Hoppa till huvudinnehåll

Egypten skryter med framgångar i kampen mot IS på Sinai

Egypten skryter med sina famgångar i en massiv militäroffensiv mot IS på Sinaihalvön
Egypten skryter med sina famgångar i en massiv militäroffensiv mot IS på Sinaihalvön Egypten skryter med sina famgångar i en massiv militäroffensiv mot IS på Sinaihalvön Bild: EPA/MOHAMMED SABER Sinaihalvön,Egypten,Islamiska staten (IS)

Egypten säger sig ha haft stora framgångar i en massiv militäroffensiv mot terrorgruppen IS.

Åtminstone 16 misstänkta terrorister lär ha dödats medan 30 har gripits på Sinaihalvön. Dessutom har tiotals baser, ammunitionslager, fordon samt opiumodlingar förstörts, hävdar armén.

Det är omöjligt att bekräfta de egyptiska uppgifterna, eftersom oberoende medier eller observatörer inte får följa med stridshandlingarna på plats.

Offensiven inleddes i fredags, efter avslöjanden om att Israel har utfört hemliga flygattacker mot IS på Sinai, vilket utlöste skarp kritik i Egypten.

President Abdel Fattah al-Sisi efter en terrorattack mot en moské på Sinaihalvön i november. Terrordådet som var det värsta i landets historia krävde över 300 dödsoffer
President Abdel Fattah al-Sisi gav order om att IS skulle krossas efter en terrorattack mot en moské på Sinaihalvön i november. Terrordådet som var det värsta i landets historia krävde över 300 dödsoffer President Abdel Fattah al-Sisi efter en terrorattack mot en moské på Sinaihalvön i november. Terrordådet som var det värsta i landets historia krävde över 300 dödsoffer Bild: EPA-EFE/STRINGER Egypten,terror

66 mål förstördes

Armén angriper IS främst på norra Sinai men också i Nildeltat samt vid den långa ökengränsen mellan Libyen och västra Egypten.

En stor del av IS vapen tros ha smugglats genom den porösa ökengränsen från det kaotiska Libyen.

Egyptens flygvapen, armé och flotta deltar i den nya offensiven som snabbt lär ha lett till konkreta resultat.

- Flygvapnet angrep och förstörde 66 mål som terrorister använde för att skydda sig för attacker och som de använde för att fly. 16 terrorister dödades, säger generalstaben i ett uttalande.

Armén säger sig ha funnit ett mediecenter med datorer samt annat terroristmaterial. Man fann också sex olika farmer med narkotikaodlingar som förstördes.

Karta.
Karta. Al-Arish,Egypten,kartor,Sinaihalvön

Led i presidentvalskampanj

Militäroffensiven tros också vara ett led i president Abdel Fattah al-Sisis kampanj inför presidentvalet i mars, då Sisi inte har några seriösa utmanare.

Sisi gav i november order om att IS skulle krossas inom tre månader efter en moskéattack i al-Arish i norra Sinai som krävde över 300 dödsoffer. Det var den värsta terrorattacken någonsin i Egypten.

Jihadisterna har stadigt trappat upp sina attacker mot säkerhetsstyrkor och civila sedan år 2013, då den dåvarande arméchefen Sisi avsatte den folkvalde presidenten Muhamad Mursi i en blodig militärkupp.

På Sinai har liknande räder ofta utlöst hård kritik mot armén som anklagas för urskiljningslöst våld både mot terrorister och civila som tillhör lokala beduinstammar.

Källor: Reuters, AP