Hoppa till huvudinnehåll

Hur följer jag med OS-hockeyn? Fem frågor och svar om Yles OS-rättigheter

Duell framför Finlands mål.
Duell framför Finlands mål. Bild: EPA/LARRY W. SMITH Sami Lepistö,tuuka rask

För första gången har Yle inte rätt att sända allt från OS på tv i Finland då Discoverykoncernen köpte rättigheterna. Yle lyckades ändå förhandla sig fram till en lösning som gör att Yle kan visa det mesta i tv, men det finns undantag.

1. Hur ska man göra om man vill följa med Finlands herrlags ishockeymatcher?

- Man kan ratta in radion på Yle Vega på svenska eller Yle Puhe om man vill följa med på finska. Om man vill följa med i tv måste man söka sig till Discoverys kanaler. De finska matcherna går på TV5, som är en av Discoverys kanaler, säger Robert Portman som är chef för Yles sporträttigheter.

2. Vad är orsaken till att man inte kan titta på ishockey på Yles kanaler?

- Det beror på vårt kontrakt med Discovery. Då vi förhandlade med Discovery för drygt två år sedan så var de inte beredda att sälja ishockeyn utan höll den i sin egen repertoar.

- Lyckligtvis har våra lagstadgare varit kloka nog att försäkra sig om att de finska ishockeymatcherna ska visas i TV på fria kanaler så att alla kan se dem, och det är ju huvudsaken, säger Portman.

3. Är Yle nöjt med avtalet?

- Jo det är ett mycket bra avtal. I europeisk jämförelse har vi ett mycket generöst avtal beträffande utbudet. Vi har möjlighet att göra fem samtidiga signaler och det täcker nog det finska behovet.

4. Varför sänds OS inte dygnet runt?

- Vi sänder ju annars heller inte dygnet runt. Men förutom att Discovery höll rättigheterna för ishockeyn på TV och webb-bilder så ville de också reservera ett så kallat exklusivt fönster för sina magasinprogram på kvällen mellan klockan 19 och 21. Det är orsaken till att vi inte sänder OS då, säger Portman.

5. Kan man följa sändningar med finskt eller svenskt referat om man bor utomlands?

- I radion jo, i tvn nej.

Läs mera:

Avtal och rättigheter för OS i Pyeongchang styr Yles sändningar

Vilka avtal om sändningsrättigheter för OS i Pyeongchang har egentligen skrivits med vem? Vad säger avtalen? Vi reder ut bakgrunden och avtalsdjungeln.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes