtaget blir aktuellt med spårvagnar i staden.

Efter det kan offerter begäras av spårvagnstillverkare. Orre säger att Transtech givetvis är intresserat av att vara med och han räknar med att Åbo kunde behöva 15-20 spårvagnar. Det skulle innebära en beställning värd kring 50-80 miljoner euro och sysselsättning på fabriken i Kajana för ett helt år med 250 årsverken.

Spårvagnen åker mot Åbo på söndagen den 25 februari. Följande dag presenterar Transtech sina spårvagnslösningar för Åbo stads tjänstemän och politiker.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland