Hoppa till huvudinnehåll

Mariella Ramstedt ska cykla 1 300 kilometer till Paris till förmån för cancersjuka barn: “Det är glädje att få göra nytta”

Mariella Ramstedt i full cykelutrustring bredvid sin begagnade Team Rynkeby-cykel
Mariella Ramstedt i full cykelutrustring bredvid sin begagnade Team Rynkeby-cykel. Mariella Ramstedt i full cykelutrustring bredvid sin begagnade Team Rynkeby-cykel Bild: Privat Team Rynkeby,Åbo,cykling,välgörenhetsevenemang,Team Rynkeby - God Morgon Turku

För andra sommaren i rad kommer ett team från Åbo, tillsammans med 1 900 andra nordbor, att delta i Team Rynkebys cykelevenemang till förmån för välgörenhet. Pargasbon Mariella Ramstedt ska delta i välgörenhetsresan för första gången och förberedelserna är i full gång.

– Just nu deltar vi i en massa evenemang för att få synlighet och så har vi inbokat flera träningar i veckan med allt från styrka till spinning så man kommer så nära grenen som möjligt, säger Ramstedt.

Träning behövs, för det är en lång resa de har framför sig.

Samlar in pengar hela året

Huvuduppgiften, berättar Ramstedt, är att under året, från och med augusti då teamen väljs ut, samla medel för barn och unga som har insjuknat i cancer.

– Det här gör vi genom att söka sponsorer, ordna evenemang och helt enkelt samla in pengar från olika håll.

I Finland deltar sju lag och det är till fonderna Aamu Säätiö och Sylva Ry som de insamlade medlen går. Från Åbo deltar Team Rynkeby - God Morgon Turku för andra året i rad.

200 kilometer cykling per dag

Den 28 juni startar Ramstedt tillsammans med 33 andra cyklister från Åbo domkyrka mot Helsingfors, där de möter de övriga finländska cyklisterna.

Sedan reser de tillsammans till Travemünde i Tyskland och därifrån börjar den långa cykelfärden mot Paris.

– Det blir runt 200 kilometer per dag och de sista dagarna blir lite kortare, runt 70 kilometer. Då kanske vi hinner turista lite också.

Mariella Ramstedt i full cykelutrustring bredvid sin begagnade Team Rynkeby-cykel
Mariella Ramstedt i full cykelutrustring bredvid sin begagnade Team Rynkeby-cykel Bild: Privat Team Rynkeby,Åbo,cykling,välgörenhet,Team Rynkeby - God Morgon Turku

– Totalt blir det nog över 1 300 kilometer under en dryg vecka, så nog kommer det att kännas, men inte i benen eller armarna, utan det är säkert baken som får sig mest.

Över 35 miljoner euro har gått till välgörenhet

Team Rynkeby startades 2002 i Danmark, då en grupp på elva cyklister, med anknytning till den danska juiceproducenten Rynkeby Foods, bestämde sig för att cykla till Paris för att se finalen i Tour de France.

För att kunna göra cykelresan hade de samlat in pengar och när målet var nått fanns pengar över, som de sedan beslöt att donera till välgörenhet.

Stor grupp cyklister på väg mot Paris.
Stor grupp cyklister på väg mot Paris. Bild: Thomas Nørremark Team Rynkeby,välgörenhetscykling

Sedan dess har Team Rynkeby samlat ihop över 35 miljoner euro till förmån för bland annat cancerforskning och barncancer. Teamen kommer från hela Norden och det första finländska teamet deltog år 2013. I år kommer också ett team från Vasa att vara med för första gången.

– Och det som är roligt är att min äldsta son också ska cykla med från Vasa, så det blir roligt att göra det här tillsammans med honom.

“Ett tu tre var jag med”

Mariella Ramstedt hade ännu för två år sedan inte alls hört talas om Team Rynkeby, men hon har alltid gillat att röra på sig och att få andra att röra på sig.

– Så för ett år sedan började jag cykla mer och fick så småningom höra talas om ett sådant gäng som Team Rynkeby. Många tipsade mig om det och sade att det här skulle vara någonting för mig.

Ramstedt började leta efter information, men var ännu osäker om hon skulle söka då hon inte kände någon som var med.

– Men jag tycker om nya saker och det här med att få göra någonting gott samtidigt som det känns som ett fint projekt för en själv [lockade mig]. Så jag beslöt mig för att söka och ett tu tre så var jag bara med.

– Och det är nog en av de bästa sakerna jag har gjort på länge. Glädjen, att man får göra någon nytta, samtidigt som man får göra någonting man tycker jättemycket om.

Samlat in pengar via vattengymnastik

Det här blir då första gången som Ramstedt deltar i Team Rynkeby och under julen var hon med och ordnade ett evenemang med vattengymnastik där intäkterna gick till välgörenhet.

– Bassängen fick vi sponsrad och jag ledde vattengymnastiken gratis några timmar. De som kom gav sedan en liten summa, men till sist, när vi var så många, så blev det ändå en ganska stor summa som vi nu kan ge vidare till fonderna och föreningen.

En grupp cyklister tränar på spinningcyklar inomhus.
Ett team tränar på spinningcyklar inomhus. En grupp cyklister tränar på spinningcyklar inomhus. Bild: Yle Team Rynkeby,spinning (idrott),motionsidrott

– Så det känns jättebra att alla kan vara med på sådana här små saker och när vi tillsammans är många så blir det sedan en stor sak som faktiskt gör någon skillnad.

Internationella barncancerdagen i februari

På lördag ordnas också ett evenemang i Mylly i Reso inför den internationella barncancerdagen, som infaller kommande vecka, den 15 februari.

Då sätter man ut stolar för varje barn som har insjuknat i cancer under året och berättar om hur läget i dag ser ut inom barncancervården och hur vården har ändrats under åren och hur man stöder familjerna.

Där kommer också representanter från Team Rynkeby - God Morgon Turku att delta, berättar Ramstedt.

Cyklisterna bekostar allt själv

Cyklisterna har också ett stort team bakom sig som hjälper till med allt från ekonomi och marknadsföring till träning och läkartjänster.

Dessutom bekostar cyklisterna all utrustning själv.

– Så vi köper vår cykel, våra biljetter, våra dräkter, hjälmar och allt själv.

Ramstedt har redan införskaffat en del av sin utrustning.

tävlingscykel
tävlingscykel Bild: Yle/Mikael Kokkola tävlingscyklar

– Cykeln köpte jag begagnad i Esbo av en flicka som cyklat det här redan några gånger. Resten har jag beställt på nätet och hoppas att jag inom april får dem så jag får pröva och se hur fin jag blir i mina gula och svarta kläder.

Alla deltagare har nämligen samma gula och svarta färger på sig för att få så bra synlighet som möjligt.

Följ med förberedelserna och resan på sociala medier

Ramstedt uppmuntrar folk att donera en slant och följa med teamet på sociala medier nu under förberedelserna och sedan under själva resan.

– Vi kommer att vara gula och svarta, så i sommar när ni ser ett gäng som kommer cyklande så vet ni att ni gärna får vinka och stöda oss på vägen. Har vi stannat så får ni gärna också komma fram och diskutera med oss.

Korrigering 10.2 kl. 9:48: Fonden för cancersjuka barn korrigerat till Sylva Ry.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland