Hoppa till huvudinnehåll

Strömsös läderguide - så här återanvänder du allt från gamla soffor till skinnvästar

Ett pysselbord med läderbitar som skurits ur en gammal skinnjacka, en linjal av metall och en rullkniv.
En gammal läderjacka förvandlas till en handväska med fransar. Ett pysselbord med läderbitar som skurits ur en gammal skinnjacka, en linjal av metall och en rullkniv. Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,återvinning,läder

Läder är ett dyrt material som håller nästan för evigt, därför är det smart att återvinna det. Dessutom utgör den största delen av läderindustrin en stor miljöbelastning så det läder som en gång producerats borde få en så lång användning som möjligt.

Gamla läderjackor, nedsuttna lädersoffor, nästan allt läder går att återanvända. Det är Annakaisa Kilpinens erfarenhet. Hon håller kreativa workshoppar kring återvinning och läder är ett återkommande material.

Elin Skagersten-Ström, prograledare för tv-programmet Strömsö tillsammans med Annakaisa Kilpinen.
Elin Skagersten-Ström tillsammans med bloggaren och föreläsaren Annakaisa Kilpinen. Elin Skagersten-Ström, prograledare för tv-programmet Strömsö tillsammans med Annakaisa Kilpinen. Bild: Minna Mäkelä / Yle Strömsö,Elin Skagersten-Ström,porträttfotografering,Annakaisa Kilpinen

- Det mesta av lädret jag återanvänder har jag fått gratis. Det finns ofta gamla läderjackor i återvinningscentralernas gratislådor. De kan vara omoderna, smutsiga eller ha något hål, men lädret är det inget fel på, säger Kilpinen.

Ett annat tips är att använda baksidan av en gammal lädersoffa eller -fåtölj. Den är oftast i toppskick eftersom den inte utsatts för slitage. Det lädret är ofta mera robust och kan användas t.ex. till väskor för surfplattor och datorer.

En svart läderhandväska med fransar som lutar mot en rosa sammetskudde.
Den här handväskan är sydd av en gammal läderjacka. En svart läderhandväska med fransar som lutar mot en rosa sammetskudde. Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,läder,handväskor

Mjukare läder kan man använda till att sy väskor, portmonnäer och tillverka smycken av. Här kan du läsa Annakaisa Kilpinens beskrivning av hur man syr en läderhandväska.

Tvätta läder i tvättmaskin

Använt läder kan ibland vara smutsigt och dåligt skött. Men det behöver inte vara speciellt svårt att få rent.

- Jag brukar oftast slänga in plagget i tvättmaskinen bara, på ett helt vanligt tvättprogram på 40 grader och med en mindre mängd tvättmedel.

Sedan låter hon plagget torka plant. Lädret blir ofta styvt efter en tvätt men då är det bara att gnugga lädret mjukt och smörja in det med t.ex. bivaxolja.

Om lädret inte är så smutsigt kan det räcka med att torka av det och smörja in det. Mockaplagg i bra skick brukar hon bara borsta och vädra.

Annakaisa återanvänder nästan allt

När Kilpinen syr väskor, tillverkar smycken och små anteckningsböcker av läder använder hon nästan bara återvunnet material.

- Jag brukar ta tillvara väskor i dåligt skick och i syntetmaterial för att återanvända metallöglor, karbinhakar och dragkedjor. De är för det mesta helt gratis på loppmarknader. För det mesta är det bara metallnitar och sytråd jag köper nytt.

Resterna från större läderprojekt används också. De kan bli smycken, tofsar och dekorationer av olika slag.

Läderfjädrar i olika bruna nyanser på ett grönt fat.
Med hjälp av en figurstans kan man skapa dekorationer och smycken av små restbitar. Läderfjädrar i olika bruna nyanser på ett grönt fat. Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,läder,återvinning,Gör-det-själv,pyssel,handarbete (arbete),Fjäder

Mera tips och idéer

I Annakaisa Kilpinens blogg "Tuunausta ja tekeleitä" och på hennes instagramkonto @tuunaajamutsi har hon samlat mera tips och idéer för hur man kan återanvända läder. Där finns bilder och instruktioner för både enklare och svårare projekt.

Vill du läsa mera om läderindustrin och dess miljöpåverkan kan du läsa dessa artiklar:

Lukten av läder - Naturskyddsföreningen

Utredning av skoindustrin - Råd&Rön

Läder eller konstläder - Vihreät vaatteet