Hoppa till huvudinnehåll

Tehys fackordförande i Pargas om ilskan efter förhandlingarna: "Bara vi kan informera så tror jag att medlemmarna ser det goda"

Sjukskötare med mask på i operationssal.
Arkivbild. Sjukskötare med mask på i operationssal. hälsovård,operationssalar,sjukhusteknik,sjukhus,sjukskötare,operationer

Rasande kommentarer har haglat in på vårdfacket Tehys sociala medier och webbplats efter att resultatet från avtalsförhandlingarna klarnade.

Många som kommenterar meddelar att de säger upp medlemskapet samtidigt som en del till och med kräver att Tehys ordförande Millariikka Rytkönen ska säga upp sig.

Catarina Lindberg, ordförande för Tehys fackavdelning i Pargas och medlem i Tehys fullmäktige, försvarar avtalet. Hon hoppas att ilskan lägger sig då medlemmarna informeras vad avtalet går ut på och hör om fördelarna med det.

Tehyaktiv: "Jag står för mitt beslut"

Kommunbranschens avtalsförhandlingar gäller 400 000 arbetstagare. Parterna nådde en överenskommelse i avtalsförhandlingarna på torsdagskvällen. Avtalet godkändes sedan av Tehys högsta beslutande organ under natten.

En sjukskötare tar på sig plasthandskar.
En sjukskötare tar på sig plasthandskar. Bild: Mostphotos sjukskötare,sjukvård,läkare,hälsovård,Händer,plasthandskar

Catarina Lindberg, som var en av dem som fattade beslutet, är nöjd med förhandlingsresultatet och avtalet.

- Efter att vi informerades om vad avtalet gick ut på så var jag stolt och nöjd över mitt beslut. Jag står för mitt beslut, säger Lindberg.

Enligt Lindberg har hon inte ännu hunnit få mycket respons, trots att hon redan har svarat på en del frågor om det nya avtalet.

- Folk är besvikna och tycker att vi vårdanställda inte fick någonting och att vi sålde oss för billigt. Men bara vi kan informera om avtalet så tror jag att mina medlemmar ser det goda i det här, säger Lindberg.

Konkurrensavtalet en hård smäll

Avtalet innebär bland annat att lönerna stiger med tre procent under drygt två års tid. Den första höjningen kommer i maj. Det nya avtalet gäller i två år och två månader.

Arbetstagarna får också en engångssumma på 250 euro som kompensation för den semesterpenning som krympte i och med konkurrenskraftsavtalet.

Konkurrensavtalet var en hård smäll för de vårdanställda, säger Lindberg.

Förlossningssal på ÅUCS
Förlossningssal på ÅUCS Bild: Yle/Nora Engström förlossningssal,Åbo

Många hoppades kanske att det nya avtalet skulle kompensera bortfallet.

- Förväntningarna var mycket högre bland enskilda fackmedlemmar än de förväntningar som facket hade. Jag hade inga förväntningar på flera hundra euros höjningar, säger Lindberg.

Tror du att det finns risk för att folk nu lämnar Tehy, så som många hotar att göra?

- Jag tror att det alltid finns de som tänker så, och det har man all rätt till. Men jag tycker att det är väldigt tråkigt för i slutändan så är avtalet inte dåligt, säger Lindberg.

Övertidsförbudet påvisade underbemanning inom vården

Det övertidsförbud som trädde i kraft i början av februari visade sig vara knepigt för många arbetsgivare inom vårdbranschen.

Bland annat uppmanade Åbo universitetscentralsjukhus folk att besöka jouren endast i akuta fall.

ÅUCS T-sjukhus
ÅUCS T-sjukhus Bild: Yle/Linus Hoffman åucs t-sjukhus

- På ett sätt är jag glad över att vi var tvungna att ta till övertids- och skiftesförbudet. Det här har varit en sak som vi har kunnat föra fram och visa att vården står och faller på att vi vårdare ställer upp hela tiden och att vi gör mer än vad vi ska behöva göra. Människor är trötta och alla talar om det, säger Lindberg.

Aktiv inom JHL: bra resultat

Avtalsförhandlingarna gällde också JHL, fackförbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena. JHL kommer att behandla och godkänna eller förkasta förhandlingsresultatet nästa vecka, den 15 februari.

Mikaela Luoma, ordförande för JHL i Pargas, är nöjd med förhandlingsresultatet.

Mikaela Luoma
Mikaela Luoma. Mikaela Luoma Bild: Yle/ Nora Engström luoma

- Jag tycker att det är bra. Vi fick mer än vad jag någonsin hade vågat önska, säger Luoma.

Luoma har svårt att förstå den kritik som nu uppstått.

- Jag undrar vad medlemmarna hade väntat sig. Vi har talat om den så kallade allmänna linjen som är runt tre procent, fortsätter Luoma.

Hon håller med om att övertids- och skiftesförbudet för arbetsgivarna visade hur mycket arbetstagarna ställer upp.

- Det visar hur mycket extra jobb vi gör och att vi ställer upp i ur och skur. Det gäller förstås vårdsektorn men också daghem, skolor och kommunaltekniska tjänster. Man lappar och hjälper till då det behövs. Det finns för lite personal samtidigt som vikarier är svåra att få, säger Luoma.