Hoppa till huvudinnehåll

Nykarleby vill ha tillbaka sitt specialgymnasium

Anna-Maja Henriksson, Stefan Kula och Boris Sundell diskuterar med Sanni Grahn-Laasonen.
Anna-Maja Henriksson (SFP), Stefan Kula och Boris Sundell diskuterar med Sanni Grahn-Laasonen (Saml). Anna-Maja Henriksson, Stefan Kula och Boris Sundell diskuterar med Sanni Grahn-Laasonen. Bild: Viktor Grandell Anna-Maja Henriksson,Sanni Grahn-Laasonen,Nykarleby,topeliusgymnasiet

Topeliusgymnasiet i Nykarleby vill få tillbaka sin särskilda inriktning på naturvetenskap och entreprenörskap. En delegation uppvaktade undervisningsministern för att diskutera statusen som de förlorade 2018.

På fredagen träffade SFP:s ordförande, Anna-Maja Henriksson, undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) för att diskutera hur Topeliusgymnasiet kunde få tillbaka sin särskilda inriktning på naturvetenskap och entreprenörskap.

Med på mötet var även rektorn för Topeliusgymnasiet, Stefan Kula, och Nykarlebys bildningsdirektör, Boris Sundell. Henriksson berättar att de hade en konstruktiv dialog med ministern.

− Sundell och Kula pekade på Topeliusgymnasiets utmärkta resultat inom naturvetenskaper och företagande samt på det mycket väl fungerande samarbetet med näringslivet i regionen. Också stödet från Österbottens handelskammare och Åbo Akademi lyftes fram, berättar Henriksson.

Specialgymnasium sedan 1991

Topeliusgymnasiet har haft den särskilda utbildningsinriktningen sedan 1991 och är det enda gymnasiet i Österbotten med den här specialinriktningen på svenska.

Men i år beviljade Undervisnings- och kulturministeriet inte gymnasiet den här statusen.

Detta trots att Nationella centret för utbildningsutbildningsutvärdering bedömde att Topeliusgymnasiet har utmärkta förutsättningar att fortsätta som specialgymnasium.

För Henriksson är det oklart varför ministeriet förkastade Topeliusgymnasiets ansökan.

- En objektiv utvärdering av NCU visat att gymnasiet har utmärkta förutsättningar att fortsätta som ett specialgymnasium för naturvetenskaper och entreprenörskap.

- Allt det här ligger i tiden och därför var det ett mycket märkligt beslut att inte bevilja en fortsättning, säger Henriksson.

Topeliusgymnasiet i Nykarleby.
Topeliusgymnasiet i Nykarleby. Topeliusgymnasiet i Nykarleby. Bild: YLE/Rolf Granqvist topeliusgymnasiet

Förvaltningsbesvär måste först behandlas

Nykarleby har lämnat in ett förvaltningsbesvär gällande ärendet och det måste slutbehandlas innan man kan skicka in en ny ansökan.

Henriksson säger att det är viktigt att föra fram att Topeliusgymnasiet inte bara har en viktig roll lokalt, utan även regionalt och nationellt.

− Därför anser jag att det bör finnas möjligheter att framöver få specialstatusen tillbaka. Hoppet lever ännu, avslutar Henriksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten