Hoppa till huvudinnehåll

Eklöv: Stirra inte blint på Mäkäräinens tidigare OS – här är fyra största hoten mot blåvit guldfest

Kaisa Mäkäräinen.
Mycket talar för att Kaisa Mäkäräinen tar sin första OS-medalj. Kaisa Mäkäräinen. Bild: All Over Press / Yle Kaisa Mäkäräinen

Före OS har Kaisa Mäkäräinen i flera spekulationer bland utländska aktörer figurerat som Finlands största guldhopp i Pyeongchang. Så är kanske också fallet, men för guld krävs mer än ett perfekt lopp. Magnus Eklöv lägger fram fakta om de fem största segeraspiranterna i damernas skidskytte.

När skidskyttarna inleder kampen om OS-medaljerna på lördag hör Kaisa Mäkäräinen till de största medaljkandidaterna. Men säsongen hittills har visat att kampen om medaljerna kommer att vara stenhård.

För medalj krävs ett perfekt lopp, för guld mer än så.

Mäkäräinen leder världscupen efter 15 deltävlingar, med en medelplacering på 7,6 i de åkta tävlingarna. Mäkäräinen har fem pallplaceringar, en seger, tre andraplatser och en tredjeplats.

Hon har med andra ord varit på prispallen i var tredje tävling. Men, hon har bara en seger!

Stirra inte blint på tidigare OS

Under tidigare OS har Mäkäräinens placeringar varit blygsamma med tanke på förväntningarna. De mest pessimistiska olyckskorparna har förutspått en liknande trend även denna gång.

Men att bygga – eller krossa – förväntningar baserade på fyra eller åtta år gamla resultat känns inte värst relevant. Titta hellre på de tre senaste säsongerna där Mäkäräinen radat upp topplaceringar under hela säsongen samt knipit medalj i varje VM.

Det är fakta som verkar falla i mångas glömska.

Högst sannolikt att det blir medalj i någon av de fyra chanser hon har

Tittar man enbart på fakta från de senaste säsongerna är det högst sannolikt att det blir medalj i någon av de fyra chanser hon har. Sedan är marginalerna i toppen så små att en bronspeng lika väl kan bli en guldpeng om allt klaffar när chansen finns.

Men det här gäller inte bara för Mäkäräinen utan för alla damer som finns med i medaljkampen.

Fem damer i guldjakt

Säsongen på damsidan har varit jämnare än på många år. Framför allt har väldigt många gått framåt i spåret. Skillnaderna i skidfart mellan damerna har minskat avsevärt och därmed har bommar på vallen blivit svårare att kompensera i spåret.

Trots att fältet är jämnare än någonsin kommer det troligtvis att vara fyra damer, utöver Mäkäräinen, som kommer att gå den tuffaste kampen om guldmedaljerna.

Anastasija Kuzmina i skidskyttespåret.
Kuzmina har visat grym form. Anastasija Kuzmina i skidskyttespåret. Bild: EPA anastasija kuzmina

Anastasija Kuzmina, Slovakien, med två raka OS-guld i sprint, har varit i toppform den här säsongen. Kuzmina har dock stundvis varit osäker i skyttet. Kuzmina är den största guldfavoriten i sprint och kommer vid fullträff på vallen att vara svårslagen i spåret. Däremot kommer hennes skytte inte att hålla ihop i fyra tävlingar.

Dorothea Wierer, Italien, har varit den säkraste skytten av toppdamerna den här säsongen. I distansloppet kommer hon att ha sin stora möjlighet till att knipa guldet. Om hon lyckas i sprinten kan hon också med sitt säkra och snabba skytte finnas med i guldstriden i jaktstart. Wierers fart i spåret räcker inte till att utmana på kortare distanser.

Laura Dahlmeier, Tyskland, hör liksom Mäkäräinen till guldfavoriterna i alla starter. Dahlmeier, vars form pekade uppåt före OS-pausen, har den här säsongen ändå inte varit lika iskall på vallen som under tidigare säsonger. Även i skidfart har hon tappat lite jämfört med fjolårssäsongen. Det som talar för Dahlmeier är att hon verkligen lyckas vara som bäst i stortävlingssammanhang. Fem VM-guld i fjol talar sitt tydliga språk.

Darja Domratjeva.
Trefaldiga mästaren Domratjeva OS-drottning i Sotji. Darja Domratjeva. Bild: /All Over Press skidskytte,Darja Domratjeva

Darja Domratjeva, Vitryssland, har haft en minst sagt märklig säsong med bara elva starter. Domratjeva har kämpat med både skyttet och åkningen under säsongen, men under världscupveckan i Anterselva visade hon att bitarna börjat falla på plats. OS-drottningen från Sotji kan mycket väl igen åka hem med flera guld kring nacken. Är hon i toppform i Pyeongchang kommer hon att vara väldigt svårslagen.

Liksom tidigare gäller samma mönster som vanligt i stortävlingssammanhang. Den som får allt att stämma på tävlingsdagen finns garanterat med i segerkampen. Men som vanligt, små detaljer kan ha stor betydelse.

PS. Glöm inte Mari Laukkanen, som är en potentiell medaljkandidat trots en medioker säsong så här långt. Den dagen det lossnar kan hon skrälla. Hoppas det sker nu.

Namnvärldscupsegrarpallplatserresultatmedeltalskytte % S/Lskidfart
Kaisa Mäkäräinen1157,685/861
Anastasija Kuzmina247980/873
Dorothea Wierer31411,490/865
Laura Dahlmeier4269,187/894
Darja Domratjeva5145,192/822

OS-programmet för skidskyttarna

Lö 10.2 kl.13.15 damer, sprint
Sö 11.2 kl.13.15 herrar, sprint
Må 12.2 kl.12.10 damer, jaktstart
Må 12.2 kl.14.00 herrar, jaktstart
On 14.2 kl.13.05 damer, distans
To 15.2 kl.13.00 herrar, distans
Lö 17.2 kl.13.15 damer, masstart
Sö 18.2 kl.13.15 herrar, masstart
Ti 20.2 kl.13.15 mixedstafett
To 22.2 kl.13.15 damer, stafett
Fr 23.2 kl.13.15 herrar, stafett

Läs också

Nyligen publicerat - Sport