Hoppa till huvudinnehåll

Marit Björgen bekymrar sig inte över anklagelserna: "Kan stå för vad jag har gjort"

Marit Björgen i Pyeongchang 2018.
Tio medaljer och sex guld hittills vid OS för Marit Björgen. Marit Björgen i Pyeongchang 2018. Marit Bjørgen

Norges skiddamer mötte pressen inför lördagens OS-premiär och en del frågor kretsade naturligtvis kring den senaste tidens dopningsanklagelser. Skidveteranen Marit Björgen tar situationen med ro. Jag brukar inte lägga energi på det som inte berör mig, konstaterade hon.

Flera av frågorna till norskorna handlade om det aktuella dopningsavslöjandet i veckoslutet, men för Björgens del var det ingenting hon tappat nattsömn över.

– Ingen av oss har sett den aktuella dokumentären. Det är typiskt just före större mästerskap att det dyker upp och jag kan bara snacka för mig själv när jag säger att jag vet vad jag står för och vad jag har gjort. Jag har heller inget att bekymra mig för. Jag brukar inte lägga energi på det som inte berör mig, sade Björgen på en presskonferens i Pyeongchang på torsdagen.

Hon fick också frågan vad hon tror om de kraftiga misstankar som nu också riktas mot svenska åkare före år 2010.

– Det är aldrig roligt att bli utsatt för beskyllningar och anklagelser, så är det bara. Jag har själv varit i gamet så länge att det tyvärr är en sak man får leva med. Så länge man vet vad man själv sysslar med. Jag tror att vi utövare inte sätter för mycket energi på det, säger Björgen.

Den egna formen inför OS är det inget fel på, även om genrepet i Seefeld inte gick helt enligt planerna.

– Målet är att vinna ett individuellt OS-guld. Det gick inte så optimalt i Seefeld trots att jag tyckte att det mesta fungerade. Skall jag vara med och kämpa om tätpositionerna är det klart att jag måste göra mina bästa lopp för den här säsongen här, säger den norska veteranen.

Norsk presskonferens i en gymnastiksal i Pyeongchang.
Presskonferens på torsdag i Pyeongchang. Norsk presskonferens i en gymnastiksal i Pyeongchang. skidor,längdskidåkning,Marit Bjørgen,Vinter-OS i PyeongChang 2018

Vädret i Pyeongchang har varit en utmaning och bland annat drivit en del av norrmännen att genomföra sina träningar inomhus.

– Vi har klätt på oss ordentligt. Det är egentligen inte kylan utan vinden som är värst. Vi har också träningsrum här på vårt gym så vi kan träna och löpa inomhus. Vi har fått gjort det jobb vi skall ha gjort och nu skall det dessutom bli mildare, men det har varit tufft på luftvägarna, säger Björgen.

Landslagets sportchef Vidar Löfhus ser fram emot lördagens första skidtävling.

– Vi förväntar oss väldigt hård konkurrens från Charlotte Kalla och Krista Pärmäkoski, det lutar mot att det blir en norsk-svensk-finsk uppgörelse. Det blir ohyggligt spännande. Krista vann i Seefeld och är i väldigt god form, vi hoppas på en fin kamp, säger Löfhus.

OS börjar för Norges damer på lördag med damernas skiathlon, en sträcka där Marit Björgen vunnit de två senaste OS-gulden.