Hoppa till huvudinnehåll

Abloy stänger fabriken i Björkboda

En fabriksbyggnad
En fabriksbyggnad Bild: Monica Forssell / Yle Björkboda,Assa Abloy,björkboda lås

Abloy har beslutat att koncentrera sin produktions- och logistikverksamhet i Finland till Joensuu, vilket innebär att fabriken i Björkboda med över 40 anställda stänger.

Samarbetsförhandlingarna vid Björkbodaenheten i Kimitoön påbörjades i oktober 2017. Samarbetsförfarandet omfattade hela personalen i Abloys Björkbodaenhet.

Som ett resultat av förhandlingarna har Abloy beslutat att koncentrera sin produktions- och logistikverksamhet i Finland till Joensuu. I ett pressmeddelande motiverar bolaget åtgärden med att man vill stärka konkurrenskraften på lång sikt och uppnå kostnadsinbesparingar.

Det innebär att all verksamhet vid Björkbodaenheten kommer att upphöra och personalminskningarna berör enhetens hela personal.

Skylten visar vägen till Björkboda
Skylten visar vägen till Björkboda Bild: Yle/Anna Savonius björkboda lås

Över 40 anställda i Björkboda

Enheten i Björkboda har 42 personer med fast anställningsförhållande. Enligt Abloys uppskattning uppstår ett behov av ytterligare 28 anställda vid enheten i Joensuu.

Personalåtgärderna, såsom uppsägningar eller ändringar i anställningsvillkoren, kommer att genomföras från och med år 2018 och uppskattningsvis senast innan utgången av år 2019.

Bolagets vd: Digitala låssystem på frammarsch

Enligt Abloys verkställande direktör Jari Toivanen växer efterfrågan på digitala system vid sidan av traditionella låslösningar.

- I fastighetsbranschen tilltar automatiseringen och intelligenta byggnader blir allt vanligare. Samtidigt ökar behovet av att skydda nödvändiga samhällsstrukturer såsom energi-, logistik-, datakommunikations-, sjukvårds- och annan kritisk infrastruktur.

Vackra byggnader i Björkboda lås
Björkboda låsfabrik. Vackra byggnader i Björkboda lås Bild: Yle/Anna Savonius låsfabrik

Uppsagda erbjuds jobb och stöd

Enligt bolaget ska man i mån av möjlighet erbjuda de som sägs upp ett annat arbete inom företaget.

Abloy ska också erbjuda stöd för sysselsättning, utbildning och företagsverksamhet. Också alternativa sysselsättningsmöjligheter i Egentliga Finland undersöks, meddelar Abloy.

Läs mera:

Besvikelse på låsfabriken i Björkboda: ”Nog hade man väntat sig ett positivare svar”

Stor besvikelse på låsfabriken i Björkboda. Cirka femtio personer blir utan arbete.

Läs också