Hoppa till huvudinnehåll

Intensiv lyckojakt när hundens år inleds i Kina

Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl.
Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl. Bild: Yle/Jyrki Valkama korrespondenter,hälsningar från korren

Världens största folkvandring är nu i full gång. Nästa vecka övergår tuppens år i hundens och det betyder att oräkneliga kineser är på resande fot.

Det kinesiska nyåret är den klart viktigaste högtiden i Kina. De flesta vill fira den tillsammans med sina familjer, så största delen av alla gästarbetare återvänder nu till sina hemorter.

Som vanligt när det gäller Kina är proportionerna enorma. Mer än 200 miljoner kineser har lämnat landsbygden för att arbeta i storstäderna.

Proppfulla tåg, nyttiga telefoner

Kollektivtrafiken är med andra ord milt sagt överbelastad under veckorna före och efter själva nyåret. Tåg är det klart populäraste transportmedlet, och alla tänkbara uråldriga lok och vagnar måste tas i bruk.

Fullsatt tåg i Kina.
Tågen är populära också under vanliga vardagar. Kring det kinesiska nyåret är de olidligt proppfulla. Fullsatt tåg i Kina. Bild: Yle/ Björn Ådahl Kina,tåg,tågtrafik,Hongkong,kollektivtrafik

För bara ett par år sedan var det en mardröm att skaffa tågbiljetter inför nyåret. Köerna på stationerna var oändligt långa, och stämningen var så spänd att det ibland uppstod slagsmål.

Nu kan kineserna köpa biljetterna med sina smarttelefoner som är så vanliga att också största delen av gästarbetarna har skaffat sig en. Tack vare det är köerna till biljettluckorna inte alls lika långa som förr.

Älskad spion, nöjda barn

Också här i Hongkong har förberedelserna inletts. De börjar alltid med något som kallas lilla nyåret.

Familjer samlas då för att sända iväg sin köksgud på en årlig färd till himlen. Köksguden har i uppgift att rapportera till den mäktiga himmelska jadekejsaren om hur familjen har uppfört sig under det gångna året.

För att se till att rapporten är positiv tänder familjen rökoffer och ger köksguden sötsaker som gåva innan den sätter iväg till himlen. Den här ritualen är speciellt omtyckt bland barnen, för vanligen är det de som får äta upp sötsakerna.

Lyckosam middag, viktiga växter

Höjdpunkten är en påkostad festmåltid som serveras på nyårsafton. Den består av maträtter med den gemensamma nämnaren att ordet lycka ingår i deras namn.

Lycka är genomgående ett centralt tema. Bostädernas ytterdörrar dekoreras till exempel med lyckobringande symboler medan hemmen pryds med växter och blommor som förknippas med lycka.

Tangerinbuskar är omtyckta prydnader under nyåret.
Tangeriner symboliserar pengar. Ansade tangerinbuskar är omtyckta prydnader under nyåret. Tangerinbuskar är omtyckta prydnader under nyåret. Bild: Yle/ Björn Ådahl Kina,kinesiskt nyår,fruktträd,Tangerin

Små blommande persikoträd hör till de mest populära växterna. Trädslaget har sedan urminnes tider ansetts kunna motverka onda andar och frukten symboliserar ett långt liv.

Inga olyckor tack

Samtidigt gäller det också att se till att man inte gör något som kan tolkas som ett dåligt omen. Den som till exempel faller omkull och stöter sig under festligheterna kan vara säker på att det nya året blir dystert.

Man ska också undvika att prata om död, gravar, allvarliga sjukdomar och andra otrevliga saker. I övriga fall kan det gå illa för en själv eller för någon av ens närmaste.

Hundar i blickpunkten

Den här gången har också djurskyddsorganisationer varit aktiva före nyåret. Organisationerna har uppmanat Hongkongborna att skaffa sig en hund enbart ifall de är säkra på att de verkligen vill ha en i det långa loppet.

Tre herrelösa hundar i Kina.
Herrelösa hundar kan bilda stora flockar. De är farliga ifall de inte har hittat mat på ett tag. Tre herrelösa hundar i Kina. Bild: Yle/ Björn Ådahl Kina,hund,hemlösa hundar,hundar

Det anses vara lyckobringande att ha en hund under hundens år. Hundens år infaller vart tolfte år, och varje gång ökar försäljningen av hundar kraftigt.

Det är tragiskt vanligt att ägarna sedan märker att de inte tycker om hundar och att de släpper dem lösa i naturen när hundens år är slut. Antalet herrelösa hundar skjuter i höjden.

Förkastligt skrock, stark tro

En ständigt växande majoritet av Hongkongborna anser att de som skaffar sig en hund bara för att hundens år pågår är alltför vidskepliga.

Djurskydd är på frammarsch och fler och fler förstår att det är fel att överge hundar och andra keldjur.

Butik fylld med röda prydnadsföremål.
Otaliga små butiker säljer lyckobringade tingester av alla de slag. Rött anses vara en lyckobringande färg. Butik fylld med röda prydnadsföremål. Bild: Yle/Björn Ådahl Kina,kinesiskt nyår,prydnadsföremål,affärer,krims krams

Det betyder ändå inte att tron på lyckobringande seder, föremål och sifferkombinationer håller på att försvagas, för den sitter i kinesernas ryggrad.

I det övriga Kina försökte det styrande kommunistpartiet förr utplåna den här tron, men i stället blir den nu allt starkare.

Också i samband med nyåret satsas det mer och mer på allt som har att göra med lycka. I själva verket är nyårsfirandet en av de få aspekterna av kinesernas liv som kommunistpartiet inte längre försöker kontrollera.