Hoppa till huvudinnehåll

Mediestuderande presenterar österbottniska tv-nyheter

Radarn är ett nyhetsprogram gjort av fem mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa. Inom ramen för sina studier i tv-journalistik har de producerat, filmat och klippt en tv-nyhetssändning.

I tre inslag och en studiodiskussion tas olika aktuella ämnen upp. Under nyhetssändningen presenteras bland annat hinderbaneloppet Toughest och hur mycket barn egentligen vet om matproduktionen.

Nyhetsankaret för Radarn är Milja Ångerman, producent är Pontus Nyqvist och redaktörer är Rosita Pellas, Heini Ruohonen och Amanda Lund.

Toughest kommer till Vörå

I sommar kommer Nordens största hinderbanelopp Toughest, till Norrvalla i Vörå. Det är Folkhälsan som står bakom projektet och det är första gången evenemanget kommer till Finland.

Projektledare Joakim Träskelin förväntar sig att över 2 500 personer ska delta i tävlingarna som pågår i tre dagar. Jacke Joffs är en av deltagarna.

Få barn vet hur maten kommer till tallriken

Många barn vet inte hur maten kommer från bondgårdarna till butikshyllorna. För att få en ändring på detta ska barnen själva få delta i matlagningen och bekanta sig med bondgårdar.

Allt fler vill resa till mindre städer

Det har blivit populärare att besöka så kallade secondary cities. Resmålet blir på så sätt lite annorlunda och gör att något mer udda städer blir attraktiva.

I Vasa satsar man på att lyfta fram det unika med det lokala i regionen för att locka turisterna.

Ny app ska göra lokalpolitiken mera lättillgänglig

Forskare Jenny Lindholm på Åbo Akademi i Vasa är en av grundarna av en mobilapplikation som ska engagera särskilt unga att delta mera aktivt i lokalpolitiken.

Lindholm hoppas att tröskeln att följa med och delta i politiken ska bli lägre med hjälp av applikationen.

Med applikationen ska man bland annat enkelt kunna välja att följa de senaste utvecklingarna inom den gren som intresserar i lokalpolitiken.