Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö-kocken Paul Svensson slutar efter elva år

Paul Svensson.
Paul Svensson år 2015. Paul Svensson. Bild: Yle/Rolf Granqvist strömöpress

En söndag i februari 2007 fick tv-tittarna bekanta sig med ett nytt ansikte. Köket i Strömsö fylldes av energi, leende och en rejäl frilla när kocken Paul Svensson gjorde premiär i rutan.

Vi hade en rödvinsmiddag i t-shirt i minus fem grader.

Under sina elva år i Strömsö spelade han in ungefär 400 avsnitt i den gamla villan i Vasa. Nu slutar han i Strömsö, men minnena blir kvar.

Bränt hår

Minnena är naturligtvis många när kocken blickar tillbaka på sina år i Strömsököket. Han gillar att lyfta upp det lite knasiga.

Paul gjorde det klassiska misstaget med kolgrillen: när han inte såg en låga hällde han mera sprit i pannan. Ingenting hände nu heller, trodde han så han gick närmare för att granska.

Han såg inte den osynliga lågan som flammade upp till en meter.

- Där rök båda ögonbrynen. Alla i studion skrek och det luktade bränt överallt. De trodde väl att jag flamberade för första gången, säger Paul, och skrattar.

En man, kvinna och man står i rad och skålar med vinglas.
Paul har också haft blont hår. År 2009 provsmakade han vin med sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan och programvärd Matias Jungar. En man, kvinna och man står i rad och skålar med vinglas. Bild: Yle Paul Svensson,Matias Jungar,Strömsö,Ella Grüssner Cromwell Morgan

Beach party i snålblåst

Strömsö kännetecknas av det harmoniska, det estetiska och det eviga flytet. Men ibland kan skenet bedra och verkligheten bakom kameran är en helt annan än det som når dig i soffan.

Paul Svensson minns speciellt en gång då han och dåvarande programvärd Matias Jungar led ute i kylan.

- Vi hade en rödvinsmiddag i t-shirt i minus fem grader. Vansinnigt!

Och de kyliga middagarna mellan herremännen tar inte slut där. En annan gång skulle de göra viltgryta ute på stranden i 25 minusgrader. Slutligen satt Paul med fötterna nästan inne i brasan för att behålla värmen.

- Jag trodde jag skulle förfrysa.

En kvinna och en man håller gurkmeja under sina näsor.
Camilla Forsén-Ström och Paul Svensson har bland annat använt gurkmeja i köket. En kvinna och en man håller gurkmeja under sina näsor. Bild: Yle / Carina Ahlskog Paul Svensson,Camilla Forsén-Ström,Gurkmeja,Strömsö

Och Pauls svala anekdoter fortsätter. En gång skulle gänget ha beach party, men i själva verket var det snålblåst och plus fem grader.

- Det var inte så skönt att stå i badbyxor och grilla.

Korv åt teknikerna

Trots smärre förfrysningar på jobbet har Paul förmedlat värme i finländarnas vardag. Han talar om Strömsö som en lekfull plattform som ger nya idéer.

- I Strömsö vågar man testa gränser och prova på nytt. Det har utvecklat mig som kock.

Också de inhemska råvarorna har satt sina spår.

- Jag kan ha kommit hem till Sverige och berättat hur fantastiska råvaror det finns i Närpes.

Också den finska matkulturen har satt sina spår i Paul. Han kan till och med finska, mycket tack vare teknikerna i Strömsö.

- Kameramännen gillar “makkara”. De vill alltid ha korv, säger han och skrattar.

Myror i makroner

Under sina elva år i Strömsö har Paul hunnit experimentera med olika matkulturer och råvaror. Inte heller insekter, som enligt många är den följande revolutionen inom matvärlden, är honom främmande.

- Det finns minst 11 000 kända ätbara insekter. Och många av dem är väldigt goda.

Elin Skagersten-Ström och Paul Svensson i köket på Strömsö.
Programledare Elin Skagersten-Ström och Paul Svensson i köket år 2015. Elin Skagersten-Ström och Paul Svensson i köket på Strömsö. Bild: Yle/Rolf Granqvist rester och gäster på strömsö

Här börjar Paul räkna upp kreativa och nytänkande sätt att använda insekter. Han har bland annat smaksatt bakverk med myror.

- Vi har smaksatt makroner med myror som har en smak av hallon. Och syran från svarta myror kan användas som vinäger i en tartar.

Chokladdoppade syrsor
Paul har gjort efterrätt på gräshoppor. Chokladdoppade syrsor Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,syrsor,insekter,efterrätter

Den peruanska rätten ceviche görs vanligtvis på vit fisk, men Paul har ersatt huvudingrediensen i den bekanta rätten.

- Det finns larver som blir fantastisk ceviche.

Hållbar njutning

Paul Svensson är seriös när han pratar om insekter. De kan bli en del av vad han kallar för hållbar njutning.

- Tack vare att insekter är rätt resurskloka att föda upp, kommer de att användas mycket som foder för fisk och fågel.

Hållbar njutning är ett sorts mål och motto i allt kocken gör.

- Oberoende av restaurang eller vad jag gör handlar det om att producera och konsumera mat som är kompatibel med människan och miljön.

Enligt Pauls principer för hållbarhet ska utgångspunkten vara vegetarisk, medan kött, fisk, fågel och skaldjur är tillbehör, inte basföda.

- Det gäller att hitta en proportion som är överens med ekosystemet. Ja, helt enkelt vad jordgloben klarar av.

Strömsö en lucka i livet

Kökets trotjänare i Strömsö slutar, men han kommer definitivt inte att pensionera sig. Den här glada svensken har många järn i elden.

- Jag ska skriva en ny kokbok och spela in ett tv-program.

Dessutom ska Paul utvidga sitt restaurangimperium. Fotografiska museet i Stockholm där han har en restaurang utvidgas till London och New York.

Fem personer från Strömsö ler ute i vårsolen.
Owe Salmela, Lee Esselström, Jim Björni, Elin Skagersten-Ström, Camilla Forsén-Ström och Paul Svensson år 2017. Fem personer från Strömsö ler ute i vårsolen. Bild: Yle / Carina Ahlskog Owe Salmela,Lee Esselström,Jim Björni,Elin Skagersten-Ström,Camilla Forsén-Ström,Paul Svensson

Nu har det alltså gått elva år sedan Paul Svensson för första gången stod i Strömsös numera bekanta kök.

Trots att Paul ler och skrattar konstant blir han nostalgisk, nästan rörd, när han pratar om programmet som varit en stor del av hans liv under många år.

- Strömsö har varit en lucka i livet där jag försvinner in i en annan värld.