Hoppa till huvudinnehåll

Korsholm kartlägger språk och ekonomi inför fusionsförhandlingar med Vasa

Korsholms kommun
Korsholms kommun Bild: YLE/Sofi Nordmyr Korsholm,korsholms ämbetshus

Fusionsutredningen mellan Vasa och Korsholm lunkar vidare i sakta mak. På måndag ska kommunstyrelsen i Korsholm ta ställning till bland annat en mindre ledningsgrupp och en kartläggning av språk och ekonomi.

Vasas och Korsholms tillsatta arbetsgrupper möttes för första gången i slutet av januari och då kom man överens om att kommunerna behöver en mindre ledningsgrupp för att kunna effektivt genomföra förhandlingarna.

Förslaget till kommunstyrelsen i Korsholm är att utse en grupp bestående av fyra politiska representanter, två tjänstemän och en facklig representant. Den tidigare ledningsgruppen bestod av tolv medlemmar.

- Det som nu föreslås för kommunstyrelsen på måndag är en struktur som antagligen fungerar rätt så bra och vi ska inte ha överorganisering på den här punkten, säger kommundirektören Rurik Ahlberg.

Rurik Ahlberg i Korsholms ämbetshus.
Rurik Ahlberg. Rurik Ahlberg i Korsholms ämbetshus. Bild: Yle/Markus Bergfors Rurik Ahlberg,kommundirektörer,Korsholm

- När vi kommer vidare i processen så kommer vi nog att tillsätta otroligt många arbetsgrupper, så det kommer nog att räcka till med grupper åt alla.

Ekonomin och språkkonsekvenserna ska kartläggas

Två kartläggningar ska också göras. Kommunstyrelsen ska för det första ta ställning till en oberoende ekonomisk kartläggning.

- Den ska innehålla helt basinformation om kostnadsnivåer, vad ekonomiska läget är och vad man prognosticerar för de kommande åren, konstaterar Ahlberg.

- Avsikten är att ge ett kvalitativt beslutsmaterial åt våra beslutsfattare så att man ganska klart ska kunna se vad olika alternativ innebär.

Korsholms ämbetshus i Smedsby.
Korsholms ämbetshus i Smedsby. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsholm,korsholms ämbetshus

Den andra kartläggningen gäller en språkkonsekvensbedömning som ska innehålla en nulägesanalys och förslag till struktur fram till år 2050.

- Det viktigaste är att komma igång med det här. Det här är frågor som dyker upp hela tiden och man måste kunna besvara dem och utan en kartläggning så kan man inte besvara frågorna, säger Ahlberg.

- Tanken är inte att det bara är en kartläggning av språkkunskap. Vi vill se hur det antagligen kan se ut om 30 år och vilka mekanismer som krävs för att ha den språkliga tryggheten.