Hoppa till huvudinnehåll

FN oroad över eskalerat våld vid gränsen mellan Syrien och Israel

FN-medarbetare övervakar gränsen mellan Israel och Syrien från Golanhöjderna den 10 februari 2018.
FN-medarbetare övervakar gränsen mellan Israel och Syrien från Golanhöjderna den 10 februari 2018. FN-medarbetare övervakar gränsen mellan Israel och Syrien från Golanhöjderna den 10 februari 2018. Bild: AFP / Lehtikuva FN,Israel,Syrien,Golanhöjderna

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar till en omedelbar och ovillkorlig nedtrappning av våldet i Syrien. Uttalandet kom efter lördagens israeliska flygräder i landet.

I ett uttalande skriver FN att Guterres noggrant följer med läget och den militära upptrappningen i Syrien och gränsområdena.

Guterres påminner om att alla parter i Syrien och dess närområden måste följa internationell lag. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter understryker också behovet av att skydda civila.

Syrien upplever enligt FN nu en av de mest våldsamma perioderna hittills sedan kriget startade för nästan sju år sedan.

Guterres säger att parterna snabbt måste försöka hitta en politisk lösning eftersom det är det enda sättet att få ett slut på våldet.

Israeliska piloter skadades

Israel utförde omfattande flygräder mot både syriska och iranska mål i Syrien under lördagen.

Två israeliska stridspiloter skadades när deras plan senare besköts av syriskt luftvärn. Planet kraschade i norra Israel och en av piloterna skadades allvarligt.

Flygräden var enligt Israel ett svar på att landets luftrum hade kränkts av en iransk drönare som kommit in från Syrien.

Militäralliansen, där Iran ingår och som stöder president Bashar al-Assad, avvisade för sin del Israels uppgifter om drönaren och menade att den var på väg åt helt motsatt håll för att angripa terrorgruppen IS.

Israel genomförde därefter en andra flygräd i Syrien.

FN:s säkerhetsråd diskuterar saken nästa vecka

Det är den allvarligaste konfrontationen mellan Israel och Iran sedan 2011, men både Israel och Assads militärallians försäkrar att de inte är ute efter att trappa upp konflikten.

– Israel söker fred men kommer fortsätta att orubbligt försvara sig mot alla typer av attacker och alla Irans försök att försöka sätta sig emot oss i Syrien, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett televiserat uttalande.

Under lördagen talade Netanyahu med både USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Rysslands president Vladimir Putin.

Enligt Ryssland är det oacceptabelt att skapa en situation där ryska soldaters liv och säkerhet i Syrien hotas. Landet uppmanar parterna att undvika ytterligare våld och manar till lugn.

Säkerhetsrådet kommer också att diskutera situationen i mitten av nästa vecka. Israel har bett säkerhetsrådet att fördöma de iranska provokationerna i Israels närområde.

Källor: Reuters, AFP

Läs också