Hoppa till huvudinnehåll

Konståkningens lagtävling i OS för andra gången – en medaljautomat för Kanada, USA och de ryska åkarna?

Paråkarna Tarasova / Morozov på isen i Pyeongchang.
Evgenia Tarasova och Vladimir Morozov gjorde nytt rekord i kortprogrammet på isen i Gangneung. Paråkarna Tarasova / Morozov på isen i Pyeongchang. Bild: EPA / How Hwee Young PyeongChang 2018,Marianne Nyman,Evgenia Tarasova,Vladimir Morozov

Tio nationer har kvalificerat sig till konståkningens lagtävling som avgörs innan de individuella tävlingarna kör igång i mitten av nästa vecka. Medaljkandidaterna är exakt tre till antalet.

Det var med blandade känslor konståkningsfolket tog emot lagtävlingen som introducerades i Sotji 2014. Vill man belöna världens bästa konståkningsnationer kan man väl räkna ut ett resultat på basen av de individuella tävlingarna, tänkte många.

I lagtävlingen visar åkarna upp samma program som i den individuella tävlingen. En konstgjord tävlingsform, löd domen.

För finländskt vidkommande hade man dessutom hellre sett att den synkroniserade konståkningen kom med på tävlingsprogrammet, en dröm som lever vidare åtminstone ett tag till, men som knappast kommer att förverkligas på kort sikt.

Få nationer har toppåkare i alla kategorier

Ryssland, Kanada och USA var de lag som fick fira då de första lagmedaljerna delades ut för fyra år sen och med största sannolikhet är det samma nationer som firar även nu, även om den ryska nationalhymnen inte kommer att höras i Gangneung Ice Arena.

För IOK innebär lagtävlingen en möjlighet att fylla läktarna under tre sessioner till, konståkningen är trots allt en av de grenar vars biljetter brukar gå åt allra först.

Med facit på hand var erfarenheten i Sotji ändå positivare än väntat. Även om det nog fortfarande känns lite konstlat med lagkamraterna som står och viftar med sina flaggor i Kiss&Cry bakom de åkare som väntar på sina poäng.

Rysslands konståkare visar upp sina medaljer i Sotji 2014.
De historiska första OS-guldmedaljörerna i konståkningens lagtävling i Sotji 2014. Rysslands konståkare visar upp sina medaljer i Sotji 2014. Bild: EPA / How Hwee Young konståkning,Olympiska vinterspelen i Sotji 2014,Ryssland

Startfältet har förändrats på fyra år

Av lagtävlingsmedaljörerna från Sotji är Kanadas lag mest intakt fyra år senare. På plats i Pyeongchang är silvermedaljörerna Patrick Chan, Kaetlyn Osmond, Tessa Virtue/Scott Moir, Meagan Duhamel/Eric Radford samt paråkaren Kirsten Moore-Towers med en ny partner, Michael Marinaro.

Av de ryska guldmedaljörerna är endast isdansarna Ekaterina Bobrova och Fedor Klimov kvar i laget, medan ingen av åkarna i USA:s bronslag platsade i årets OS-trupp.

Trots det väntas samma tre nationer lägga beslag på medaljerna även denna gång.

Eftersom resultatet i lagtävlingen knappast väcker några större känslor hos någon annan än de som kämpar om medaljerna, kan man välja att se tävlingen som ett genrep inför den individuella tävlingen och ett tillfälle att se i hurdan form åkarna är.

Publikvänligt upplägg med kortare tävlingspass

Varje nation tävlar med en åkare/ett par i kortprogramstävlingen. I varje kategori får segraren tio poäng, tvåan nio, trean åtta, osv.
Efter att såväl herrar, damer, paråkare som isdansare åkt sina kortprogram, går de fem nationer som samlat mest poäng vidare till friåkningen.

Har nationen kvalificerat fler än en åkare/ett par till den individuella tävlingen får man byta ut högst två åkare/par till friåkningen. Hela tävlingen avgörs under tre relativt korta pass.

Förutom åkare från de tre redan nämnda nationerna deltar Italien, Japan, Frankrike, Kina, Tyskland, Israel och Korea i lagtävlingen.

Missande herrar, säkrare par första tävlingsdagen

Då tävlingen inleddes i natt finländsk tid fattades bara en av toppåkarna på herrsidan, regerande världs- och olympiska mästaren Yuzuru Hanyu från Japan, som varit skadad i vinter och i god tid meddelade att han står över lagtävlingen.

Konståkaren Shoma Uno på isen i Pyeongchang.
Shoma Uno var säkrast av herrarna i lagtävlingens kortprogram i Gangneung Ice Arena. Konståkaren Shoma Uno på isen i Pyeongchang. Bild: EPA / How Hwee Young konståkning,PyeongChang 2018,Shoma Uno

I stället fixade hans landsman, fjolårets VM-tvåa Shoma Uno segern till Japan. Överraskningstvåa blev Israels Alexei Bychenko, då såväl Patrick Chan, Nathan Chen som Mikhail Kolyada misslyckades i en tävling som inte alls gick enligt förhandsspekulationerna.

Chan och Chen slutade trots missarna på tredje respektive fjärde plats, medan Kolyada fick nöja sig med åttondeplatsen.

I paråkningen saknades endast världsmästarna, Kinas Wenjing Sui / Cong Han av dom stora.

Evgenia Tarasova / Vladimir Morozov åkte ett felfritt program och tog tio poäng åt de ryska idrottarnas lag, Kanadas Meagan Duhamel / Eric Radford var tvåa och Tysklands Aljona Savchenko / Bruno Massot trea efter ett fall i kasthoppet.

Kina representerades av Xiaoyu Yu / Hao Zhang, som blev femma.

Väntade nationer i topp

Efter två åkta program av fyra leder Kanada lagtävlingen på 17 poäng, USA ligger tvåa på 14 och därefter Japan och de ryska idrottarna på 13 poäng.

Då de japanska isdansarna inte på långt när håller samma nivå som de ryska, är det inte svårt att gissa att det är ryssarna, kanadensarna och amerikanerna som får stiga upp på prispallen efter avslutad tävling på måndag.

Ryssarna eller kanadensarna på den högsta, åkarna från USA på den lägsta.

Lagtävlingen fortsätter natten till söndag finländsk tid med damernas och isdansarnas kortprogram samt paråkningens friprogram. Herrar, damer och isdansare åker sina friprogram på måndag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport