Hoppa till huvudinnehåll

Pelosi satte rekord - talade i över åtta timmar till stöd för "drömmarna"

Nancy Pelosi talade med reportrar efter att hon avslutat sitt rekordlånga tal i USA:s representanthus.
Nancy Pelosi talade med reportrar efter att hon avslutat sitt rekordlånga tal i USA:s representanthus. Nancy Pelosi talade med reportrar efter att hon avslutat sitt rekordlånga tal i USA:s representanthus. Bild: AFP / Lehtikuva Nancy Pelosi

Demokraternas ledare i USA:s representanthus Nancy Pelosi har hållit ett rekordlångt tal till stöd för de papperslösa som kommit till USA som barn. Pelosi höll sitt tal stående på tio centimeter höga klackar och utan paus i över åtta timmar.

Enligt amerikanska medier var det det längsta talet som hållits i USA:s representanthus åtminstone under det senaste århundradet, antagligen det längsta talet någonsin.

I sin roll som minoritetsledare har Pelosi rätt att tala hur länge hon vill.

Pelosis höll sitt tal till stöd för Daca och de så kallade "drömmarna".

Daca ger migranter som kom till USA före sin 16:e födelsedag möjlighet att stanna i landet och arbeta lagligt i tvåårsperioder som kan förlängas.

Programmet omfattar i nuläget närmare 800 000 unga och skapades av president Donald Trumps företrädare Barack Obama genom en presidentorder 2012.

Trump beslöt i september att avsluta programmet och har satt den 5 mars som slutdatum.

Vittnesmål och bibelcitat

Pelosi läste upp brev efter brev från "drömmare" som beskriver hur de tack vare sina tillfälliga uppehållstillstånd har kunnat utbilda sig eller arbeta.

Pelosi sade sig läsa upp dem för att säkerställa att berättelserna bevaras i den amerikanska kongressens arkiv för all framtid.

Hon läste också upp flera bibelcitat och citat av påven Franciskus.

En demonstration till stöd för Daca och "drömmarna" i Los Angeles den 5 februari.
En demonstration till stöd för Daca och "drömmarna" i Los Angeles den 5 februari. En demonstration till stöd för Daca och "drömmarna" i Los Angeles den 5 februari. Bild: EPA-EFE/MIKE NELSON DACA Dreamers

Den budgetuppgörelse som både senaten och representanthuset ska rösta om på torsdagen omfattar inte Daca eller "drömmarnas" öde.

Det trots att demokraterna länge har krävt en lösning just på den här frågan för att gå med på budgetuppgörelsen.

Vill tvinga fram en debatt

Pelosi vill tvinga den republikanske talmannen Paul Ryan att hålla en debatt i representanthuset om en invandringsreform som ska omfatta "drömmarna".

Demokraterna i senaten har fått ett vagt löfte om en sådan debatt.

Ryan har tidigare gett ett ännu vagare löfte om en invandringsreform som kan stödas av president Trump. Det är tillsvidare helt oklart när den debatten ska hållas och vilken typ av reform Trump kan komma att stöda.

Aktivister i invandringsfrågan och många demokrater har uttryckt stark kritik mot ledande demokratiska politiker för att de inte fått något till stånd i den här frågan.

Flera amerikanska medier skriver att Pelosi ville visa med sitt rekordlånga tal att hon minsann nu gjort allt i sin makt för Daca.

Källor: AP, Washington Post, Yle