Hoppa till huvudinnehåll

Rörd Pärmäkoski tackade tränaren efter medaljen: ”Stått ut med mitt gnäll"

Krista Pärmäkoski jublar efter sitt OS-brons.
Krista Pärmäkoski öppnade Finlands medaljkonto i OS i Pyeongchang. Krista Pärmäkoski jublar efter sitt OS-brons. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Krista Pärmäkoski

Det var en samlad Krista Pärmäkoski som mötte medierna efter sitt OS-brons. Men tanken på en tålmodig tränare och föräldrar som med nöd och näppe hann fram till Pyeongchang väckte känslorna till liv.

Det gick undan – både under och efter tävlingen.

Bara ett par timmar efter att Krista Pärmäkoski glidit över mållinjen som trea i OS-tävlingen i skiathlon fick hon sin bronsmedalj på prisutdelningen i Pyeongchang.

Efter en minst sagt händelserik eftermiddag försökte Pärmäkoski sammanfatta sina känslor.

– Det här har varit min dröm och för det här har jag gjort mycket jobb i många år. Falunåret (2015) var väldigt svårt, efter det måste jag hitta på något nytt och höjde träningsmängden. Därför var det ett rörande ögonblick att få uppfylla sina mål.

Ögonen blev glansiga

På presskonferensen efter målgång gav Finlands senaste OS-medaljör däremot ett väldigt samlat och behärskat intryck. Inga större känslor, utom när hon fick frågan vem hon mest av allt ville tacka efter OS-medaljen. Då blev ögonen glansiga.

– Först och främst tack till min tränare. Matti har jobbat med mig sen 2002 och stått ut med allt mitt gnällande, sade Pärmäkoski med riktning Matti Haavisto.

– Och så mina föräldrar som hann hit, de landade i Seoul i morse och hade lyckats kryssa sig hit. Jag såg dem inte före start, men efter målgång märkte jag att de kommit fram. Och så förstås min man som sköter vårt hem medan jag är på resa och så ofta som möjligt reser med mig. Det gör idrottarens vardag lättare, förra året var jag 250 dagar på resa.

Kändes enklare i Lahtis

OS i Pyeongchang inleddes för Pärmäkoskis del på samma sätt som fjolårets hemma-VM i Lahtis, med en medalj i skiathlon. Medaljtrion var till och med den samma, fast i annan ordning. Då var det årets tvåa Marit Björgen som vann före Pärmäkoski och Charlotte Kalla.

– I Lahtis kändes skidåkningen enklare, nu var jag mer pressad hela vägen. Men på upploppet här hann jag tänka att jag lyckades inte slå Marit den här gången heller.

Svenska ettan Kalla var ännu längre ifrån och tog en övertygande seger.

– Hon var väldigt stark när hon attackerade. Jag var förvånad över att hon ryckte så tidigt, erkände Pärmäkoski.

"Norskorna starkare i fortsättningen"

Efter den inledande tävlingen är det lätt att dra slutsatsen att dagens medaljtrio kan komma att dominera i längdspåren också resten av spelen. Men Pärmäkoski vill inte gå så långt, trots att exempelvis de övriga norskorna gav ett förvånansvärt blekt intryck.

– Dagsformen betyder så enormt mycket. Jo, nu tappade norskorna en del, men jag tror att Weng, Östberg och Haga är starkare i fortsättningen.

En fortsättning som för Pärmäkoskis del betyder sprint på tisdag, en tävling där hon är en högintressant outsider.

– Jag tycker om banan, det är klassisk stil, men att det är en kvällstävling gör det väldigt speciellt. Vi har aldrig tävlat så sent på kvällen förr.

Gäller alltså att skjuta på dygnsrytmen några timmar och lägga sig lite senare i kväll. Men knappast några problem att hållas vaken med den här dagen snurrande i tankarna.