Hoppa till huvudinnehåll

USA:s statsförvaltning stängd i sex timmar innan kongressen antog ny budget

Kapitolium i Washington.
Kapitolium i Washington. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS USA,Kapitolium,Washington (DC)

USA:s representanthus antog på fredagen ett budgetförslag som hade förhandlats fram och godkänts i senaten omkring sex timmar tidigare.

Delar av landets statsförvaltning hann var stängd i sex timmar innan budgetlagarna antogs av en klar majoritet som bestod av både republikaner och demokrater.

240 ledamöter röstade för förslaget medan 186 var emot.

Demokraternas och republikanernas ledare i senaten hade förhandlat fram ett kompromissförslag som tryggade finansieringen för militären och flera federala verksamheter.

Där fanns också extra anslag för satsningar på infrastruktur, opioidkrisen och katastrofhjälp åt orkanoffer.
Republikanerna fick tryggad finansiering av militären med 160 extra miljarder. Demokraterna fick lika mycket för icke-militära utgifter.

Endast invandrarungdomarna i DACA-programmet, de s.k. "drömmarna", saknas i kompromissen. Men det ska behandlas nästa vecka, hoppas demokraterna.

Senaten godkände budgetförslaget med siffrorna 71-28 vid två-tiden på natten, östkusttid.

Hänglås i kedja.
Hänglås i kedja. lås,Kedja,Hänglås

"Statsskulden för hög"

Den här gången var det flera republikaner som protesterade.

Senator Rand Paul krävde en allmän budgetdebatt som behandlar också statens ökande skuldbörda. Han vill inte ha mer statsskuld. Den ökar redan enligt hans beräkningar med två miljoner dollar i minuten.

Budgetkompromissen ökar den amerikanska statsskulden med en och en halv amerikansk triljon dollar, det vill säga 1 500 miljarder dollar.

Rand Paul höll flera långa kritiska tal i senaten på torsdag kväll. Han kritiserade sina republikanska partikamrater som inte längre försvarar en ansvarsfull amerikansk statshushållning.

"Det finns inga konservativa längre"

- När demokraterna hade makten, var republikanerna det konservativa partiet som vakade över den statliga skuldsättningen.

Men nu när republikanerna styr, finns det inga konservativa, sa Rand Paul, som räknas till de högersinnade republikanerna. Han var kandidat i republikanernas primärval till presidentvalet 2016.

Rand Paul, kandidat i det amerikanska presidentvalet 2016
Rand Paul, kandidat i det amerikanska presidentvalet 2016 Bild: EPA / Drew Angerer rand paul

"Ta hem soldaterna och ordna parad"

Paul vill skära rejält i all amerikansk militäraktivitet i utlandet, men inte låna mer till staten.

- I Pakistan bränner man vår flagga och fängslar kristna, sluta sänd
pengar dit!

- Vi kämpar alldeles för många krig på för många platser. I Afghanistan har det kostat 60 miljarder dollar i året. USA redan vunnit kriget. Ta hem soldaterna, ordna militärparad och höj deras löner, utropade Rand Paul ett flertal gånger under kvällen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes