Hoppa till huvudinnehåll

Allvarlig flygolycka i Moskva: Ryskt passagerarplan med 71 personer ombord störtade

Olycksplanet var av typen AN-148 som tillverkas i Ukraina. Detta är inte samma olycksplan
Olycksplanet var av typen AN-148 som tillverkas i Ukraina. Planet på bilden är inte samma plan som störtade Olycksplanet var av typen AN-148 som tillverkas i Ukraina. Detta är inte samma olycksplan Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV Ryssland,flygolyckor

En svår flygolycka har inträffat utanför Moskva.

Ett ryskt passagerarplan med 71 personer ombord, störtade kort efter att det lyfte från Domodedovo flygplatsen i Moskva.

Planet som är av typen AN-148, försvann från radarn efter att ha lämnat flygplatsen som främst är avsedd för ryska inrikesflyg.

Det fanns 65 passagerare och sex besättningsmän ombord då planet störtade och alla omkom.

- Vrakspillror har hittats, ingen överlevde, säger myndigheter till nyhetsbyrån Tass.

Enligt katastrofministeriet i Moskva har olycksplanets färdskrivare hittats.

Planet som tillhör bolaget Saratov airlines var på väg till staden Orsk sydost om Uralbergen, i Orenburg-regionen som ligger nära gränsen till Kazakstan.

Olycksplanet försvann från radarn kort efter att ha lyft från Domodedovo flygplatsen i Moskvaregionen
Olycksplanet försvann från radarn kort efter att ha lyft från Domodedovo flygplatsen i Moskvaregionen Olycksplanet försvann från radarn kort efter att ha lyft från Domodedovo flygplatsen i Moskvaregionen Bild: EPA-EFE/- Ryssland,flygolyckor

"Brinnande flygplan störtade"

Ögonvittnen i byn Argunovo nära Moskva, berättar hur de såg ett brinnande flygplan störta i marken.

Vrakspillror lär ha har spritts ut över ett stort område där planet slog ner.

Det är tillsvidare oklart vad som orsakade olyckan. Det ryska transportministeriet utreder om det eventuellt var dåligt väder eller ett mänskligt misstag som orsakade kraschen.

Rysk tv har visat bilder av vrakspillror i djup snö. Det hade fallit rekordmängder snö i olycksområdet och sikten var dålig.

Räddningsarbetare hittade också mängder av brev i snödrivorna vilket gav upphov till spekulationer om att planet kunde ha krockat med det ryska postverkets helikopter.

Luftfartsmyndigheter avfärdade spekulationerna med beskedet om att det fanns en 30 kg tung säck med post i planet som skulle transporteras till regionen Orenburg.

Över 150 människor deltar i räddningsarbetet i ett område dit inga vägar leder så räddningsarbetarna var tvungna gå till fots till olycksplatsen.

Ett plan av typen AN-148 nödlandade på Pulkovo flygplatsen i Sankt Petersburg år 2012
Ett plan av typen AN-148 nödlandade på Pulkovo flygplatsen i Sankt Petersburg år 2012 Ett plan av typen AN-148 nödlandade på Pulkovo flygplatsen i Sankt Petersburg år 2012 Bild: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV Ryssland,Antonov An-148,flygolyckor

Sju år gammalt plan

Olycksplanet var sju år gammalt och Saratov airlines köpte planet av ett annat ryskt bolag för ett år sedan.

Ryska luftfartsmyndigheter förbjöd år 2015 bolaget från flygningar utanför Ryssland eftersom Saratov airlines bröt mot säkerhetsbestämmelser.

Olycksutredare skall också undersöka flygbolaget och hur det har följt säkerhetsbestämmelser inför olyckan.

En skärmdump som återger hur och när det kraschade ryska flygplanet tappade höjd under sin flygresa.
Nättjänsten Flightradar visar planets resa och hur det störtade på en mycket kort tid. En skärmdump som återger hur och när det kraschade ryska flygplanet tappade höjd under sin flygresa. Bild: Flightradar24 Flightradar24.com

Guvernören i Orenburg regionen dit flygplanet var på väg, säger att minst 60 av passagerarna var från regionen.

Flygolyckor är rätt vanliga i Ryssland, särskilt vad gäller inrikesflyg med gamla plan som ofta flyger i dåliga väderförhållanden.

Källor: Interfax, RIA-Novosti

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes