Hoppa till huvudinnehåll

Iniö vill se fler barn i byn - vill stoppa avfolkningen med hjälp av nytt projekt

Barn åker ner för en pulkabacke.
Elever i Iniö skola åker ofta pulka på rasterna. Barn åker ner för en pulkabacke. Bild: Yle/ Jussi Kallioinen Iniö, Pargas,skolbarn i iniö

Avfolkningen är ett problem på många skärgårdsorter. En av de här orterna är Iniö. Nu hoppas man att ett nytt projekt med Aalto-universitetet bär frukt.

Ett stort problem när det gäller inflyttning är att det inte finns tillräckligt med hyresbostäder att erbjuda åt eventuella nya invånare.

Vy över skärgårdshavet på vintern, ett tunt lager is ligger på vattnet.
Vy över skärgårdshavet på vintern, ett tunt lager is ligger på vattnet. Bild: Yle/ Jussi Kallioinen Iniö, Pargas,Skärgård (musikstycke),Skärgårdshavet,vinter,is

- Det finns folk som är intresserade men det finns ingenstans att bo. Det finns ingenting till salu eller till uthyrning. Så det skulle vara jätteviktigt att hitta hyresbostäder, säger Janne Gröning, ordförande för föreningen Pro Iniö.

"Har vi ingen skola så flyttar inga unga hit"

I dag bor det drygt 200 personer året runt i Iniö. Invånarantalet har minskat med 75 procent under det senaste århundradet. Nu är Iniöborna oroade över framtiden.

- Nu är det oroväckande. Servicen lider om vi inte har tillräckligt med folk här. Har vi ingen skola eller inget daghem här så flyttar inga unga hit, säger Gröning.

Profilbild på Janne Gröning.
Janne Gröning Profilbild på Janne Gröning. Bild: Yle/ Jussi Kallioinen Iniö, Pargas,pro iniö

För att råda bot på det här deltar Iniö nu i ett nytt pilotprojekt och ska få draghjälp av Aaltouniversitetet. Det är Nordiska skärgårdssamarbetet som leder pilotprojektet.

Avfolkningen i skärgården ett problem i hela Norden

Nordiska skärgårdssamarbetet är en samarbetsorganisation för myndigheter från Finland, Sverige och Åland. Avfolkningen är ett problem på många orter runt om i Norden och det vill organisationen göra något åt.

Meningen är att fundera på nya lösningar på bostadsbristen och i samband med det här besökte arkitektstuderande från Aaltouniversitetet Iniö tidigare under veckan.

De blivande arkitekterna skulle fundera på nya bostadslösningar i skärgården och Iniö. Resultatet presenteras senare för beslutsfattare och invånare.

- Kanske vi som studerande inte är så bundna av "verkligheten" på samma sätt. Vi behöver kanske inte följa alla byggnadsbestämmelser för allt ska inte förverkligas. Vi har nya idéer som kanske inte skulle skapas om man skulle följa exakt alla regler. Vi hoppas att någon nappar på våra idéer, säger Jens Regårdh, arkitektstuderande vid Aaltouniversitetet.

Profilbild på Jens Regårdh.
Jens Regårdh. Profilbild på Jens Regårdh. Bild: Yle/ Jussi Kallioinen Aalto-universitetet,jens regårdh

Iniö en inspirerande miljö

Enligt Regårdh har det varit inspirerande att bekanta sig med Iniö och byggnadskulturen i byarna. Dessutom har projektet varit utmanande för arkitektstuderandena.

- Det här är ett jättefint och vackert ställe. Det här är en väldigt annorlunda kontext. Oftast planerar vi i Helsingfors och då är problematiken en annan. Då vet vi att det flyttar in en massa människor och ska fundera hurudana hus vi bygger åt dem. Men här är frågan en helt annan, konstaterar Regårdh.

Gröning: Jag tror på att någonting kommer att hända!

Janne Gröning hoppas och tror på att besöket och projektet ger resultat.

- I Sverige har det gjorts utredningar om att det behövs minst 500 invånare på en ort för att den ska vara självbärande. Nu är vi 204 invånare i Iniö. Men jag hoppas och tror att det kommer att hända någonting. För om man gör någonting, så finns det en chans att det också händer någonting!

Läs mera:

Iniö välkomnar inflyttare - sammanhållningen, naturen och tryggheten är trumfkort

Idéerna var många och kreativa då Iniöbor gnuggade geniknölarna och smed planer för framtiden. Inflyttare behövs, och därav också både jobbmöjligheter och bostäder.

Läs också