Hoppa till huvudinnehåll

Åland hör till de mest dynamiska regionerna i Norden - har bland annat invandring att tacka

Katrin Sjögren, Ålands lantråd.
Lantrådet Katrin Sjögren tycker att rapporten visar att Åland är bra på integration. Katrin Sjögren, Ålands lantråd. Åland

Den starka åländska företagskulturen är en viktig orsak till att Åland klarar sig bra i nordisk jämförelse. Det säger Kjell Nilsson, som är direktör för Nordregio som idag offentliggjorde rapporten State of the Nordic Region.

I rapporten ser man på bland annat sysselsättning, befolkningsrörelse och utbildning. Åland har hög sysselsättningsgrad och det kan ha olika orsaker.

-Om man inte finner ett arbete är man kanske benägen att flytta och satsa på något annat, säger Kjell Nilsson.

Åland låg på topp bland landsbygdsdominerade regioner när samma jämförelse gjordes för två år sedan. Nu är man nummer två tillsammans med ett antal isländska regioner.

-Vi har noterat tidigare att Åland utmärker sig generellt sett genom att prestera bra i dessa jämförelser, säger Kjell Nilsson.

Effie Pla, inflyttningsrådgivare och informatör.
Jobb är prioritet nummer ett när man kommer till Åland, säger inflyttningsrådgivare Eiffe Pla. Effie Pla, inflyttningsrådgivare och informatör. Åland

Invandring gynnar Åland

En orsak till att det går bra för Åland enligt rapporten är att man har hög befolkningstillväxt, till stor del på grund av invandring.

Största delen av invandringen sker från Sverige, men det finns inflyttade från många länder i världen på Åland.

Den offentligfinansierade organisation på Åland som arbetar med utomnordiska invandrare är Kompassen, som drivs av Medborgarinstitutet.

Effie Pla arbetar som inflyttningsrådgivare och informatör på Kompassen.

-Det första man vill när man kommer är att hitta ett jobb. Om man kommer från ett europeiskt land är det lite lättare än om man kommer från utanför EU, säger Pla.

Hon säger att de flesta som flyttar till Åland redan har ett jobb genom kontakter med vänner eller släkt som redan finns på Åland.

"Dynamisk arbetsmarknad"

Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) säger att rapporten visar att Åland är bra på integration. Att få ett arbete är det viktigaste.

- Vi har arbetsgivare inom den privata sektorn som aktivt rekryterar arbetskraft från övriga delar av Norden, Europa, men också utanför Europa.

På Åland finns företag som behöver mycket arbetskraft, tycker Sjögren.

Hon nämner jordbruket, fiskeindustrin, byggföretagen som viktiga arbetsgivare, men arbetskraft värvas också till bank- och försäkringsbranschen.

-Vi har en dynamisk arbetsmarknad, säger Katrin Sjögren.

Läs mera:

Åland och Nyland är Finlands mest dynamiska regioner – Österbotten på plats 41

De finländska ljusglimtarna är få i den färska rapporten om de nordiska regionerna. Endast två finländska områden är nära toppen, medan Österbotten ligger på plats 41 av 74 möjliga.