Hoppa till huvudinnehåll

Biskop Björn Vikström tror på sina chanser: "Jag är en utmanare i ärkebiskopsvalet"

Biskop Björn Vikström
Biskop Björn Vikström Bild: Yle/Fredrika Sundén Björn Vikström,biskopar,Borgå stift

Biskopen i Borgå stift, Björn Vikström, är en av de två kandidater som går vidare i valet av ärkebiskop. Om det inte går vägen fortsätter han på sin nuvarande post – en liten tid.

På torsdagen klarnade det att biskopen i Esbo stift, Tapio Luoma, och biskopen i Borgå stift, Björn Vikström, går vidare till andra omgången i valet av ärkebiskop för den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

Luoma fick 259 röster och Vikström 179 röster i den första omgången.

– Jag är jätteglad och stolt över det stöd jag har fått, säger biskop Björn Vikström. Samtidigt går jag in i andra omgången som en utmanare, men det känns viktigt och värdefullt att vara med.

Tre kandidater föll bort efter den första omgången i valet av ärkebiskop. Nu spekuleras till vem av de återstående kandidaterna de rösterna går den 1 mars då den andra omgången går av stapeln.

Vad tror du om dina chanser, Björn Vikström?

– Jag tror att jag har goda chanser. Men som jag sa är jag utmanare och som personer står Tapio Luoma och jag varandra ganska nära då de kommer till erfarenhet och ålder.

Kandidaterna har lite olika profil

Björn Vikström konstaterar att Luoma ändå har en lite försiktigare linje.

Han vill vara tålmodig och vänta in vissa förändringsskeden, medan Vikström säger att han själv vill vara mer aktiv i att få en utveckling till stånd inom kyrkan.

Luoma och Vikström har också olika syn i frågan om samkönade äktenskap. Vikström anser att det borde bli möjligt för samkönade par att gifta sig i kyrkan.

Dessutom säger Björn Vikström att han har försökt frångå rollen som en traditionell kyrkoledare som styr uppifrån. I stället har han velat vara lättillgänglig för såväl församlingsmedlemmar och -anställda som medierna.

– Jag tror vi har en annorlunda profil där också. Jag deltar i samhällsdebatten på ett annat sätt än vad Luoma kanske har gjort hittills.

Turun tuomiokirkko
Ärkebiskopen har sitt säte i Åbo. Turun tuomiokirkko Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Åbo domkyrka,Åbo,kyrkobyggnader

Enligt Vikström finns det ändå olika förväntningar inom kyrkan. Vissa vill ha en ledare som påminner om den nuvarande ärkebiskopen Kari Mäkinen och som också Vikström skulle kunna vara.

Andra vill gärna återgå till en biskop som kan fungera som en lugnande och enande faktor – en roll som Luoma å sin sida skulle kunna fylla.

– Poängen i andra valomgången är att vi ska kunna visa vem vi är och sedan får väljarna avgöra hurdan typ av ärkebiskop de vill ha, säger Björn Vikström.

Vill vara biskop i Borgå stift högst tio år

Vad tänker du göra om du inte blir vald till ärkebiskop?

– Då jag blev biskop för drygt åtta år sedan sa jag att tio år är en lämplig tid för mig att ha samma jobb. Jag ska inte sitta längre än så.

Om Vikström inte blir vald kommer han att sköta sitt jobb som biskop i Borgå stift med glädje och iver fram till hösten 2019. Sedan söker han nya utmaningar.

– Jag tror det är bra både för mig och för stiftet att jag inte sitter för länge på samma post. Då talar jag bara för egen del; jag vill inte säga hur andra ska göra.

Läs mera:

Valet av ärkebiskop: Luoma och Vikström går till final

I dag hölls den första omgången i valet av Finlands nya ärkebiskop för den evangelisk-lutherska kyrkan. Tapio Luoma fick 259 röster medan Björn Vikström fick 179 röster och de går vidare till den andra omgången som hålls den första mars.