Hoppa till huvudinnehåll

Polis friad från misshandelsåtal i Vasa hovrätt

Polis, fotograferad bakifrån så att texten "poliisi" syns på ryggen.
Arkivbild. Polis, fotograferad bakifrån så att texten "poliisi" syns på ryggen. Bild: All Over Press Polis,polisen,polisuniform

Vasa hovrätt förkastade tingsrättens dom mot den polis som stod åtalad för misshandel och brott mot tjänsteplikt i samband med en jakt på en mopedist i Vasa.

Polisen som frikändes i hovrätten ingrep tillsammans med en kollega mot en mopedist som försökt köra undan patrullen i Vasa år 2014.

Mopedisten hävdade att den åtalade polisen utdelat ett flertal slag mot hans huvud efter att patrullen satt handbojor på honom.

Mopedistens berättelse ansågs inte trovärdig i hovrätten

Fallet började med en polisjakt på en mopedist i Vasa. Mopedisten gjorde en u-sväng när han märkte polisens närvaro. Enligt mopedens registerskylt var ägaren en knarklangare som polisen kände till.

Polisen körde ifatt mopedisten som i förhör berättat att han fått ett tjugotal slag i ansiktet av den åtalade polisen. Hovrätten ansåg att berättelsen inte var trovärdig eftersom en så långvarig misshandel skulle ha lämnat betydligt värre skador.

Enligt målsägandens berättelse skulle misshandeln ha skett bakom stängda dörrar i polisbilen. Enligt svarandens berättelse stänger inte polisen in sig i en polisbil med en misstänkt på grund av den egna säkerheten.

Hovrätten ansåg inte målsägandens berättelse trovärdig. Rätten ansåg att skadorna i ansiktet kan ha uppkommit dels i samband med att mopedisten körde omkull, dels via användningen av lagliga maktmedel i sammanhanget eller på något annat sätt..

Inga böter eller ersättningar

Den åtalade polismannen befriades förutom domen om misshandel också från bötesstraff och ersättningsskyldighet till målsäganden i hovrätten.

Polisen behöver inte heller ersätta staten för bevisningskostnaderna och kravet på att ersätta staten för kostnaderna för målsägandens advokatkostnader

Tingsrättens dom förkastades på alla punkter

Tingsrättens dom från den 24 maj ifjol förkastades alltså helt och hållet i Vasa hovrätt. Tingsrätten dömde polisen till sammanlagt 2 870 euro i dagsböter för misshandel och brott mot tjänsteplikt.

I tingsrätten dömdes polisen också att betala mopedisten 600 euro för sveda och värk, betala staten kostnader för dagtraktamenten 513 euro och motpartens rättegångskostnader 2830 euro.

Alla de här punkterna förkastades i hovrätten.

Läs också