Hoppa till huvudinnehåll

Längdåkningen igång på lördag – dessa finländare ställer sig på startstrecket i öppningstävlingarna

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski hör till Finlands allra största medaljhopp i Sydkorea. Krista Pärmäkoski. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press olympiska spelen,Krista Pärmäkoski,Vinter-OS i PyeongChang 2018,längdskidåkning

Damernas skiathlon är det första längdåkningsloppet i Pyeongchang. Landslagets chefstränare Reijo Jylhä har presenterat den finländska laguppställningen.

Skidåkarnas första OS-start går av stapeln klockan 9.15 på lördag.

Finland representeras av kvartetten Johanna Matintalo, Krista Pärmäkoski, Laura Mononen och Kerttu Niskanen. Matintalo och Mononen är OS-debutanter.

– Det här handlar säkert om de största tävlingarna en idrottare kan vara med om. Stämningen påminner om VM men nu finns det ännu en extra nivå, myser Mononen.

Riitta-Liisa Roponen är däremot inte med i skiathlontävlingen. Enligt chefstränaren Jylhä vill hon lägga krutet på 10 kilometer fritt som åks på torsdag.

Mellan skiathlon och fristilstian avgörs damernas klassiska sprint på tisdag. I den tävlingen deltar Matintalo, Pärmäkoski, Niskanen och Aino-Kaisa Saarinen.

– Sprinten är säkert min huvuddistans, konstaterar Saarinen som gör sitt fjärde OS.

Aino-Kaisa Saarinen.
Saarinen har vunnit totalt fem OS-medaljer. Aino-Kaisa Saarinen. olympiska spelen,Vinter-OS i PyeongChang 2018,längdskidåkning,Aino-Kaisa Saarinen

Herrarna i elden på söndag

För herrarnas del inleds tävlingarna på söndag klockan 8.15 med skiathlon. Precis som väntat är det Matti Heikkinen, Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen och Iivo Niskanen som ställer sig på startstrecket då.

Niskanen som är de finländska herråkarnas främsta medaljhopp i Pyeongchang kommer att delta också sprinten som står på programmet på tisdag.

Där får han sällskap av Ristomatti Hakola, Martti Jylhä och Lauri Vuorinen.