Hoppa till huvudinnehåll

OS-genrepet gav Lejonen mersmak – Heiskanen målskytt: "Står för det lilla extra"

Miro Heiskanen, OS 2018.
Miro Heiskanen presenterade sig i Lejonens genrep. Miro Heiskanen, OS 2018. Bild: Lehtikuva Miro Heiskanen

Dags att skrota klyschan om att ett dåligt genrep ger en bra premiär? Finland visade nämligen lovande takter då man besegrade Tjeckien med 2–0 i uppladdningen till OS-turneringen.

Hoppet om en lyckad OS-turnering tändes efter Finlands helgjutna insats.

Lejonen attackerade på bred front och var skäret före tjeckerna under merparten av matchen. Dessutom visade målvakten Mikko Koskinen att han är en trygg sista utpost för Lejonen

– Vi har spelat bra hela säsongen och vi fick en fortsättning på den trenden i dag. Som tränare ser man alltid många detaljer som kan förbättras men slutresultatet är ett tecken på att vi har ett bra lag, säger chefstränaren Lauri Marjamäki till Yle.

Heiskanen presenterade sig

Lejonen slog knock på Tjeckien med två fullträffar i andra perioden inom loppet av en halv minut. Först föste Jonas Enlund in returen på Juuso Hietanens skott och i nästa anfall tog Miro Heiskanen för sig.

HIFK-backen fintade bort en motståndare innan han sköt pucken i mål med ett dragskott.

– Miro är en så skicklig skridskoåkare att han kan stå för det där lilla extra. Han levererade i offensiven redan i EHT-turneringen i Helsingfors, påminner Marjamäki

I sammanhanget bör påpekas att Tjeckien strax innan den finländska urladdningen bytt målvakt. Dominik Furch, som ersatte Pavel Francousz, var definitivt inte varm i kläderna då Lejonen tryckte in 1–0 och 2–0.

Snabbare Lejon än i fjol

Spelmässigt så var det igen uppenbart att Finland har aktiverat sitt spel sedan förra säsongen. Under VM i våras tog ju Lejonen burskydd i parti och minut och spelade generellt en ganska långsam ishockey.

Nu vänder Lejonen spelet avsevärt snabbare uppåt. Enligt Lauri Marjamäki är backarna i nyckelroll då man filat på spelsätt.

– Det är orsaken till att vi har till exempel Miro Heiskanen i truppen. Det är oerhört viktigt att det finns offensiv kapacitet bland backarna. Juuso Hietanen låg i sin tur till stor del bakom vårt första mål, säger Marjamäki.

Matchen mot Tjeckien var Finlands första och enda genrep inför OS-turneringen. En turnering man öppnar med en match mot Tyskland klockan 5.10 på torsdagsmorgonen.

Alla Finlands matcher sänds på Yle Vega.

Resultat:


Finland–Tjeckien 2–0 (0–0, 2–0, 0–0)

31.17 1–0 Jonas Enlund (Juuso Hietanen)
31.49 2–0 Miro Heiskanen (Petri Kontiola)

Finlands formationer:

70 Teemu Hartikainen – 23 Joonas Kemppainen – 13 Julius Junttila
4 Tommi Kivistö – 18 Sami Lepistö

20 Eeli Tolvanen – 27 Petri Kontiola – 81 Jukka Peltola
50 Miika Koivisto – 38 Juuso Hietanen

37 Mika Pyörälä – 24 Jani Lajunen – 65 Sakari Manninen
55 Atte Ohtamaa – 42 Miro Heiskanen

86 Veli–Matti Savinainen – 40 Jarno Koskiranta – 25 Jonas Enlund
5 Lasse Kukkonen

13:e forward: 62 Oskar Osala

Powerplay:

Kontiola–Kemppainen–Hartikainen–Tolvanen–Lepistö

Junttila–Lajunen–Savinainen–Hietanen–Heiskanen