Hoppa till huvudinnehåll

Söndagens OS-höjdpunkter hittar du här!

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen lär sälja sig dyrt i OS-premiären för herrarnas längdåkning. Iivo Niskanen. Bild: Yle/Tomi Hänninen Iivo Niskanen

Får vi se en repris av Finlands skiathlonsuccé när herrarna gör upp? Iivo Niskanen lär åtminstone försöka under söndagens höjdpunkt på skidstadion – här hittar du hela OS-schemat!

Herrarnas störtlopp med Andreas Romar skulle ha startat klockan 4 men det är inställt på grund av hårda vindar. Tävlingen kommer istället att köras på torsdag.

Skip Instagram post

Även snowboarddamernas kval i slopestyle ställdes in på grund av den hårda vinden. Om det blir något kval på måndagen eller om alla åkare går direkt till final klarnar senare.

Enni Rukajärvi är regerande silvermedaljör och är även den här gången ett medaljhopp.

– Banan är rätt rolig och det känns bra, men numera finns det många tuffa motståndare. Det blir spännande att se hur det går, säger Rukajärvi.

Finalen ska avgöras under natten mot måndag finsk tid.

Enni Rukajärvi.
Enni Rukajärvi går för ny OS-medalj. Enni Rukajärvi. Bild: Lehtikuva Enni Rukajärvi

Skip Instagram post

Skiathlonrepris av herrarna?

Krista Pärmäkoski tryckte igång tävlingarna i skidspåren med besked. Finländskan öppnade det blåvita medaljkontot i damernas skiathlon.

Lyckas herrarna upprepa bedriften i skiathlonen som startar klockan 8.15 finsk tid? Det som är helt säkert är att kampen om de tre medaljerna blir minst lika tuff som på damsidan.

Masstarter har en tendens att bli ett tjuv- och rackarspel i herrloppen och frågan är om det gynnar den finländska kvartetten.

De största förhoppningarna ligger på Iivo Niskanen och Matti Heikkinen – det stora favoritskapet på världscupdominanten Johannes Hösflot Kläbo.

– Fältet är jämnt bland herrarna, så det finns en lista på potentiella vinnare som innehåller 10–15 åkare, säger Niskanen inför herrarnas första OS-start.

Finlands damlandslag i ishockey.
Damlejonen startar OS med svårast tänkbara motstånd. Finlands damlandslag i ishockey. Bild: Lehtikuva Finlands damlandslag i ishockey

Damlejonen startar revanschjakten

För fyra år sedan var det tårar i ögonen och besvikelse i rösterna bland Damlejonen. Finland föll tungt i kvartsfinalen mot Sverige och åkte hem tomhänt.

Nu går Pasi Mustonens gäng in i hockeyturneringen som klar medaljkandidat. I fjol blev det VM-brons – och en seger i bronsmatchen är också det som ligger inom rimlighetens ramar den här gången.

USA, som har tagit sju av de senaste åtta VM-gulden och Kanada – med fyra raka OS-guld på meritlistan – är de självklara favoriterna.

I genrepet vann Finland med 4–1 mot Schweiz, men i söndagens premiär blir det tufft. USA har vunnit säsongens två träningslandskamper med totala målskillnaden 13–2.

Nedsläpp klockan 9.40 finsk tid mellan Finland och USA.

Söndagens tävlingar refereras på svenska i TV2 och Arenan. Du hittar alla sändningar här.

Program, söndag 11.2:

02.05 Curling, mixeddubbel, grundserie (Finland–USA)
03.00 Konståkning, lagtävling, isdans och damer kortprogram, par friprogram
03.00 Snowboard, herrar, slopestyle, final
04.00 Alpint, herrar, störtlopp (Andreas Romar) INSTÄLLT
06.30 Snowboard, damer, slopestyle, kval (Enni Rukajärvi) INSTÄLLT
08.15 Längdskidor, herrar, skiathlon (Iivo Niskanen, Matti Heikkinen, Lari Lehtonen, Perttu Hyvärinen)
09.00 Skridsko, herrar, 5000 meter, final
09.40 Ishockey, damer, Finland–USA
11.50 Rodel, herrar, enmans, heat 3 och 4
12.30 Freestyle, damer, puckelpist, kvalomgång 2
13.05 Curling, mixeddubbel, skiljeomgång
13.15 Skidskytte, herrar, sprint (Tuomas Grönman, Olli Hiidensalo, Tero Seppälä)
14.00 Freestyle, damer, puckelpist, final
14.10 Ishockey, damer, Kanada–OAR

Läs också

Nyligen publicerat - Sport