Hoppa till huvudinnehåll

Norge lämnar inget åt slumpen, nyckelgrenarna bor på eget hotell: "Det är resultaten och medaljerna som gäller"

Det norska hotellet för längd- och skidskyttelandslaget vid OS i Pyeongchang 2018.
Det norska hotellet för längd- och skidskyttelandslaget vid OS i Pyeongchang 2018. Det norska hotellet för längd- och skidskyttelandslaget vid OS i Pyeongchang 2018. hotell,Vinter-OS i PyeongChang 2018

På en gata i Pyeongchang finns en bit av Norge insprängt. En ganska stor bit faktiskt, när det norska längd- och skidskyttelandslaget lagt beslag på ett eget hotell och en intilliggande restaurang. Orsaken? Att ha full kontroll på den egna omgivningen.

Det är inte första gången och knappast heller sista gången som Norge landar vid en särlösning när det kommer till vistelser vid olympiska spel.

– Vi har bott utanför byarna tidigare också i Sotji, Vancouver och Turin även om det inte alltid varit just våra grenar. Det har alltid varit några norrmän som bott för sig själv under egna förhållanden och vi tror att vi klarar av att skapa sådana förutsättningar här så att vi får konkurrensfördelar, förklarar Vidar Löfshus för Yle Sporten i det norska hotellets lobby.

Norska skidbasen Vidar Löfshus.
Vidar Löfshus. Norska skidbasen Vidar Löfshus. längdskidåkning,Vidar Löfshus

Löfshus är sportchef för längdskidåkningen, som är det ena förbundet som bidrar till totalkostnaderna på 7 miljoner kronor (770 000 euro).

Den absolut största delen av kostnaderna svarar Norges olympiska kommitté för.

Björgen nöjd med pensionatet

På torsdagen ordnade norrmännen en presskonferens inför damernas skiathlon på lördag.

Pressen samlades i en liten gymnastiksal vid en skola, som också ingår i norrmännens totalavtal. Där bor bland annat vallnings- och servicepersonal och där finns också ett gym för idrottarna att använda.

Norsk presskonferens i en gymnastiksal i Pyeongchang.
Norsk presskonferens – i en liten koreansk gymnastiksal. Norsk presskonferens i en gymnastiksal i Pyeongchang. skidor,längdskidåkning,Marit Bjørgen,Vinter-OS i PyeongChang 2018

När Marit Björgen fick frågan av Yle Sporten om hennes tankar om boendet i Pyeongchang, var utlåtandet positivt.

– Vi bor bara 900 meter härifrån, vi har ett helt eget ”pensionat” där vi har våra egna kockar och äter i en egen restaurang. Vi har det väldigt bra, det är inte någon toppstandard men Olympiatoppen har gjort ett bra jobb och vi har det helt enkelt väldigt bra, säger Björgen och fortsätter:

– Vi har inte varit på så många andra platser än stadion och pensionatet men vi har allting väl arrangerat. Med tanke på sjukdomarna som verkar florera i och omkring OS-byn har vi en klar fördel av att vi bor ensam, anser Björgen.

Norrmännen hyr så gott som alla lägenheter i byggnaden där de bor och har också under förberedelserna städat upp och renoverat en del i huset, allt för att skapa så goda förutsättningar som möjligt.

En av Norges OS-kockar i Pyeongchang tillreder mat.
En av de norska kockarna tillreder mat. En av Norges OS-kockar i Pyeongchang tillreder mat. Norge,längdskidåkning,kockar

Lokala råvaror, men brunost i resväskan

Kosthållningen är i händerna på en stab av kockar som enligt Löfshus varit med vid mellan åtta till tio olympiska spel var, och maten är också en viktig del av helhetspusslet.

– Vi köper de mesta av våra råvaror här för våra morgonmål, luncher och middagar. Sen har vi lite norska specialiteter som brunost med hemifrån, men det mesta är råvaror köpta här i Sydkorea. Men det är några norska specialiteter som kanske inte finska folket brukar vara så förtjusta i, säger Löfshus och skrattar.

När Yle Sporten besöker det norska hotellet i Pyeongchang anländer längdskidåkarna med Björgen i spetsen tillbaka från pressaktiviteterna samtidigt som en manlig skidskytt ger sig ut på en morgonlänk.

Lobbyn på Norges OS-hotell 2018.
Lobbyn på OS-hotellet. Lobbyn på Norges OS-hotell 2018. hotell,Vinter-OS i PyeongChang 2018,tambur

När Yle Sportens kameraman under en kort tid filmar i den kinesiska restaurang norrmännen lagt vantarna på är man precis i fogen mellan morgonmålet och lunchen.

Norska kockar lagar mat i Sydkorea.
Erfarna kockar har rest till OS för Norge. Norska kockar lagar mat i Sydkorea. Norge,kockar

Humöret verkar vara på topp hos kökspersonalen som också verkar ha ordnat en lekfull tävling mellan skidskyttarna och längdskidåkarna kring vem som städar undan bättre.

Norska skidskyttarnas och längdåkarnas egna restaurang vid OS 2018.
"Norwegian team Only" står det på skylten utanför restaurangen. Norska skidskyttarnas och längdåkarnas egna restaurang vid OS 2018. Norge,restauranger

Resultaten avgör

På ett ytterst generellt plan är de olympiska spelen som evenemang en möjlighet för folk och idrottare från olika bakgrunder och kontinenter att komma samman på ett fredligt sätt.

I enlighet med den olympiska andan ökar möten mellan nationer på förståelsen mellan människor.

Den biten saknas helt ur den norska OS-tillvaron.

– Du har visserligen en poäng. Man går miste om en hel del mänskliga möten på det här sättet, men när det är OS så är det resultaten och medaljerna som gäller. Då är frågan om eget boende eller inte väldigt väsentlig. Det viktigaste är hur vi presterar och vad vi kan leverera hem till det norska folket, berättar Löfshus

Men skapar då satsningen på sju miljoner norska kronor från förbunden och den olympiska kommittén ett läge där pressen att leverera blir ännu större än vad den redan från förr är, i en nation som Norge?

– Vi har inte större press, jag tycker vi har gjort ett gott och riktigt val och press lägger vi själva på oss oberoende. Vi ska kämpa om guld, silver och brons.

– Här upplever jag att vi har lite mer kontroll på upplevelsen och det är främst det som det handlar om, avrundar Löfshus.

Norska skidåkare i en lobby.
De norska damerna trivs på sin OS-bas i Pyeongchang. Norska skidåkare i en lobby. Marit Bjørgen,längdskidåkning