Hoppa till huvudinnehåll

Trump stoppar pm från demokraterna – potentiell säkerhetsrisk

President Donald Trump tog åt sig äran för den kraftiga börsuppgången i fjol men är han också redo att ta på sig skulden för raset?
Donald Trump President Donald Trump tog åt sig äran för den kraftiga börsuppgången i fjol men är han också redo att ta på sig skulden för raset? Bild: EPA-EFE/ANDREW HARRER / POOL USA,Donald Trump

Vita huset meddelar att president Donald Trump inte ger sitt godkännande att publicera demokraternas promemoria om FBI:s så kallade Rysslandsutredning i sin nuvarande form.

Demokraternas pm är ett svar på republikanernas tidigare hemligstämplade fyra sidor långa pm som Trump, utan större bekymmer, offentliggjorde förra veckan.

Republikanernas pm, skrivet av Devin Nunes, innehöll kritik mot FBI och påstod att den federala polismyndigheten på felaktiga grunder övervakade Trumps rådgivare Carter Page i samband med valkampanjen 2016 och överskred sina befogenheter.

Demokraternas tio sidor långa pm ska å sin sida motsäga de här uppgifterna samt innehålla rättelser.

Representanthusets underrättelseutskott röstade i måndags enhälligt för att offentliggöra demokraternas dokument.

Potentiellt hot mot den nationella säkerheten

Men enligt Vita huset har justitiedepartementet identifierat flera passager i texten som skulle kunna skapa stora bekymmer för den nationella säkerheten och lagövervakningen.

Trump har därför bett justitiedepartementet att tillsammans med lagstiftare se över dokumentet så att vissa delar kunde publiceras.

Trumps rådgivare Don McGahn säger att presidenten är benägen att ge sitt godkännande förutsatt att dokumentet redigeras.

Demokraternas ledare, Nancy Pelosi, frågar sig i en tweet vad presidenten har att dölja.

"Draget av @realDonaldTrump bekräftar vad vi alla har vetat om i veckor – att hans beslut att publicera Nunes pm var ett uppenbart politiskt drag utan intresse för nationell säkerhet. Hyckleriet syns tydligt."

Redan före det republikanska pm:et publicerades förra veckan sade demokratiska medlemmar i underrättelseutskottet att innehållet inte stämde överens med den text som utskottet ursprungligen godkände, samt att texten var missledande.

Både FBI-chefen Christopher Wray och ställföreträdande justitieministern Rod Rosenstein uttryckte oro för att republikanernas pm kunde skada den nationella säkerheten genom att blotta landets underrättelsetjänst.

Källor: AP, Reuters, The Washington Post