Hoppa till huvudinnehåll

Ekbergs renovering väcker ramaskri: "Stöld av gemensam kulturhistoria"

Café Ekberg efter renoveringen.
Café Ekberg efter renoveringen. Bild: Yle / Petter Blomqvist Konditori,kaféer,cafe ekberg

På onsdagen öppnade Ekbergs konditori igen efter att ha renoverats i en dryg månad. Nu får det anrika bageriet svidande kritik på sociala medier. Kritikerna anser att den moderna inredningen är en kulturhistorisk katastrof.

Cafét och konditoriet Ekberg grundades år 1852 och har verkat i sina utrymmen på Bulevarden i centrala Helsingfors i över 100 år.

Vid årsskiftet stängde dörrarna till butiksutrymmet för att genomföra en grundlig renovering. Caféutrymmet renoverades för ett och ett halvt år sedan och där behölls den gamla stilen som funnits med sedan år 1915.

På butikssidan valde man att modernisera ordentligt. Det har fått många att se rött.

Under fredagen fylldes konditoriets Facebook-sida av besvikna inlägg från allmänheten.

"Stöld av levande gemensam kulturhistoria" och "fullständig katastrof" är utdrag ur några av kommentarerna renoveringen fått.

Café Ekberg efter renoveringen.
Café Ekberg efter renoveringen. Bild: Yle / Petter Blomqvist Cafeteria,Bulevarden,Konditori,cafe ekberg

De som kommenterar anser att det som har gjort Ekberg unikt och anrikt har kastats bort till förmån för modern inredning som saknar den ursprungliga charmen.

På grund av kritiken tidigarelade Ekberg presstillfället om renoveringen för att kunna förklara sig.

Verkställande direktör Maj-Len Ekberg tycker att kritiken känns orättvis.

– Jag är lite förvånad att personer som inte besökt vår butik har så starka åsikter om vad som har hänt. De kunder som besökt oss har varit väldigt nöjda när de har kommit och sett butiken själva, säger Ekberg.

Martin Tkaczik och Maj-Len Ekberg.
Martin Tkaczick och Maj-Len Ekberg säger att man bevarat så mycket av det gamla som möjligt under renoveringen. Martin Tkaczik och Maj-Len Ekberg. Bild: Yle / Petter Blomqvist Konditori,Martin Tkaczick

Det nya konceptet för butiken har setts över av affärsdirektör Martin Tkaczick. Enligt honom har så mycket som möjligt bevarats av interiören i butiken.

– Golvet och taket har restaurerats till originalskick, brödhyllan är från 1915 och marmorn från de gamla bänkarna har återanvänts. Men det finns begränsningar på vad man kan använda på nytt.

Enligt Tkaczick var de gamla vitrinerna i för dåligt skick för att kunna användas. Man har också valt att försöka öppna upp insynen in i butiken.

– Det fanns en barriär mellan kunden på gatan och affären, så vi ville öppna upp för att det ska kännas lätt och tryggt att stiga in, säger Tkaczick.

Renoveringen har genomförts av Bang Interiors Helsinki och Hägerström Husell. Helsingin Sanomat rapporterade under fredagen att en av planerarna lämnade projektet mitt i processen.

Orsaken var att hen inte hade möjlighet att bevara den gamla miljön som nu aldrig går att få tillbaka.

Café Ekberg efter renoveringen.
Brödhyllan är originalet från 1915 och många andra element har också bevarats under renoveringen. Café Ekberg efter renoveringen. Bild: Yle / Petter Blomqvist Konditori,kaféer,cafe ekberg

Maj-Len Ekberg säger att konditoriet varit tvungna att förnya sig efter tidens melodi.

Exteriören av Café Ekberg.
Ekberg har inte fått röra exteriören på konditoriet eftersom det ska bevaras, men insidan har de fått ändra hur de vill. Exteriören av Café Ekberg. Bild: Yle / Petter Blomqvist Bulevarden,cafe ekberg

– Det är inte hållbart för oss att fylla en hel butik med färskvaror för få
kunder, när människors vanor har förändrats. Många har sett oss som den sista bastionen för det gamla.

Ekberg säger att en så här stor renovering kräver att man blickar framåt.

– Vi renoverar inte för idag utan för tjugo år framåt. Vi ha bevarat allt som vi kunnat och jag har gott samvete över att vi gjort vårt bästa.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen