Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanen litar på den norske kometen: ”Konstigt om Kläbo inte vinner”

Iivo Niskanen vid vinter-OS i Pyeongchang.
Iivo Niskanen gör sitt andra vinter-OS i Pyeongchang. Iivo Niskanen vid vinter-OS i Pyeongchang. Bild: Lehtikuva olympiska spelen,Iivo Niskanen,Winter Olympics

OS-guldmedaljören från Sotji, Iivo Niskanen, har siktet inställt på sin huvudsträcka på mästerskapets näst sista dag. Innan 50 kilometer kommer han ändå att ställa upp på flera distanser, allra först skiathlon på söndag. Det är konstigt om Kläbo inte vinner, säger Niskanen.

Iivo Niskanen inleder OS med den distans han var sämst på i Sotji för fyra år sedan, det blev då en 25:e plats i skiathlon. Redan i Sotji körde Niskanen fem av sex tävlingar och ett gediget program har han att se fram emot också denna gång.

För Niskanen är det av stor vikt att komma in i OS-rytmen från första början.

Han kommer att tävla både i den inledande skiathlonen och i den klassiska sprinten. Han säger själv att det är ett bra sätt att undvika hotelldöden under OS.

Vid sitt förra OS i Sotji var han en ung talang med ett färskt guld från junior-VM i bagaget.

Den här gången kommer han till OS som VM-vinnare på seniornivå efter succén i Lahtis.

Han ser ingen skillnad på att åka till OS jämfört med att åka ut på tävlingar i till exempel världscupen.

– Till Lahtis kom jag redan som en medaljfavorit. Man kan inte börja grubbla för mycket på utgångsläget. Visst är det viktiga tävlingar, men egentligen är det som vilken tävling som helst. Jag hoppas främst att allting är i ordning när tävlingsdagen gryr, säger Niskanen till Yle.

Tror på stenhård Kläbo

För Niskanen kommer den dagen redan på söndag.

Han räknar med en tuff tävling på herrarnas skiathlon, men ser ändå en solklar favorit utgående från säsongens resultat: Johannes Hösflot Kläbo.

– Han är en stenhård sprinter och en av de tuffaste i fältet på slutet av banan här i Pyeongchang. Men fältet är jämnt bland herrarna, så det finns en lista på potentiella vinnare som innehåller 10-15 åkare, säger Niskanen

I dagsläget är det inte ännu spikat att Niskanen står över 15 kilometer med fri skidteknik, men med stor sannolikhet sparar han då på krafterna.

För Niskanen skulle idealet vara att undvika dåliga prestationer och hålla en jämnhög nivå på alla de distanser där han ställer upp.

– Kan jag ännu påvisa en stigande trend med tanke på femmilen i slutet skulle det vara idealt, säger Niskanen.

Iivo Niskanen gjorde det som är få skidåkare förunnat, att vinna VM-guld på hemmaplan. Den chansen kommer knappast igen, men det oroar inte 26-åringen.

– Visst är en individuell OS-guldmedalj en sak jag ännu vill lyckas vinna, så visst är detta mästerskap en stor chans för mig. Men som jag sade i Lahtis, det var den största grejen i hela min karriär.

Iivo Niskanen vinner guld på 15 kilometer i Lahtis 2017.
Iivo Niskanen vinner guld på 15 kilometer i Lahtis 2017. Iivo Niskanen vinner guld på 15 kilometer i Lahtis 2017. Iivo Niskanen

Herrarans skiathlon 15 km + 15 km med klassisk och fri skidteknik avgörs på söndag klockan 08.15.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport