Hoppa till huvudinnehåll

Ahlnäs: Taktiskt fiasko – men ändå en klassisk stormvarning från Niskanen

Iivo Niskanen, OS 2018.
Iivo Niskanen visade sin vassa klassiska åkning. Iivo Niskanen, OS 2018. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Krista Pärmäkoski tände liv i Finlands OS. Iivo Niskanen satte full fart på brasan – och fick slut på ved. Skiathlonen blev ett taktiskt fiasko, men gav ändå stormvarning inför fortsättningen i Sydkorea.

Just den här februarisöndagen fick sovmorgonen strykas. I går påminde ju Krista Pärmäkoski oss om hur skönt det kan vara att kliva upp i ottan, gnugga sömnen ur ögonen och sitta framför tv:n och dras mellan hopp och förtvivlan.

Ny dag, nytt morgonkaffe, samma distans. Herrarnas tur att sätta punkt för skiathlonkapitlet, OS-premiär för Iivo Niskanen & Co. Jag bänkade mig med blåvita frågor som sällskap.

Iivo Niskanen har tävlat relativt sparsamt i vinter, emellanåt stått över skiathlon i mästerskap och prioriterat annat. Bara ett sätt att varva igång OS-motorerna i dag?

Matti Heikkinen har varit likblek, hyfsad och lovande under samma vinter. Är fågel eller fisk-Heikkinen tillbaka? Eller har Toni Roponen justerat adeptens träning exakt för de här OS-veckorna?

Svaren skulle ge det finländska utfallet i premiären. Det finländska längdlandslaget är ömtåligt och skört och några par axlar ska bära en hel nations medaljförhoppningar under OS-dagarna.

Pärmäkoskis premiär bar hela vägen fram till en bronsstart på Alpensias skidstadion. Medan frågorna runt Matti Heikkinen växer och lever vidare efter en klen premiär, gjorde Iivo Niskanen något helt annat.

Spräckte fältet

Störtlopp och slopestyle ställdes in under natten på grund av hård vind. Sen drog stormen Iivo in över Sydkorea.

Niskanen hade bestämt sig för att ingen skulle få en enkel resa mot medaljerna. Han gick ut stenhårt från första stavtaget på den klassiska delen och körde för allt vad tygen höll.

Efter ett varv hade fantomfinländaren spräckt fältet. Sex åkare var loss i en masstartsutveckling som vi sällan har sett på herrsidan.

Det brukar ju bli ett nystan av stavar, skidor, armar och ben i de här loppen, men Niskanen satte stopp för söndagsåkningen. Det lugnade ner sig och klungan växte, men det är ändå ofrånkomligt att titta framåt efter en sådan start.

Allt fokus på femmilen

Hela Niskanens fokus sedan VM-guldkrossen i Lahtis förra vintern har vilat på OS-femmilen i klassisk stil. Han har kört långa pass för att vara redo den 24 februari.

Inte för lite, inte för mycket. Precis på den där hårfina gränsen mellan att träna för hårt och fel och perfekt och rätt.

Mentalt håller Niskanens huvud för en femmil, fysiskt har han lungor och motor för distansen och tekniskt är han bländande i den klassiska åkningen.

Den stilen är 26-åringens trumfkort – och det såg vi även i dag med all tänkbar tydlighet.

Skiathlon är en lurig distans. Skidbytet kan betyda en nystart, men det kan också släcka medaljdrömmar.

Från klassiskt till fritt, från hopp till förtvivlan. Med fri stil blev det fritt fall för Niskanen.

Lovande inför fortsättningen

I femton kilometer var det en spännande tävling ur finländsk synvinkel. Under andra halvan sladdade Niskanen ständigt och till slut sprack förhoppningarna.

Den fria tekniken höll inte – taktiken brast. När norrmännen gjorde upp om medaljerna såg Niskanen dubbelt och åkte i mål som 19:e man i premiären.

En stor miss sett till skiathlonen, ändå lovande sett till fortsättningen på OS.

Då kommer Niskanens viktiga distanser. Den klassiska sprinten på tisdag, herrstafetten och framför allt femmilen.

Den avgörs under den sista tävlingshelgen i Sydkorea – i favoritstilen. Med tanke på det var premiären ett positivt tecken.

Med klassiska skidor under fötterna slår ingen Niskanen på fingrarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport