Hoppa till huvudinnehåll

NHL-kolumnen: Tuukka Rask är bäst genom tiderna på att mota puckar – både i jämförelse med dagens målvakter och alla tiders legendarer

Tuukka Rask i Bostons mål
Tuukka Rask är given målvaktsetta i Boston Bruins. Tuukka Rask i Bostons mål Bild: Richard A. Whittaker/Icon Sports ishockey,Tuukka Rask,Rask

Den som följt med Boston-keepern Tuukka Rasks framfart under de senaste månaderna vet att han är säker som Fort Knox. Ser man på Tuukkas siffror genom hela NHL-karriären så är det ingen enstaka formtopp. Av alla målvakter som någonsin spelat över 200 matcher i NHL har Nyslottkillen tidernas bästa räddningsprocent.

30 år gamla Tuukka Rask har redan länge hört till de riktigt stora målvaktsnamnen i NHL. Han vann Vezina Trophy som ligans bästa målvakt säsongen 2013–2014. Samma säsong valdes han också in i NHL:s första allstarlag.

Redan tidigare, säsongen 2010–2011, vann Rask Stanley Cup i egenskap av Bruins andremålvakt bakom Tim Thomas. Går man ännu ett år bakåt i tiden, så belönades Rask med ett mindre känt pris: Roger Crozier Saving Grace Award.

Bakom det komplicerade namnet som för tankarna till församlingens vårstipendie ligger priset för NHL:s bästa räddningsprocent.

Enda målvakten med under två insläppta mål per match i genomsnitt

Rask tilldelades priset efter att ha tagit 93,1 procent av skotten under de 45 matcherna som han spelade säsongen 2009–2010.

Också snittet på 1,97 insläppta mål per match var överlägset bäst i ligan – näst bästa snittet var 2,22.

Hög räddningsprocent och lågt snitt på insläppta mål i långa perioder är och har varit Rasks bravurer genom hela karriären. Att hans första individuella NHL-pris kom just för ligans bästa räddningsprocent passar som handen i handsken.

Ingen målvakt i NHL:s historia har högre räddningsprocent än Tuukka Rask. En bedrift som bygger på Rask personliga egenskaper och spelstil.

Som storvuxen, mycket rörlig och med utmärkt skridskoteknik hinner han täcka skott blixtsnabbt. Tekniskt sett hör han till de så kallade hybrid-fjärilmålvakterna. Alltså går han ner i fjärilställning för att ta låga skott, medan han kan välja att stå upp för att mota skott mot övre delen av målet.

Rasks fysik stöder utmärkt hybridmodellen. Pricken över i:et är en riktigt tuff vinnarskalle.

Tuukka Rask stoppar en puck.
Tuukka Rask stoppar en puck. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Tuukka Rask

I JVM 2006 blev Tuukka Rask turneringens samtalsämne

Junior-VM vid årsskiftet 2005–2006 i Vancouver var Rasks mandomsprov. I hockeyns hemland valdes han till turneringens bäste målvakt efter att ha tagit 94 procent av alla skott i de sex av Finlands sju matcher som han stod. Den allmänna åsikten var att Rask vann bronset till Juniorlejonen.

Framför allt i kvartsfinalen mot Sverige glänste Rask. Finland slog ut Sverige trots ett massivt svenskt spelövertag. Juniorlejonens levande målvaktsvägg höll nollan i skottregnet och Finland vann med 1–0.

De lokala hockeykunniga fansen älskade Rasks självsäkra agerande och han blev under turneringen en verklig publikfavorit och något av en kultfigur.

Reserverad av Toronto

Redan sommaren 2005 hade Rask reserverats i första omgången som nummer 21. Med andra ord kom hans kunnande inte som en nyhet. Hur bra han egentligen visade sig vara under JVM 2006 fick däremot den nordamerikanska hockeykretsarna att bli verkligt heta på Rask-gröten.

Det vill säga alla andra förutom klubben som reserverade honom – Toronto Maple Leafs. Att Leafs på den tiden var en nästan brottsligt dåligt administrerad organisation understryks av fallet Tuukka Rask.

I något som kallas för ett av ligans mest korkade affärer någonsin bytte Toronto ett halvår efter att Rask briljerade i JVM ut honom mot Boston Bruins andremålvakt, Andrew Raycroft.

Inga pengar eller reserveringsturer bytte ägare – det var en ren bytesaffär: spelare mot spelare.

Tanken i Toronto var att erfarna Raycroft skulle vara en pålitlig burväktare tills Justin Pogge skulle vara färdig att ta över som Torontos förstemålvakt. Honom hade Leafs reserverat som nummer 90 i tredje rundan sommaren 2004.

Pogge var för övrigt målvakt i det kanadensiska JVM-laget som vann guld i samma VM där Rask valdes till bästa målvakt. Så antagligen tyckte Leafs ledning att guld vägde tyngre än brons.

Skillnaden på utespelarnas kvalitet mellan guld- och bronslaget ägnade man tydligen inte många tankar.

Justin Pogge har inte till dags dato spelat en endaste en NHL-match. För närvarande motar han puckar i Rögle med räddningsprocenten 89,5.

Som sagt: mycket mera korkad går det inte att vara än Leafs-ledningen i fallet Rask.

Andrew Raycroft i Bostons mål
Toronto bytte bort Rask mot Andrew Raycroft Andrew Raycroft i Bostons mål Bild: All Over Press ishockey,NHL,Boston Bruins,Andrew Raycroft

Ken Dryden, Dominik Hasek och...

För den generation som upplevt Dominik Haseks resa från Tjeckoslovakiens landslag under 1980-talet till att bli sex gånger vald till NHL:s bästa målvakt, två gånger till ligans mest värdefulla spelare och att nästan på egen hand vinna OS-guldet 1998 i Tjeckiens landslag, är han alla tiders ishockeymålvakt.

Om man inte är nordamerikan av samma generation, vill det säga. Då är det ett måste att försöka förklara svart till vitt och placera Patrick Roy och Martin Brodeur förbi Hasek.

En äldre nordamerikansk generation lyfter nästan som regel fram femfaldige Vezina-vinnaren, Montreal Canadiens-legendaren Ken Dryden som en oslagbar burväktare. I hans fall får vi i Europa förlita oss på hörsägen, för under Drydens storhetstid på 1970-talet såg man inte i vår del av hockeyvärlden honom spela just alls.

Vladislav Tretjak, Jiri Holecek och Vlado Dzurilla var namnen över de andra i den tidens europeiska hockeyverklighet. Även många nordamerikaner som sett både Dryden och Tretjak hyllar den röda maskinens kändaste keeper som den allra bästa. Men Tretjak spelade innjan järnridån rostade sönder, så i NHL:s statistiska djungel hittar man inte ett skvatt om honom.

Dryden och Hasek finns det däremot NHL-statistik om så det räcker och blir över. Och båda finns på prispallen gällande statistiken över alla tiders bästa räddningsprocent i NHL för målvakter som spelat över 200 NHL-matcher.

...Tuukka Rask – keepern med den bästa räddningsprocenten i NHL:s historia

Ken Dryden spelade 397 grundseriematcher och placerar sig med räddningsprocenten 92,2 som alla tiders trea. Att han skulle finnas på procentpodiet överraskar ingen som intresserar sig för NHL-historia.

Dominik Hasek har samma räddningsprocent, 92,2, men eftersom ”The Dominator” spelade hela 735 matcher i NHL, så listar Quanthockey Hasek som nummer två genom alla tider. Haseks topplacering är också den närmast en självklarhet.

Att Tuukka Rask finns högst upp – som den NHL-målvakt med bästa räddningsprocenten genom tiderna – är däremot något som får en att gnugga ögonen ett par gånger om.

Med sina 430 NHL-matcher (8.2.2018) har han dessutom mera matcher under målvaktshängslen än Dryden. Av topp-5 är det faktiskt bara Hasek som spelat fler matcher än Rask – regeln är i princip den att det är svårt att uppehålla en riktigt hög räddningsprocent under en lång karriär.

Tuukka Rask i Bostons tröja.
Rask har 92,3 i räddningsprocent. Tuukka Rask i Bostons tröja. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Tuukka Rask

Svårköpta decimaler på toppen

Rasks 92,3 i räddningsprocent är visserligen bara en tiondel högre än Haseks och Drydens och kan såklart sjunka i motsats till de två övriga ”medaljörernas”. Men det är inga lättvunna tiondedelar för målvakter på den här nivån – Rask var etta i alla tiders statistik redan före säsongen 2017–2018 körde igång.

Så den här blåvita konfekten kan finländska ishockeyvänner nog helt befogat njuta av: 1) Tuukka Rask, 2) Dominik Hasek, 3) Ken Dryden... 38) Martin Brodeur... 49) Patrick Roy.

Pekka Rinne återfinns på en 16:e plats med procenten 91,8 och Miikka Kiprusoff har 36:e bästa räddningsprocenten genom tiderna: 91,2.

Då det gäller målsnittet per match är Tuukka Rask nummer nio i alla tiders statistik med snittet 2,20. Precis bakom åttan Dominik Hasek och just före tian Ken Dryden. Sju av de tio första är för övrigt målvakter från tiden före första världskriget.

Fakta i stället för lättsålda berättelser

Med första plats i alla tiders statistik så säger det sig självt att Rask har bästa räddningsprocenten även bland dagens NHL-målvakter. Alltså alla som spelat mer än 200 matcher i NHL.

Toppdussinet avrundas av Pekka Rinne och det är såklart en mängd bekanta namn mellan Rinne och herren på täppan – Tuukka Rask.

Ställningen 8 februari 2018:

1) Tuukka Rask 92,3 %
2) Cory Schneider 92,1 %
3) Braden Holtby 92,1 %
4) Sergei Bobrovski 92,0 %
5) Henrik Lundqvist 92,0 %
6) Roberto Luongo 91,9 %
7) Carey Price 91,9 %
8) Ben Bishop 91,9 %
9) Corey Crawford 91,9 %
10) Fredrik Andersen 91,9 %
11) Cam Talbot 91,8 %
12) Pekka Rinne 91,8 %

Rätt intressant att många av målvakterna bakom Rask är sådana som journalister och experter utan att blinka klassar som bättre målvakter än Rask. Vågar påstå att Rasks placering bland så kallade förståsigpåare skulle må gott av till exempel ett kanadensiskt, ryskt eller svenskt pass.

Finland är fortfarande något av en grå gäspning för gänget som skapar och säljer berättelserna från NHL för omvärlden.

”Tuukka Time” också i den andra riktigt tunga kategorin

Den faktabaserade rangordningen ändras inte gällande vem som är kung då man studerar snittet på insläppta mål per match över hela karriären. Och då gäller det alltså igen aktiva målvakter som spelat minst 200 NHL-matcher.

Skäl att igen påminna om att trots att det är decimaler som utgör skillnaderna, så är det inte lätt att få dem på sin sida. Det behövs långa tider av konsekventa topprestationer för en marginell förbättring av karriärstatistiken.

Ställningen 8 februari 2018:

1) Tuukka Rask 2,23 mål/match
2) Jonathan Quick 2,28 mål/match
3) Cory Schneider 2,33 mål / match
4) Ben Bishop 2,34 mål/match
5) Henrik Lundqvist 2,34 mål/match
6) Braden Holtby 2,36 mål/match
7) Corey Crawford 2,37 mål/match
8) Pekka Rinne 2,37 mål/match
9) Carey Price 2,44 mål/match
10) Brian Elliott 2,45 mål/match
11) Sergei Bobrovski 2,45 mål/match
12) Cam Talbot 2,45 mål/match

Målvakten är en individuell idrottare i en lagsport

Orsaken till att understryka räddningsprocenten och genomsnittet på insläppta mål per match som de två klart viktigaste mätinstrumenten för att jämföra målvakter är burväktarjobbets natur.

Målvaktens möjligheter att hjälpa det egna laget nå framgång i en serieartad sport som ishockey är inte så många. Om väktaren räddar en större andel av motståndarnas skott och släpper färre puckar bakom sig i genomsnitt än motståndarnas målvakter under till exempel en säsong, så är det utan tvivel det bästa sättet att hjälpa det egna laget.

Ett lag med en sådan målvakt borde nå framgång. Förutsatt att inte utespelarna ligger för långt under seriens medeltal på att göra mål. Målvakten kan bara kompensera för svagt målskytte till en viss grad. Ett lag måste göra mål för att vinna och över en säsong borde genomsnittet på gjorda mål vara högre än det på insläppta mål.

Därför är inte till exempel statistiken för vunna matcher lika talande
för en målvakt som den på hur få puckar och en hur liten andel av alla skott kväll, vecka, månad och år efter år väktaren hittar bakom sig.

Ganska kul med blåvita glasögon sett att Tuukka Rask är bäst av alla i NHL på just det – att vakta sitt mål.

Det är med andra ord ”Tuukka Time” som gäller i NHL också ur ett historiskt perspektiv.

Mark Stone gör mål på Tuukka Rask.
Mark Stone gör mål på Tuukka Rask. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Mark Stone,Tuukka Rask

Källa för statistik: www.quanthockey.com