Hoppa till huvudinnehåll

Lyxig frukost med långbakad frukt

Äpplen och päron bakade i låg värme över natten ger komprimerad fruktsmak till en lyxig frukost. Kommer man bara ihåg att ställa in dem i ugnen kvällen innan har man en ljuvlig upplevelse följande morgon. Knaprig mysli går snabbt att göra.

Långbakad frukt

Långbakad frukt i en form.
Långbakad frukt i en form. Bild: Yle/Carina Ahlskog recept,frukt,Strömsö (tv-program),Paul Svensson

Ingredienser:

  • 2 små ekologiska äpplen
  • 2 ekologiska päron
  • strösocker

Gör så här:

  1. Kärna ur kärnhuset från undersidan så att det inte går helt igenom.
  2. Fyll hålet med en tsk socker i varje frukt, lägg i form på sockerbädd.
  3. Baka i ugn i 80c över natten, 8-10 h

Honungsmysli

Ingredienser:

  • 1 dl ekologiska havreflingor-
  • 1 dl ekologiska boveteflingor
  • 1 dl ekologiska solrosfrön
  • 2 msk kallpressad ekologisk solrosolja
  • 2 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  1. Smält honung med olja.
  2. Blanda ner flingor och solroskärnor.
  3. Smula ut på bakplåtspapper. Låt svalna

Plommonkompott

Ingredienser:

  • 1 påse torkade ekologiska plommon
  • 3 dl äppelmust
  • 0.25 dl äppelcidervinäger
  • 2 kanelstänger
  • 2 stjärnanis

Gör så här:

  1. Dela plommonen i fyra bitar.
  2. Slå på äppelmust, vinäger och kryddor.
  3. Sjud under lock till krämig konsistens.
Portion med långbakad frukt och mysli på yogurt.
Portion med långbakad frukt och mysli på yogurt. Bild: Yle/Carina Ahlskog frukost,frukt,müsli,yoghurt,Strömsö (tv-program),Paul Svensson

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept