Hoppa till huvudinnehåll

"Revolutionens döttrar" för en tyst kampanj mot att kvinnor i Iran tvingas bära slöja

Iranska kvinnor med olika typers slöjor
Iranska kvinnor med olika typers slöjor Iranska kvinnor med olika typers slöjor Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,kvinna,Slöja,hijab

Allt fler iranska kvinnor vågar bryta mot landets obligatoriska hijab-lagar. De ställer sig helt enkelt på öppen gata och tar av sig sina slöjor.

Enligt polisen har 29 kvinnor gripits under den senaste tiden för att ha gjort civilt motstånd mot den allt mer impopulära slöjlagen.

Enligt iransk lag måste alla kvinnor bära slöja på offentliga platser.

Brett motstånd mot tvånget

Enligt olika undersökningar motsätter sig merparten av befolkningen det lagstadgade tvånget. En del av motståndarna skulle själva visserligen välja att bära slöja om det var frivilligt, men de vill inte att kvinnor tvingas till det.

- De anser att staten inte ska lägga sig i huruvida kvinnor bär slöja eller inte - det ska varje kvinna bestämma själv, säger iranska Sholeh Irani, som har bott i Sverige i 30 år.

Sholeh Irani
Sholeh Irani Sholeh Irani Bild: Yle / Sholeh Irani Iran,Sholeh Irani

Irani är redaktör på den obundna nättidningen Feministiskt perspektiv. Tidningen hänvisar till en statlig studie som hävdar att hela 78,3 procent av iranierna inte stöder slöjtvånget.

Lite lösare tyglar

I praktiken har regimen mjuknat en del under de senaste åren. Kort efter att polisen hade meddelat att 29 kvinnor hade gripits för att ha trotsat slöjtvånget offentliggjorde president Hassan Rouhanis administration en rapport, som slår fast att bara 40 procent av Teheranborna stöder slöjtvånget.

Enligt rapporten har Teheranbornas stöd för slöjtvånget minskat betydligt under det senaste decenniet.

Det verkar ändå inte bekomma landets religiösa ledare. För dem är slöjtvånget en viktig symbol och en grundläggande del av deras identitet.

Irans president Hassan Rouhani
Irans president Hassan Rouhani Irans president Hassan Rouhani Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,Hassan Rohani,presidenter

President Rouhani har också tidigare, till exempel i The Telegraph uttalat sig kritiskt om lagen.

Folk är inte rädda längre

Den nya antislöjvågen startade kort före årsskiftet - strax innan de landsomfattande regimkritiska demonstrationerna började.

Till en början var protesterna riktade mot den förda ekonomiska politiken, men sedan blev de allt mer politiska till sin karaktär.

- De här två proteströrelserna stöder varandra bland annat så att slöjmotståndet har blivit mer kollektivt, säger Sholeh Irani.

Men motståndet mot hijablagen är gammalt - faktiskt snart 40 år gammalt.

Många kvinnor har bara lite tyg på håret― Sholeh Irani

Irani var själv med när tiotusentals kvinnor protesterade mot lagen då den infördes i samband med den iranska revolutionen år 1979.

Irani tror att den senaste tidens protester kan påverka läget och de förbud som regimen tror sig ha kontroll över. Attityderna i delar av samhället har redan förändrats.

Iranska kvinnor som tar mindre bokstavligt på slöjtvånget
Iranska kvinnor som tar mindre bokstavligt på slöjtvånget Iranska kvinnor som tar mindre bokstavligt på slöjtvånget Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,kvinnor,Slöja,hijab,schack

- Slöjbruket i dag är ofta i praktiken närmast en parodi på lagen om slöjtvång. Många kvinnor har bara lite tyg på håret, säger Irani, men hon tillägger att till exempel kvinnliga anställda inom den offentliga sektorn måste följa lagen noggrant.

"Revolutionens döttrar" är modiga kvinnor

Att de protesterande kvinnorna kallas revolutionens döttrar hänger samman med att en del av dem har slitit av sig slöjorna på Revolutionsgatan i centrala Teheran.

- Deras tysta blixtaktioner kräver stort mod. De får ofta dryga böter och kan få upp till två månaders fängelsestraff, säger Irani.

Narges Hosseini strax innan hon greps
Narges Hosseini strax innan hon greps Narges Hosseini strax innan hon greps Bild: Narges Hosseini Iran,Narges Hosseini

Irani nämner Narges Hosseini som greps av polisen efter att ha tagit av sig slöjan på Revolutionsgatan i slutet av januari.

Polisen vill uppenbarligen använda henne som avskräckande exempel eftersom det krävs en ovanligt stor summa som borgen för att tillfälligt släppa henne ur häktet.

Enligt Irani har Hosseini helt enkelt inte råd med dylika summor.

Spännande internationell kvinnodag

Anhängarna av slöjtvånget har försökt förringa protesterna som barnsliga aktioner, men det är långt i från sanningen.

- Slöjprotesterna är viktiga manifestationer för att kvinnor själva vill bestämma över sina kroppar. Det handlar om mycket mer än en bit tyg på kvinnornas huvuden! Det vet också prästerskapet mer än väl, konstaterar Sholeh Irani.

Hon och andra aktivister väntar med spänning på hur den internationella kvinnodagen i mars kommer att förlöpa i Iran.

Läs mera:

Protesterna i Iran avslöjar krutdurk – landets unga på kollisionskurs med politiska eliten

Protesterna som svepte över Irans städer i början av året var aldrig det hot mot regimen många i väst ville se, säger Iran-experten Rouzbeh Parsi vid Lunds universitet. Protesterna visar ändå att landets unga har tappat förtroendet för att landets ledare kan lösa de problem landet står inför.