Hoppa till huvudinnehåll

Vårdbranschens fackmedlemmar missnöjda med förhandlingsresultatet – ”Många är fruktansvärt förbannade”

Sjuksköterska går i korridor
Sjuksköterska går i korridor Bild: Yle/Jeanette Winberg Borgå,sjukhus,sjukskötare,borgå sjukhus

Social- och hälsovårdarna drabbades hårt i konkurrenskraftsavtalet och nu hade man förväntat sig större kompensationer, säger Eva-Maria Sundström, huvudförtroendeman för Västra Nylands sjukvårdsområde.

Uppgörelsen om ett nytt avtal för de kommunalt anställda blev klar torsdag kväll. Lönerna stiger under drygt två års tid med cirka tre procent. I maj kommer den första förhöjningen på 26 euro.

Dessutom får de anställda en engångssumma på cirka 250 euro som kompensation för att semesterpenningen krymper.

På fältet är många av social- och hälsovårdens fackmedlemmar ändå missnöjda med resultatet.

Alla andra fack kan strejka. Men så fort vi försöker få bättre villkor så är vi samhällsfarliga.

Sjukskötare Eva-Maria Sundström, som är huvudförtroendeman för Västra Nylands sjukvårdsområde, säger att vårdarna drabbades hårt i konkurrenskraftsavtalet och nu hade man förväntat sig att kompenseras ordentligt.

- Vi har dragit vårt väldigt tunga strå i stacken. Nu är Finland ekonomiskt på fötter igen och vi hade helt enkelt förväntat oss en större pengasumma tillbaka, säger Sundström.

Medlemmarna måste få all information

Då beskedet kom var många av social- och hälsovårdens fackorganisation Tehys medlemmar besvikna.

- Jag vet att många nu är fruktansvärt frustrerade och förbannade. Mångas första tanke var att de skriver sig ut ur facket, säger Sundström.

Huvudförtroendeman Eva-Maria Sundström säger att samhällsfördraget slår hårt mot vårdpersonalen.
Eva-Maria Sundström är sjukskötare, barnmorska och huvudförtroendeman för Västra Nylands sjukvårdsområde. Huvudförtroendeman Eva-Maria Sundström säger att samhällsfördraget slår hårt mot vårdpersonalen. Bild: Yle / Christoffer Westerlund västra nylands sjukvårdsområde,sjukskötare,barnmorska

Enligt henne har all information om resultatet ändå inte ännu nått fackets medlemmar.

- Nu har de bara hört om vissa delar. Det är först när de vanliga medlemmarna förstår exakt vad vi förhandlat som man kan säga om det har gått bra eller inte.

Sundström säger att facket fick igenom mycket av det som lagts upp. Hon nämner bland annat pappaledigheten som förlängdes och villkoren för att stanna hemma med sjukt barn som blev mer flexibla.

- Men ser man på resultatet pengamässigt så var det inte det vi hade önskat.

"Vi blir syndabockar"

Trots att man nu kommit till en uppgörelse är kampen enligt Sundström långt från över.

Bland annat lyfte övertidsförbudet, som var i kraft i några dagar, fram stora problem inom vårdbranschen.

- Om arbetsgivarna har en sådan bemanning att hela korthuset faller så fort människor inte jobbar mer än vad de enligt avtalet ska så är det nog något som är fel. Om man nu tänker på vilken kaos det blev på bara ett par dagar, säger Sundström.

Hon hoppas att diskussionen om vårdbranschens arbetsförhållanden fortsätter. Dessutom vill Sundström lyfta fram utmaningarna som branschen möter då man kämpar för bättre arbetsvillkor.

- Så fort vårdarna försöker göra något för att få bättre avtal så blir vi stora syndabockar. Alla andra fack kan strejka, de stänger hamnar och det blir ekonomiska konsekvenser. Men så fort vi försöker få bättre villkor så är vi samhällsfarliga. Det är skrämmande.

Läs mera:

Genombrott i kommunbranschens avtalsförhandlingar

Kommunbranschens avtalsförhandlingar nått resultat parterna har kommit överens om lönerna enligt den allmänna linjen.
Resultatet påverkar över 400 000 arbetstagare.

Läs också