Hoppa till huvudinnehåll
Ämnessidans huvudbild för Abimix

Studera språk mer effektivt och enkelt - här är några praktiska tips

Bild för Pressad-kampanjtext
Bild för Pressad-kampanjtext studentskrivningar,pressad

Att stirra på ordlistor är inte det enda sättet att lära sig språk. Har du provat på att spela ordmemory eller alias på engelska? Eller på att skriva meddelanden med din kompis på spanska?

Språkstudier brukar delas in i fem olika ämnesområden: ordförråd, grammatik, skriftlig framställning, textförståelse och hörförståelse. Man kan vara duktig på att plugga och lära sig nya ord men ha svårigheter med grammatiken, och då lider ens språkkunskaper av det.

Här är en samling tips för att lära sig språk på lite annorlunda sätt. Fundera i förväg på vilka dina egna utmaningar är och vad du speciellt vill öva på.

1. Ordförråd

 • Gör flashcards, det vill säga kort med ord som ska översättas till målspråket. På korten kan man också skriva frågor som man besvarar på målspråket. Gå igenom korten ensam eller med en vän. Gör korten själv eller printa ut dem från nätet.
 • Spela memory. Ta två uppsättningar kort där du skriver ord på svenska på de ena och ord på målspråket på de andra. Spela memory.
 • Spela alias, spelet där man förklarar ord. Försök förklara ord på målspråket på samma språk, utan att säga det själva ordet. Dina vänner ska försöka gissa vilket ordet är.
 • Tala högt. Ordförrådet växer när man läser högt, talar eller hör språket.
 • Tala engelska med dina vänner på rasterna. Ou français. Tai suomea.
 • Dela upp långa ord. Fundera vilka delar orden består av, vad de faktiskt betyder. Till exempel kuullunymmärtämiskoe: kuullun- (hör-), ymmärtämis- (förståelse-), koe (prov).
 • Rimma. Hitta på rim med nya ord. Att rimma eller hitta på historier, det vill säga koppla orden till en betydelse, hjälper dig att minnas främmande ord bättre.
 • Läs ordlistor, det vill säga plugga ord på det traditionella sättet. Lär dig tio ord åt gången. Repetera de tidigare orden när du går vidare till följande ord.
 • Öva på nätet. Du kan hitta olika övningar på läroboksförlags webbplatser. På Abimix sidor kan du öva med gamla studentprov och får svaret direkt.

2. Grammatik

 • Minnesregler. Gör dikter, berättelser eller tokiga meningar av olika grammatiska regler.
 • Gör en liten luntlapp där du skriver dina egna grammatiska minnesregler. Använd samma lapp med minnesreglerna under språkkurserna och kika på den alltid när du behöver friska upp minnet. Du kan minnas grammatikreglerna bättre när du har skrivit ned dem. (Men obs, när du skriver prov ska du lämna luntlappen hemma.)
 • Rita och använd färger. Rita bilder eller figurer som hjälper dig memorera grammatikregler. Använd olika färger för att skilja saker från varandra. Märk ut orden i en mening enligt specifika färger, som kategoriserar ordklasserna.

3. Skriftlig framställning

 • Skriv med vänner. Chatta eller skriv meddelanden till dina vänner på målspråket.
 • Tala engelska med dina vänner på rasterna. Ou français. Tai suomea.
 • Välj ut tio ord ur bokens nya kapitel och skriv en kort berättelse där de förekommer. Använd alla ord. Du lär dig både att skriva och utökar ordförrådet.
 • Ta till dig strukturen. Läs en text på målspråket, till exempel en artikel, och återge på papper hur texten är uppbyggd. Vad berättar texten först? Vad följer? Varje stycke har en speciell grundtanke. Identifiera den och skriv ner den bredvid stycket i fråga. Du lär dig att bygga upp dina egna texter, när du bekantar dig med sådant som andra har skrivit.
 • Renskriv texter som dina lärare har rättat. Gå igenom och skriv rent essäer med korrigeringar från dina lärare. När du korrigerar dina egna texter märker du var du gör fel och vad du kan förbättra.

4. Läsförståelse

 • Läs. Ju mer du läser, desto mer lär du dig förstå av det du läser. Läs tidningar och bloggar på målspråket. Du får en inblick i språket och kulturen och förstår mer.
 • Läs samma text med en vän. Plocka ut de viktigaste orden på papper (minst 20 ord). Gå igenom orden tillsammans och översätt dem.
 • Få en helhetsbild av texten. Om du inte har en ordbok eller är i färd med att skriva ett studentprov, häng inte upp dig på enskilda ord utan skumma först igenom texten. I stället för att haka upp sig på svåra ord lönar det sig att försöka hitta textens centrala budskap.

5. Hörförståelse

 • Se på filmer eller tv-serier utan textning på målspråket, alternativt med text på målspråket. Lyssna på radio och sånger.
 • Besök sidor med texter i klartext. Enkla och tydliga nyheter hittar du bland annat på Simple English News och Yle Uutiset selkosuomeksi.
 • Öva diktamen. Läs upp enskilda meningar för dina vänner och låt dem översätta meningen muntligt eller skriftligt. Turas om. Att tala målspråket med dina vänner fungerar också som övning i hörförståelse.

Urpsrungstexten av Helena Sorvali för Yle Abitreenit: Poimi vinkit tehokkaaseen kielten opiskeluun. Texten är ett samarbete med Helsingfors stads speciallärare.

Texten är en del av kampanjen Pressad. Pressad hjälper abiturienter att förbereda sig inför studentskrivningarna och erbjuder information och verktyg för att klara av skrivningarna och hantera stress. Syftet med kampanjen är att betona vikten av att må bra medan man studerar och synliggöra studiestressen som många gymnasieelever känner.

Abimix

 • Så gör du ett lässchema för studentskrivningarna

  Ett nyttigt verktyg om du känner dig stressad.

  Ett bra lässchema gör det enklare att planera hur du förbereder dig för studentskrivningarna. Det viktigaste är att uppskatta hur mycket du har att läsa i förhållande till tiden du har till förfogande - och hur mycket du själv orkar med.

 • Koncentrera dig på en sak i taget när du läser

  Lär dig rätt studieteknik för bättre pluggande.

  En studieteknik som är arbetsam och tar mycket tid är inte en bra teknik. Lär dig rätt studieteknik; förbättra dina studieresultat och minska på stressen.

 • Fyra tips inför de digitala studentproven i matematik!

  Censorn tipsar inför de elektroniska proven.

  Ska du skriva det nya digitala studentprovet i matematik? På en punkt kan du i alla fall andas ut: själva innehållet i provet ska inte vara väldigt annorlunda jämfört med tidigare. Men vad lönar sig att ha koll på gällande de nya bitarna? Här är censorns tips!

 • Censorns tips inför studentprovet i modersmål: läskompetens

  Hur förbereder man sig bäst för det nya studentprovet?

  Hur förbereder man sig bäst för studentprovet i läskompetens? Modersmålsprovet i läskompetens kräver att man fördjupar sig i det man läser, säger censorn i modersmål Minna-Riitta Luukka. Här är hennes tips för den som vill vara välförberedd inför provet.

 • Censorns tips inför studentprovet i modersmål: skrivkompetens

  Hur förbereda sig för provet i skrivkompetens?

  Modersmålsprovet i skrivkompetens skrivs för första gången den här hösten. Här berättar censor Minna-Riitta Luukka hur det lönar sig att läsa materialet i provet i skrivkompetens - och vad man ska tänka på när man bygger upp sitt svar.

 • Censorns tips inför studentproven i finska

  Åtta tips för dig som ska skriva finska.

  Finska är ett nationalspråk som man har nytta av både i arbetslivet och livet i allmänhet. Har man gått lång lärokurs i finska, lönar det sig nog att skriva lång finska i studenten också, säger Yvonne Nummela, censor i finska vid Studentexamensnämnden.

 • Censorns tips inför realproven

  Åtta tips som hjälper dig att klara dig bra i realproven.

  Realproven är på sätt och vis ett slags mognadsprov. Den som behärskar gymnasiekursernas innehåll och dessutom kan skriva på ett trovärdigt sätt, med korrekt terminologi, visar att den är mogen - och har goda förutsättningar att klara sig bra i proven.

Nyligen publicerat - Abimix