Hoppa till huvudinnehåll

Sockersnålt på daghemmen inte ett problem – ett år senare är det få som knorrar på Kimitoön

Kvinna med en låda apelsiner framför sig.
Hanna Lehtola, köksförman vid daghemmet Silva i Kimito, är nöjd med den sockersnåla linjen i kommunen. Fler vegetariska dagar står högt på Lehtolas önskelista nu. Kvinna med en låda apelsiner framför sig. Bild: Yle/Monica Forssell kök,silva

För ganska exakt ett år sedan gick daghemmen i Kimitoöns kommun in för en sockersnål linje.

Bullar, kex, söta krämer, färdigt smaksatta yoghurtar och filar byttes ut mot naturell yoghurt och fil med bär eller frukt, mer grönsaker, bröd och gröt.

Vattenmelon skuren i hjärtan.
I stället för munkar serverades det vattenmelon på Alla hjärtans dag för ett år sedan. Vattenmelon skuren i hjärtan. Bild: Yle/Monica Forssell vattenmelon,frukter

Runebergstårtor och fastlagsbullar serveras fortfarande

Reaktionerna på den sockersnåla linjen var blandade. En del applåderade beslutet medan andra tyckte att barnen hade rätt till sin ”guldkant”.

- En del fastnade på ordet sockerfritt fast vi från första början sade att det inte är helt sockerfritt. Något sådant kan vi inte lova då det finns socker överallt, säger Malin Joki, pedagogisk ledare vid daghemmet Silva i Kimito.

Den korrekta beskrivningen för hur man förhåller sig till socker inom dagvården i Kimitoöns kommun är sockersnål. Man strävar efter att minska på sockret så mycket det går, men är inte kategorisk.

Traditionell fastlagsbulle
Traditionell fastlagsbulle Bild: Yle/Public domain Semla,grädde,Strömsö,Fika,konditorier,fastan

Bakverk som hör till vid vissa högtider eller som äts på vissa dagar, som till exempel Runebergstårtor på Runebergsdagen eller fastlagsbullar på fettisdagen, finns kvar.

Lite sirap i limporna och sockrad lingonsylt går inte heller att undvika, tycker Hanna Lehtola, köksförman vid daghemmet Silva.

Godis och kex för att fira barnens födelsedagar har man ändå frångått.

Banan i stället för socker

Nyheten om minskat socker väckte livlig debatt på Svenska yles webbplats, men ganska få tog kontakt direkt med daghemmen. De få som gjorde det var upprörda över beslutet att dra ner på sockret inom dagvården, berättar Joki.

 En hög med olika grönsaker och frukter, fotograferade på nära håll.
En hög med olika grönsaker och frukter, fotograferade på nära håll. Bild: Mostphotos maträtter,grönsaker,vindruva,äpple,healthy,bär,livsmedelsaffärer,vitaminer,hälsa,frukter,kiwi,pepparrot

Nu, ett år senare har stormen bedarrat och de flesta verkar nöjda. En rundringning till köken som tillreder mat åt daghemmen i kommunen visar att den sockersnåla linjen håller och att varken barn eller vuxna längre är särskilt kritiska.

Vid Hulta daghem i Dalsbruk säger Lolan Ekman att barnen vant sig. Ekman använder frysta bär till yoghurten och på filar, och vill hon tillsätta lite sötma använder hon ofta mosad banan. Äpple, päron och mangomos är också favoriter.

Syrsebröd
Syrsebröd Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,bröd,syrsor

Det som Ekman gärna skulle servera mera av är färskt bröd, som hon bakat själv i köket på daghemmet. Här ställer ändå tidbristen till det.

- Semlor och tebröd, nämner Ekman och tillägger att nygräddat bröd dessutom sprider en sådan god doft.

På daghemmet Sofia i Västanfjärd konstaterar kocken Jaana Reini att barnen äter helt normalt, trots avsaknaden av socker. Reini använder också gärna banan, fikon och dadlar om det behövs sötma i något.

Sockersnålt är lite dyrare

Enligt Birgitta Parikka, som är kost- och städchef i kommunen är det svårt att räkna ut vad den sockersnåla linjen betyder i pengar.

- Men i stort kunde jag säga att det nog ökar en liten del på kostnaderna. Till exempel den osötade sylt vi nu använder är dyrare än vanliga sylter som mest innehåller socker. Att servera naturell yoghurt med bär är dyrare än smaksatt yoghurt som endast innehåller lite bär och mycket socker. Hemlagad smoothie blir dyrare än saft som tidigare serverades. Nu serveras också mera smörgåsar med pålägg och grönsaker, vilket är dyrare än bärkrämer, saft och bulle som serverades nu och då förut, säger Parikka.

Några planer på att slopa den sockersnåla linjen i kommunen, finns inte.

Skribenten föredrar äkta socker framom konstgjorda sötningsmedel. Bild: Yle/Juha-Pekka Laakio
Skribenten föredrar äkta socker framom konstgjorda sötningsmedel. Bild: Yle/Juha-Pekka Laakio Bild: Yle/Juha-Pekka Laakio sockerbit

- Det handlar om att vara med i tiden och försöka vara en förebild för barnen och familjerna. Att servera hälsosam mat åt barnen, förklarar Joki tanken med att man gått in för att minska på sockret.

Om ett barn får i sig i genomsnitt fem måltider per dag (morgonmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål) är det många barn som äter tre av de måltiderna på daghemmet.

- Jag tycker att vi har en viktig roll då det gäller att vara förebilder för vad barnen äter, slår Joki fast.

Fler vegetariska dagar nästa?

Kimitoöns offentliga kök, alltså köken som tillreder mat åt daghemmen, skolorna och äldreomsorgen, kan betraktas som något av en föregångare inom den offentliga matlagningen.

Man satsar på färre tillsatsämnen och tillreder mat från grunden, menyn för de äldre har skräddarsytts för att tillfredsställa just de äldres smaklökar, åtminstone en dag i året använder köken enbart lokala produkter, skoleleverna har inkluderats i menyvalet och man jobbar aktivt på att använda mindre socker.

En portion pasta med pesto och körsbärstomater på en tallrik.
En portion pasta med pesto och körsbärstomater på en tallrik. Bild: CC0/Stocksnap.io/Toronto Eaters vegetarianism,vegetarisk kost,vegetariska rätter,pasta,pesto

Några nya satsningar finns det inom det offentliga köket i kommunen för tillfället inte, men Lehtola medger att hon drömmer om att kunna servera lite mera vegetarisk mat i framtiden.

I dag är fyra rätter på åtta veckor i skolor och daghem helt vegetariska. Lehtola skulle gärna införa en vegetarisk dag per vecka i skolor och daghem.