Hoppa till huvudinnehåll

På söndag smäller startskottet för tolfte Botniavasan

Mikael Bäck framför målporten för Botniavasan.
Mikael Bäck framför målporten för Botniavasan. Mikael Bäck framför målporten för Botniavasan. Bild: YLE/Roger Källman Vörå,Skidtävlingar,mikael bäck

På söndag går starten för den tolfte upplagan av skidtävlingen Botniavasan i Vörå. I år står vädrets makter arrangörerna bi: det finns gott om snö och det råder riktigt vinterväder.

Hittills har 500 deltagare har anmält sig. Ännu på söndag morgon kan man anmäla sig på tävlingsplatsen och få ett startnummer.

Klockan 10 på söndag smäller startskottet vid Norrvalla. Det är traditionsenligt Österbottens Regemente som skjuter med kanon.

– Det tar sen cirka en timme till Kimo och hela rutten tar cirka 2,5 timmar för de snabbaste. Det säger Mikael Bäck, ordförande för ledingsgruppen.

Vädret ett återkommande bekymmer

Den första Botniavasan skidades år 2006. Mikael Bäck har varit med sen starten och säger att arrangörerna merparten av åren har fått tampas med vädrets makter: det har varit regn, rusk, snöstorm och jobbiga snöförhållanden.

– Ett år fick vi ställa in tävlingen eftersom det inte fanns någon snö alls. Det är lite svårt att skotta ihop snö för 52 kilometer spår, säger Bäck.

Även under fjolåret ställde snöbristen till det och loppet fick då undantagsvis förläggas till skidcentret. Där skidade deltagarna runt en fem kilometers slinga åtta gånger.

I år går loppet åter enligt den traditionella rutten. Det 52 kilometer långa spåret går genom Vöråskogarna och via byarna.

– Skidvallningen torde inte ställa till några bekymmer, utan det blir redigt vinterföre. Den blå vallaburken torde vara ett bra val, säger Bäck som tips till deltagarna.

Dubbelt fler deltagare än i fjol

Startfältet i Botniavasan har som mest bestått av 1000 skidåkare. De osäkra väderförhållandena har en del år tunnat ut leden och i fjol deltog bara 240 personer.

Tävlingen lockar också en del utländska deltagare. I år är tre ester, en ryss och några svenskar anmälda. Botniavasan är också seedningslopp inför Vasaloppet, som i år skidas den 4 mars.

– Av de 500 anmälda så är det nog åtminstone 100 som också skidar Vasaloppet, säger Bäck.

Tävlingen anordnas så gott som helt med talkokrafter. Utöver arrangörsstaben på tiotalet personer så ser de cirka 200 funktionärerna på själva tävlingsdagen till att alla deltagare trivs och har det bra.

– Längs banan finns sju stationer där de tävlande kan få dricka och tilltugg. Publiken kan äta på Norrvallas restaurang... och så kan de ju be "saftlangarna" att få smaka på blåbärssoppan.