Hoppa till huvudinnehåll

Muslimsk ledare: Saudiska kvinnor ska inte tvingas bära heltäckande abaya

Två kvinnor i Saudiarabien
Två kvinnor i Saudiarabien Bild: Mostphotos arabiska,Saudiarabien,islam,kvinnor,ramadan,muslimer,arabländer,Muslim,Abaya

Saudiska kvinnor ska inte behöva klä sig i abaya - det lösa, hellånga plagg som symboliserar religiös tro, säger en medlem i det högsta muslimska organet i Saudiarabien.

Shejk Abdullah al-Mutlaq sade i fredags i sitt radioprogram att muslimska kvinnor ska klä sig strikt - men att det inte nödvändigtvis betyder att de ska behöva klä sig i abaya.

- Över 90 procent av de troende muslimska kvinnorna i den muslimska världen använder inte abaya så vi ska inte tvinga kvinnorna att göra det, sade han.

Första gången en religiös ledare tog ställning

Shejk Abdullah al-Mutlaq hänvisade inte direkt till någon lagändring men det var första gången den här sortens uttalande kom från en högt uppsatt religiös ledare.

Åtgärden är ytterligare en i raden av uppluckrade bestämmelser i det saudiska kungadömet.

Landet har börjat visa allt fler tecken på att vilja modernisera sitt samhälle.

Shejkens uttalandet kan ses som en fortsättning på de reformer som man sett i landet sedan kronprins Mohammad bin Salman tog över makten.

Modernare klädsel blir vanligare

Under de senaste åren har saudiska kvinnor börjat bära mer färggranna plagg - ljusblått och rosa i stark kontrast till den traditionella svarta färgen.

Också en öppen abaya tillsammans med en lång skjorta eller jeans har blivit en vanligare syn i vissa delar av landet.

De nya trenderna visar att stora förändringar har skett inom loppet av bara några få år i det djupt konservativa kungadömet.

År 2016 blev en saudisk kvinna straffad för att hon tagit av sig sin abaya på huvudgatan i huvudstaden Riyadh. Hon greps efter att en religiös polis hade klagat på hennes agerande, rapporterade lokala medier.

Utvidgade rättigheter - men fortfarande stora begränsningar i kvinnors liv

De utvidgade rättigheterna för kvinnor visade sig nyligen till exempel i sportsammanhang. Nu tillåts saudiska kvinnor att delta i sportevenemang där också män deltar.

Kvinnor i Saudiarabien får numera också ta körkort.

Trots den här typens förändringar är könssegregeringen omfattande i landet, och kvinnors liv begränsas fortfarande.

En kvinna får till exempel inte studera utomlands eller resa fritt om inte en manlig medlem i familjen ger henne tillstånd till det.

 • Efterlysningen 18.6

  Bastugryta och vigselring efterlystes - bland annat.

  En bastugryta, en snickare och en vigselring - bland annat sånt efterlystes denna gång. Här hittar du kontaktuppgifterna.

 • Bytesbörsen 18 juni

  Allt från trädgårdsmöbler till en perkolator!

  Hjul till mjölkkärra, stuprör, runt köksbord, roddbåt, kanot eller kajak, trädgårdsmöbler i trä, träpallar och ett litet kylskåp efterlyses! Hästgödsel, damcyklar, plantor, skarvsladdar och en perkolator söker nya ägare.

 • Hangö-Hyvingebanan elektrifieras - spadarna i marken 2020

  Dessutom ska kustbanan förbättras för 60 miljoner euro.

  Den nya regeringen satsar på tågtrafiken också i Västnyland. I regeringens förslag till årets andra tilläggsbudget förbinder man sig till att elektrifiera Hangö-Hyvingebanan. Det arbetet skall inledas år 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes