Med några små knep kan du förvandla en enkel äggsmörgås till en riktig lyxmacka. Det kan bli en festlig och lite påskig lunch.
Blanda till en fet och krämig hollandaisesås i mixern, då finns det ingen risk att den skär sig. Färga äggen knallgula med gurkmeja och lägg dem på en spenatbädd. Servera mackan med vår skummiga grönsakscappuccino.
Snabb hollandaise
Ingredienser:
- 2 ägg
- 150 g smör
- ½ citron
- salt
- 1 knivsudd cayennepeppar
Gör så här:
- Knäck 2 ägg i en mixerkanna.
- Smält smör till 85 c.
- Mixa ägg och citronskal och citronjuice av en halv citron och montera med varmt, smält smör.
- Smaka av med salt och cayennepeppar.
Lyxmacka med ägg och spenatröra
Ingredienser, 6 pers:
- 9 ägg
- 6 skiva bondbröd
- 1.5 l grönsaksbuljong
- 3 tsk gurkmeja
- 1 schalottenlök
- 160 g spenat
- olivolja till stekning
- salt
- smör
Gör så här:
- Lägg ner ägg i kokande vatten, sjud i 7 min.
- Kyl och skala.
- Koka upp grönsaksbuljong med gurkmeja.
- Tag av från värmen och lägg ner skalade ägg.
- Låt stå minst en halvtimme, gärna mer.
- Spara buljongen till grönsakscappuccinon.
- Sautera finhackad lök i olja och smör.
- Vänd ner spenaten ett varv i pannan.
- Smaka av med salt, svartpeppar och olivolja.
- Stek bröden på båda sidor i smör och olja.
- Dela spenatröran på bröden.
- Fördela de halverade äggen på bröden.
- Ringla över hollandaise och toppa med färsk spenat.
Grönsakscappuccino
Ingredienser:
- 1,5 l grönsaksbuljong
- 2 dl grädde
- ½ citron
- salt
- peppar
Gör så här:
- Sjud upp gurkmejabuljongen igen, tillsätt grädde.
- Smaka av med saften av en halv citron, salt och peppar.
- Mixa soppan till skum med stavmixer innan servering.
Mer om hollandaise:
- Istället för cayennepeppar går det bra att använda pepparrot eller svartpeppar.
- I en så här fet sås är det extra gott med lite hett sting.
- Använd en mixer för att lyckas med såsen. Hastigheten är avgörande för emulsionen, dvs att ägg och varmt smör binder och inte skär sig.