Hoppa till huvudinnehåll

Vintern kan vara en tid rik på egna råvaror

Det är grönt i Sofia Grynngärds frysbox.
Det är grönt i Sofia Grynngärds frysbox. Det är grönt i Sofia Grynngärds frysbox. Bild: Svenska Yle/Jessica Morney odling,grönsaker,Finlands svenska Marthaförbund,matlagning,säsongsmat

I mars månad brukar resultatet av senaste sommars odlarmödor ha minskat rejält i frysboxar, skafferi och källare. Med lite planering inför odlingssäsongen kan man få känna sig rik på egna råvaror också under vårvintern.

Det finns många olika sätt att ta tillvara och förvara råvaror så att de håller hela vintern. Sofia Grynngärds är utbildad till lärare i huslig ekonomi och arbetar med barn och mat inom Marthaförbundet.

Hon är också en ivrig hobbyodlare. Hon har fortfarande en hel del kvar från senaste skörd och delar gärna med sig av sina erfarenheter och sin kunskap.

Många råvaror fortfarande i fint skick

– Vintern är ingen fattig årstid när det gäller säsongsråvaror och det går att få stor variation i matlagningen.

Lök och rotfrukter är ännu i bra skick, liksom pumpor och vintersquash. I butiken hittar man dessutom inhemsk kål hela vintern.

Vid vårt besök håller hon på att koka rödbeta tillsammans med vitlök och lök. Det ska mixas till en rödbetspesto med solrosfrön och basilika.

– Peston är lite söt i smaken och passar bra med nykokt pasta och en saltigare ost, gärna fetaost, och kanske lite kryddgrönt.

Rödbetspesto på gång med Sofia Grynngärds.
Rödbetspesto på gång. Rödbetspesto på gång med Sofia Grynngärds. Bild: Svenska Yle/Jessica Morney matlagning,säsongsmat,odling,Självförsörjning

På en av bänkarna i köket har Sofia Grynngärds plockat fram burkar med olika innehåll och en stor skål med små gula och röda lökar.

– Löken är tacksam om man har dåligt med förvaringsutrymme. Den står sig i rumstemperatur. Innan man tar in löken ska den torka under tak utomhus.

Om man köper lök håller den sig inte lika bra i rumstemperatur, då brukar den behöva förvaras kallt.

Man ska också komma ihåg att det finns mycket annat att ta tillvara än det man själv kan odla, som svamp och bär från skogen.

Trattkantareller och te av rallarros

Torkade och starkt doftande trattkantareller förvarar Sofia Grynngärds i glasburkar. Svamparna smular hon ner i direkt maten eller blötlägger.

Andra burkar innehåller hemlagat te av den vilt växande rallarrosen och här finns också torkade örter, som oregano.

– Oreganon har jag köpt, för min egen oregano misslyckades. Jag tycker att torkad oregano till och med är enklare att använda än färsk oregano.

Man kan även göra egna grönsakssalter som kan användas istället för buljong

Torka gärna skörden så fort som möjligt för att få den bästa kvalitén. Är man noggrann med torkningen så slipper man också risken med mögel.

Man kan även göra egna grönsakssalter som kan användas istället för buljong, berättar Sofia Grynngärds. Till exempel ett fint rosa pulver av rödbeta.

Först mixar man grönsakerna, sedan torkar man dem i ugnen tillsammans med salt och så mixar man blandningen igen.

Närproducerat fungerar också bra

Det är ju inte alla som känner för att satsa tid och energi på att odla egna grönsaker och många saknar också den jordplätt som skulle behövas för odlingen.

Sofia Grynngärds tycker att det fungerar lika bra att köpa närproducerat som att odla själv.

– Det är ingen vits att odla om man inte tycker om det. Men man kan gärna köpa närproducerade råvaror på sommaren och genast ta dem tillvara på olika sätt.

Kylrum med sandhink

När det gäller rotfrukter från senaste sommar förvarar Sofia Grynngärds dem i ett kylrum i en temperatur på 6-7 grader.

Längst ner på golvet och på de nedersta hyllorna har hon hinkar med sand, där hon förvarar rödbetor och morötter.

Morötterna har kanske fått för lite sand, funderar Sofia Grynngärds, eftersom de fått gröna utväxter och blivit lite mjuka.

Det känns som att titta in i en skattkista när man ögnar igenom de olika korgarna i frysen

På hyllorna högre upp förvarar hon vintersquash, lingon- och drottningsylt samt inläggningar som surkål.

Nu hör det kanske inte till vanligheterna att ha ett eget kylrum hemma. Men frysbox har de flesta. I Sofia Grynngärds frysbox lyser det vackert grönt när man drar ut lådorna.

Här finns dill, förvällda sockerärter och bönor, spenat och broccoli, liksom små påsar med grönkålspesto. Hon konstaterar att de här är lätta att ta fram när man ska laga mat.

I frysen finns också bär och äppelmos och det känns lite som att titta in i en skattkista när man ögnar igenom de olika korgarna.

Kål i mängd och massor

Sofia Grynngärds använder ofta kål under vintersäsongen. Hon konstaterar att kål är lätt att fräscha upp och göra intressant på middagsbordet.

– Både röd- och vitkål finns att köpas hela vintern. När det gäller rödkålen så brukar jag använda osthyveln till att riva tunna, fina strängar. Smaken kommer bättre fram om man river den.

Sedan kan man göra en dressing med lite syra och sälta. För att få lite sötma kan man använda blåbärssaft, som också ger en fin färg åt salladen.

– Den här salladen brukar vi tillreda i det matprojekt jag arbetar med, där vi riktar oss till dagisbarn. Vi gör salladen tillsammans och sedan jämför vi smakerna.

Rödkålens smak kommer bättre fram om man river den med osthyvel

Endel tycker bättre om kålen som den är, medan andra tycker bättre om kålen med dressingen på.

Det att några barn får hälla ingredienserna i en burk och att alla får skaka burken och blanda om gör att det också blir intressantare att smaka.

– När barn är riktigt små föredrar de ofta att inte blanda smaker, medan man som lite äldre gärna vill ha fler smaker, konstaterar Sofia Grynngärds.

Om man vill få barn att våga prova på olika grönsaker och rotfrukter är det bra om inte själva smakandet är i fokus. Här blir det istället jämförelsen som betonas.

Vitkål och morot.
Vitkål och morot. Bild: Mostphotos \ Medwether morot,Kål,matvaror,livsmedel,grönsaker,surkål,surkål

Vill man ha en lyxigare variant av kålsallad kan man blanda till exempelvis vinäger, olja salt och peppar plus fetaost med vitkål.

– Kål är, liksom rotfrukter, spännande och användbara också när man gör mat från andra kulturer.

I en wok till exempel behöver man inte använda asiatiska grönsaker. Våra egna inhemska fungerar lika bra, men med asiatisk smaksättning.

Rotfrukter fungerar också i de flesta såser och grytor. Sofia Grynngärds brukar dryga ut köttet med fintärnade eller rivna rotfrukter.

Rotsaksbolognese blir också gott, medan rivna rotfrukter ger extra saftighet i bröd och bakverk.

Snabb rödkålssallad

1 bit rödkål (ca 4–5 dl strimlad)
1 tsk vinäger (t.ex. balsamvinäger
½ msk saft, t.ex. svartvinbärs- eller blåbärssaft (ej utspädd)
1½ msk rypsolja
½ tsk salt
½ krm svartpeppar

Strimla rödkålen med en osthyvel. Blanda med övriga ingredienser.

Sofia Grynngärds grönkålsland är välinhägnat. Här skördade hon grönkål till julbordet.
Sofia Grynngärds grönkålsland är välinhägnat. Här skördade hon grönkål till julbordet. Sofia Grynngärds grönkålsland är välinhägnat. Här skördade hon grönkål till julbordet. Bild: Svenska Yle/Jessica Morney säsongsmat,odling,Självförsörjning,matlagning

Skörda grönkål vintertid

Under snön, i ett inhägnat trädgårdsland för att skydda skörden från hungriga rådjur, finns Sofia Grynngärds grönkålsodling.

– Jag skördar grönkålen vartefter jag behöver den. Grönkålen går bra att sätta i frysen. Men eftersom den också klarar sig i landet under vintern så får den vara kvar här.

På jul gjorde jag en grönkålssallad men jag använder den också i vardagsmaten.

Hur planera inför sommaren?

Hur kan man då tänka inför nästa odlingssäsong, om man vill fylla skafferi och frys med egenodlade råvaror som kan användas på många sätt?

Sofia Grynngärds föreslår, speciellt om man är novis när det gäller odling, att man provar sig fram och börjar med ärter, spenat, lök och morötter.

Det är råvaror som brukar gå åt och som är tacksamma både att odla och använda i matlagningen.

Erilaisia juureksia myyntitiskillä.
Erilaisia juureksia myyntitiskillä. Bild: Pixabay CC0 / Yle rotfrukter,rödbeta

– Jag tror att man värdesätter egenhändigt odlade råvaror på ett annat sätt än sådant man köper i butik. Man har satt tid och krafter på att odla - och klarat av det. Sedan kan man utöka sitt odlarengagemang och ha ett litet kretslopp med en kompost.

Via det här kan man kanske till en del sänka sina matkostnader. Och smaken kan vara bättre på det man odlat själv.

Vinterfavorit

Vilken är då Sofia Grynngärds egen vinterfavorit när hon ska tillreda mat eller sallad?

– Jag tycker mycket om att använda mig av säsongsmat. Nu på vintern hör kålen till mina favoriter, även om jag bara odlar grönkål själv.

Hon använder också mycket lök och rotfrukter.

– Och att ta fram till exempel rabarbersaft den här tiden på året känns lyxigt.

Receptet på Sofias rödbetspesto och vinterns matkorg hittar ni på Marthornas receptbank

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle