Hoppa till huvudinnehåll

Hamnarna förkastade medlingsbud - strejk hotar att bryta ut på måndag

Tallink Siljas Galaxy och Viking Amorella lämnar Åbo hamn en isig vintermorgon i februari.
Tallink Siljas Galaxy och Viking Amorella lämnar Åbo hamn en isig vintermorgon i februari 2017. Tallink Siljas Galaxy och Viking Amorella lämnar Åbo hamn en isig vintermorgon i februari. Bild: Yle/Linus Hoffman Silja Line,Tallink Silja,Viking Line,Åbo hamn,Åbo,Färjetrafik på Östersjön,färja,Passagerarfartyg,passagerarfärja,sverigebåtar

Arbetsgivarsidan har förkastat medlingsbudet i den konflikt som berör hamnarna i Åbo, Nådendal, Raumo, Karleby och Uleåborg.

Medlingen i frågan fortsätter, meddelade förlikningsmannen Jukka Ahtela på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Tvisten berör kranförare och hamntillsyningsmän som representeras av bil- och transportfacket AKT och av Finlands Sjömans-Union FSU.

En strejk bryter ut i hamnarna måndagen den 12 februari om parterna inte kommer överens innan dess.

En strejk hotade ursprungligen att bryta ut i januari, men arbetsminister Jari Lindström sköt upp strejken med två veckor.

Lindström motiverade beslutet med att strejken avsevärt skulle skada det allmänna intresset i och med att exporten och importen skulle försvåras.

Samtidigt skulle både utomstående företag och till exempel resenärer drabbas av strejkerna, framhöll Lindström i ett pressmeddelande.

Läs mera:

Företagarna: Reglerna om arbetsfred är föråldrade - hamnstrejken är orimlig

Branschorganisationen Företagarna i Finland säger att den varslade hamnstrejken drabbar företagarna hårt. Det här är orimligt med tanke på att den tvist det gäller ligger någon annanstans, säger ordförande Jyrki Mäkynen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes